Main Content

WTA - Miami: Hantuchova nestačila po dramatickom priebehu na Venus W.

utorok, 30. marec 2010 10:06 | Autor: TASR

WTA - Miami: Hantuchova nestačila po dramatickom priebehu na Venus W.
WTA - Miami: Hantuchova nestačila po dramatickom priebehu na Venus W. | zdroj: SITA

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako devätnásta podľahla v osemfinále dvojhry na prestížnom turnaji WTA Tour Sony Ericsson Open v Miami na Floride (Premier Mandatory, dotácia 4,5 milióna USD, tvrdý povrch Laykold vonku) trojke žrebu, favorizovanej Američanke Venus Williamsovej v trojsetovom boji za 138 minút 6:1, 5:7, 4:6.



Hantuchová
nedokázala zdolať staršiu zo sestier Williamsových a trojnásobnú miestnu šampiónku (1998, 1999, 2001) ani v desiatom vzájomnom súboji, hoci teraz mala asi najbližšie k triumfu. Po výbornom začiatku vo veternom počasí viedla bývalá svetová päťka nad tou súčasnou 6:1 a 2:0 a v koncovke druhého setu povzbudzujúco vyrovnávala z 3:5 na 5:5. Ešte aj v treťom dejstve mala dobre a trpezlivo hrajúca popradská rodáčka Hantuchová šancu na víťazstvo. Viedla 4:3, ale v deviatom geme napokon po dvoch výhodách odovzdala agresívnejšie hrajúcej protivníčke piatykrát v zápase podanie, a tá už pri tom svojom neponechala nič na náhodu - premenila hneď prvý mečbal. Víťazka zahrala o štyri nevynútené chyby viac ako jej súperka (41:37), ale jednoznačne dominovala vo víťazných úderoch (35:18). Hantuchová uhrala v desiatom vzájomnom súboji proti svojmu "postrachu", 29-ročnej V. Williamsovej ešte len druhý set, pričom ten prvý sa jej podarilo získať ešte na Australian Open 2002 /6:3, 0:6, 4:6/. Hráčku z najlepšej svetovej päťky zdolala Slovenka zatiaľ naposledy v novembri 2007, keď na šampionáte WTA Tour v Madride uspela v súboji s vtedajšou dvojkou renkingu Svetlanou Kuznecovovou z Ruska.

Napriek pondelkovej prehre 26-ročná Slovenka má za sebou v areáli Crandon Park v lokalite Key Biscayne dosiahnutím osemfinále najlepšie svoje vystúpenie, pričom absolvovala v Miami už svoj jedenásty štart. Zinkasovala 140 bodov do hodnotenia WTA Tour a šek na 32 000 USD. Súperkou V. Williamsovej vo štvrťfinále bude Poľka Agnieszka Radwanská. Sedemnásobná grandslamová víťazka a niekdajšia svetová hráčka číslo 1 natiahla aktuálnu šnúru víťazných stretnutí na trinásť. Jej súčasťou boli turnajové triumfy v Dubaji v SAE a mexickom Acapulcu.


Dvojhra - 4. kolo (osemfinále):
Venus Williamsová (3-USA) - Daniela Hantuchová (19-SR) 1:6, 7:5, 6:4 za 138 minút

Hantuchová vstúpila do stretnutia o poznanie koncentrovanejšie ako jej súperka a hneď v úvode jej vzala podanie. Potom odvrátila brejkbal Američanky nádherným technickým bekhendovým krosom a podržala si servis na 2:0. V treťom geme staršia z obávaných amerických sestier pokazila všetko, na čo siahla, a Hantuchová ho získala čistou hrou. Slovenka vtedy tlačila súperku najmä z forhendu, pričom nerobila zbytočné chyby. Vo štvrtej hre viedla Venus pri podaní Daniely 30:0, ale tá sa zlepšeným servisom dostala k výhode a premenila ju efektným stopbalom z bekhendu - 4:0. Americká hráčka potom odvrátila hrozbu "kanára", ale koncovku setu mladšia z oboch súperiek zvládla vo veľkom štýle. Hantuchová premenila prvý setbal po výbornom prvom podaní víťazným forhendom - 6:1 za niečo vyše 40 minút.

Slovenka pokračovala v trpezlivom a koncentrovanom výkone aj na začiatku druhého dejstva a po 14. nevynútenej chybe V. Williamsovej zvýšila na 2:0. Klan Williamsovcov na čele s otcom a trénerom Richardom sa v lóži vôbec netváril spokojne, ibaže očakávaný obrat napokon prišiel. Aj keď nie bez boja. Hantuchová v treťom geme prvýkrát zaváhala pri svojom podaní a nakopla tým súperkine "dynamo". Venus pridala do svojich úderov agresivitu aj správnu dĺžku, získala štyri gemy v rade a z 0:2 razom otočila na 4:2. Potom sa Slovenka dotiahla esom na 3:4 a neskôr po kvalitnej výmene, keď súperku tlačila od začiatku do konca, dokonca brejkom vyrovnala na 5:5. Psychologickú výhodu však nevyužila a set napokon stratila. Venus ďalším brejkom a čistou hrou pri svojom podaní posunula zápas do tretieho dejstva. V ňom si vybrala slovenská tenistka slabšiu chvíľku v piatom geme, keď urobila dve dvojchyby a vlastne sa sama brejkla (2:3*). Vzápätí však víťazka troch turnajov z hlavnej úrovne WTA Tour využila zaváhanie súperky, ktorá vyhodila smeč mimo dvorca a trpezlivou hrou naordinovanou od trénera Darrena Cahilla rebrejkom vyrovnala na 3:3. Neskôr za stavu 4:4 prehrávala Slovenka pri svojom podaní už 15:40, zabojovala ešte a dostala sa k dvom výhodám. Stačilo však jedno slabšie podanie a silovo hrajúca súperka "zabíjala" víťazné returny. Domáca Američanka napokon využila tretí brejkbal, keď loptička z rakety Hantuchovej, ktorá predtým škrtla pásku, skončila nešťastne za základnou čiarou. Desiaty gem už potom trojnásobná šampiónka z Miami a 43-násobná víťazka singlových podujatí na hlavnom okruhu WTA bez problémov premenila čistou hrou na konečné víťazstvo.