Main Content

REBRÍČEK: TOP5 futbalových brankárov + VIDEO

sobota, 9. júl 2011 12:57 | Autor: Jakub Vaverka

REBRÍČEK: TOP5 futbalových brankárov + VIDEO
REBRÍČEK: TOP5 futbalových brankárov + VIDEO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Zápas s vyšším počtom gólov bude pre diváka obvykle atraktívnejší, ako stretnutie, ktoré skonči 0-0, napriek tomu, že proti sebe nastúpili najlepší hráči na svete. Úžasné brankárske zákroky však dokážu moderný futbal obohatiť rovnako, ako krásny gól z priameho kopu.

Niektoré z nich figurujú v highlightoch športových televízií roky. Brankári sú muži, ktorí majú v každom športe svoje individuálne postavenie. Nemožno na nich dopustiť, no mnohokrát sa stávajú hlavným terčom kritiky po tímovom neúspechu. Aj preto sa stáva výber a vychovanie kvalitného strážcu svätyne rovnako dôležitým faktorom, ako získanie útočnej hviezdy. Ak nie väčším a dôležitejším. Prinášame vám rebríček najlepších brankárov súčasnosti podľa toho ako ich zoradili redaktori nášho športového portálu sport7.sk. Pokiaľ máte iný názor budeme radi, keď sa vyjadrite k poradiu v diskusií pod článkom. 

1. Edwin Van Der Sar

Náš brankársky rebríček vyhral už v súčasnosti nechytajúci Edwin van der Sar. Vynechať ho z nášho zoznamu pár týždňov po závere uplynulej sezóny by však bolo veľkou chybou, ktorú by nám  veľa z vás neodpustilo. Lietajúci Holanďan bol v posledných sezónach kariéry nevídanou oporou Manchestru United. Nájsť zaňho vhodnú náhradu bude pre najúspešnejší anglický tím histórie veľmi ťažkou úlohou. 

Van der Sar sa prezentoval vynikajúcim výberom miesta a neraz bol obávaným protivníkom ostrostrelcov aj pri pokutových kopoch. Medzi ďalšie jeho devízy možno zaradiť obdivuhodný rozsah rúk, ktoré privádzali strelcov priam do zúfalstva. Posledný zápas holandského dlháňa sa odohral na Wembley Stadium v Londýne. Po finále Ligy majstrov však ostal smutný – United podľahli Barcelone 1-3. Napriek tomu môže na svoju kariéru spomínať v radosťou.

Už bývalý brankár Ajaxu, Juventusu, Fulhamu, Manchestru United  a pochopiteľne aj holandskej reprezentácie odchytal viac než 700 stretnutí. Za svoju bohatú kariéru sa tešil zo štyroch titulov v holandskej lige, štyroch triumfov v Premier League a hlavne z víťazstva v Lige majstrov v sezóne 2007/08. Medzi najcennejšie individuálne ocenenia patrí predovšetkým cena pre najlepšieho brankára Európy, ktorú dostal až štyrikrát (1995, 2008, 2009, 2010). Bohatej kariére Van der Saara chýba už len výraznejší úspech v reprezentácií, hoci účasť v semifinále Euro 2004 by sa za úspech označiť dala. Nie však v prípade Holandska a zberateľa trofejí kalibru Edwin Van Der Sar.  

Cena: hráč ukončil aktívnu kariéru



2. Iker Casillas

Keď sa povie Real Madrid, tak prvé meno , ktoré vám napadne je Iker Casillas. Prečo práve on? Nuž, v Reale je prakticky celú kariéru, pozná pomery v tomto kráľovskom klube a v neposlednom rade podáva geniálne výkony medzi troma žrďami „pusiniek“.
 
V jednom rozhovore otec Casillasa prezradil zaujímavú vec. Keď bol  Iker malý vraj stratil výherný lístok z lotérie s pomerne vysokou finančnou čiastkou. Vtedy iste Casillasovci netušili, že ich syn stratenú výhru rodičom vráti o pár rokov aj s úrokmi.  Casillas už má vyše 30 rokov, no ak bude zdravý a nepoľaví vo svojim úsilí môže kryť svätyňu Bieleho Baletu ešte minimálne ďalších desať rokov.

Cassilas doposiaľ vybojoval s Realom štyri tituly v španielskej Primera Division a dva triumfy v Lige majstrov. Hoci na ďalší výraznejší tímový úspech čaká už od sezóny 2007-08 jeho najväčší futbalový sen sa mu splnil pomerne len nedávno. V roku 2010 bol totiž hlavným brankárom majstrov sveta v Juhoafrickej republike. 

Cena:  35 miliónov eur




3. Viktor Valdés

V našom rebríčku samozrejme nemôže chýbať ani brankár aktuálne najlepšieho tímu sveta. Victor Valdés prešiel barcelonskou La Masiou až do prvého tímu a svoje miesto v bráne potvrdzuje výkonmi, ktoré tešia celé Katalánsko. Naopak súperi by Valdésa najradšej roztrhali. O tom aké je ťažké dostať sa za obranu “Barcy” by sa dali písať knihy a keď už sa to niektorým tímom darí stojí tam Valdés, ktorý hravo zneškodňuje jednu šancu za druhou. Vzhľadom na herný systém Barcelony je síce ich brankárska opora častokrát podceňovaná, no jeho cenu dokážu oceniť praví odborníci. Stačí si spomenúť na niektoré dôležité momenty z minulej sezóny. Napríklad veľkú šancu Arsenalu vo štvrťfinále Ligy majstrov na Nou Campe necelé 2 minúty pred koncom stretnutia. Bez Valdésovho zázračného zákroku v súboji jeden na jedného by sa tešil z triumfu v Lige majstrov úplne iný klub. Barcelona preto vďačí svojej jednotke za spoľahlivosť a 100% koncentráciu, hoci občas divák ani nevie, kto v ich bráne stojí.  

Paradoxom je, že gólman Blaugranas je v reprezentácii Španielska až treťou voľbou, keďže Vicente Del Bosque uprednostňuje na pozícií jednotky a dvojky Ikera Casillasa a Pepeho Reinu.

29-ročný brankár Barcelony sa tešil v doterašej kariére z piatich titulov v La lige, troch triumfov v Lige majstrov a hlavne zo zisku titulu majstra sveta, avšak ako sme spomínali len ako brankárska trojka.

Cena: 20 miliónov eur



4. Petr Čech

České „zlato” by si tréneri po celom svete určite vedeli predstaviť práve vo svojom tíme.  Brankár, ktorý sa do veľkého futbalu dostal vo francúzskom Rennes je podobný typ ako Van Der Sar. Disponuje ohromným rozpätím rúk a vyniká výborným výberom miesta pri štandardných situáciách. Svoje kvality Čech neustále preukazuje celému svetu hlavne od prestupu do milionárskej Chelsea Londýn. Od príchodu na Stamford Bridge v sezóne 2004/2005 pustil svojho náhradníka do bránky len v 18 prípadoch. Na konte má už 222 stretnutí za “Blues”, predtým stále len 29 ročný brankár stihol odchytať ďalších 124 v drese Rennes, Sparty Prahy a Blšian. Okrem zisku troch titulov v anglickej Premier League určite s radosťou spomína aj na semifinálovú časť na Eure 2004 s českou reprezentáciou, hoci dobre vie, že mohli postúpiť aj ďalej.

Cena: 26 miliónov eur



5. Manuel Neuer


Po tom ako sa Manuelovi Neuerovi po uplynulej sezóne skončila v Schalke 04 platná zmluva rozpútal sa oňho obrovský boj. Najväčšími rivalmi v bitke o získanie talentovaného nemeckého brankára sa stali Bayern Mníchov a Manchester United a možno trochu prekvapujúco vyhral tuto bitku bavorský veľkoklub.

Hoci nemecký mladík chytal výborne počas celej sezóny na svoje kvality upozornil európskych divákov predovšetkým v semifinále Ligy majstrov proti Manchestru United. Hoci ho “červení diabli” zasypali množstvom striel, ktoré by boli pre mnoho iných brankárov nechytateľné, pustil za seba len dve z nich. Samotní hráči United sa nedokázali diviť a v niektorých momentoch sa nad Neuerovým majstrovstvom len úprimne pousmiali.

Neuer je do budúcnosti veľkým prísľubom aj pre mladučkú no mimoriadne silnú nemeckú reprezentáciu, kde naňho tréner Low doslova nedá dopustiť. Bude veľmi zaujímavé sledovať, aký smer naberie kariéra tohto stále len 25-ročného brankára, ktorý odchytal zatiaľ len necelých 200 súťažných zápasov v seniorskom drese.

Cena: 24 miliónov eur


Odporúčané články