Main Content

Predstavujeme súpera Slovana v II. predkole LM: Tobol Kostanaj

pondelok, 11. júl 2011 15:03 | Autor: Jakub Vaverka

Predstavujeme súpera Slovana v II. predkole LM: Tobol Kostanaj
Predstavujeme súpera Slovana v II. predkole LM: Tobol Kostanaj | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk

Žreb 2. predkola Ligy Majstrov postavil Slovanu do cesty kazašský Tobol Kostanaj. Predstavitelia nášho majstra bezprostredne po spoznaní mena súpera prízvukovali, že dvojzápas proti majstrovi Kazachstanu bude pravdepodobne veľmi náročný. Prinášame vám článok, v ktorom vám predstavujeme prvého protivníka “Belasých” na ceste do vysnívanej skupinovej fázy Ligy majstrov.

Cesta do dejiska odvetného zápasu bude veľmi dlhá a unavujúca. Mimo to sú “postsoviestske“ mužstvá známe svojim fyzicky náročným a silovým futbalom. To sú hlavne dva faktory, s ktorým sa bude musieť náš šampión vyrovnať. Žreb bol daný a Belasí s nim nič nenarobia. Ak chcú nahliadnuť do skupinovej fázy Ligy Majstrov budú musieť neskôr vyradiť ešte náročnejších súperov. Preto  v konečnom dôsledku môže byť konfrontácia s náročným súperom skôr výhodou ako nevýhodou.

V minulej sezóne sa zverenci trénera Sergeja Petrenka stali majstrami Kazachstanu, po tom ako za sebou nechali mužstvá z hlavného mesta Astany a tiež favorizovanej Alma Aty.  Za takmer 45 ročnú históriu klubu išlo o piaty ligový titul. V posledných 10 rokoch sa tešili ešte zo štyroch druhých miest.

V druhom predkole proti Slovanu by mohlo byť hlavnou zbraňou Kostanaju domáce prostredie, keďže slovenské mužstvo čaká približne desaťhodinová unavujúca cesta do Kazachstanu. S rovnakým problémom sa však bude musieť vyrovnať aj súper, ktorý pricestoval do Bratislavy už dnes.

Zaujímavosťou je iný herný systém kazašskej ligy. Tobol Kostanaj vybojoval ligový titul na rozdiel od Slovanu už v minulom roku, keďže v Kazachstane sa nehrá bežným systémom jar-jeseň, ale počas kalendárneho roku. Potom nasleduje playoff fáza (liga sa rozdelí na dve polovice). Hoci je Kostanaj stále úradujúcim šampiónom domácej ligy v aktuálnej práve prebiehajúcej sezóne je až na siedmom mieste so stratou 14 bodov na vedúci Lokomotiv Astana.

Nesmieme zabúdať ani na divácku kulisu kazašského majstra. Na ligové zápasy Tobolu chodí priemerne 4500 ľudí. S týmto číslom sa žiaľ náš majster na toľko krát spomínaných nefutbalových Pasienkoch nemôže ani zďaleka porovnávať (priemer 2500). V predkole Ligy majstrov príde povzbudiť Tobol ešte viac priaznivcov, ako počas domácej ligy. Hlavne ak im dá na to zamienku Slovan nepresvedčivým výsledkom v úvodnom domácom zápase. 

Na slovíčko s Erikom Grendelom


,,Vzhľadom na vzdialenosť, ktorú  musíme precestovať je to vôbec najhorší možný žreb, aký sme mohli dostať. Náš súper je pre nás veľkou neznámou, ale verím v kvalitu nášho kádra a v to, že v II. predkole uspejeme.“


SÚČASNÝ KÁDER

Brankári: Jaroslav Baginskij, Aleksandr Petuchov
Obrancovia: Aleksei Danajev, Aleksandr Kislicyn, Vlade Lazarevski (Maced.), Oleg Lotov, Jevgenij Ovšinov, Štěpán Kučera (ČR)
Stredopoliari: Anatolij Stukalov, Anatoli Bogdanov, Maksat Achanov, Igor Jurin, Vitalij Volkov (Rus.), Nenad Šljivič (Srb.), Sergej Kosťuk, Rinat Chasenov, Dauren Žatekov, Ermek Kuantajev, Aleksei Malyšev, Ermek Nurgaliev
Útočníci: Samir Bekrič (BaH), Sergej Gridin, Oleh Šeptyckij (Ukr.)

VIZITKA KLUBU

Názov: FC Tobol Kostanaj (Kaz.)
Rok založenia: 1967 ako Avtomobilist, od roku 1995 vystupuje klub pod názvom Tobol
Štadión/kapacita: Centrálny štadión/8050 miest
Klubové farby: domáce dresy sú žlto-zelené, vonkajšie bielo-čierne
Prezident: Nikolaj Panin (Kaz.)
Tréner: Sergej Petrenko (Rus.)
Najväčšie úspechy: jeden z víťazov pohára Intertoto v roku 2007, čím si vybojoval postup do 2. predkola Pohára UEFA
Domáce  súťaže: ligový majster z ročníka 2010/2011 (štvornásobný vicemajster: 2003, 2005, 2007 a 2008), víťazstvo v domácom pohári v roku 2007