Main Content

Analýza I. predkola EL: Spartak Trnava - FK Zeta Golubovci

štvrtok, 30. jún 2011 13:48 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza I. predkola EL: Spartak Trnava - FK Zeta Golubovci
Analýza I. predkola EL: Spartak Trnava - FK Zeta Golubovci | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Dnes sa zraky slovenských futbalových fanúšikov upriamia na štadión Antona Malatínského v Trnave. Domáci Spartak hostí v úvodnom zápase I. predkola Európskej ligy čiernohorskú ZETU Golubovci. Očakávame zápas na ostrie noža, keďže ani jednému z týchto klubov sa v posledných rokoch v pohárovej Európe vôbec nedarilo.

Rozhodujú: Padraigh Sutton, Allen Lynch a Dermot Broughton  (všetci Írsko)
Začiatok zápasu: 19,00 v Trnave


SPARTAK TRNAVA

Účinkovanie v pohárovej Európe

Spartak, ktorý má bohatú futbalovú históriu, odohral v pohárovej Európe doposiaľ 58 stretnutí, z ktorých vyhral v 26 prípadoch. V minulej sezóne však mužstvo zo slovenského Ríma v Európe nepôsobilo, keďže sezónu 2009/2010 ukončilo až na šiestom mieste. Rok predtým štartovali rovnako ako teraz v v prvom predkole. Žreb im určil za súpera nepríjemný Inter Baku. Slovenský zástupca zvládol oba zápasy vrátane nepríjemnej cesty do Azerbajdžanu a po výsledkoch 2-1, 3-1 postúpil ďalej. V druhom predkole narazili na FK Sarajevo, no po tuhom boji s mužstvom z Bosny a Hercegoviny „Bíli andelé“ vypadli tesným spôsobom po výsledkoch 0-1 a 1-1.

V posledných rokoch je Spartak považovaný za pohárového babráka, keďže tri z posledných štyroch dvojzápasov nezvládol. FK Sarajevo, WIT Georgia Tbilisi, Karvan Jevlach – to sú mená súperov, ktorí ako poslední zastavili Trnavu už v začiatku ich cesty pohárovou Európou.

Letná príprava

Príprava na novú sezónu prebiehala v Trnave pre bez väčších problémov a hráči si svoje úlohy plnili na sto percent. Trochu možno zamrzeli nepresvedčivé výkony v niektorých prípravných zápasoch, ale ako sa hovorí ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Najväčšou letnou posilou je zatiaľ Miroslav Karhan, ktorý by mal byť v nasledujúcej sezóne jedným z hlavných ťahúňov Spartaku. Okrem neho prišli do klubu Koubský, Malchárek, Vyskočil a nesmieme zabudnúť ani na nového trénera Pavela Hoftycha. Ani na jedného z vymenovaných hráčov sa však Trnava proti Zete spoľahnúť nemôže. Podľa platných pravidiel UEFA v prvých predkolách európskych súťaži nemôžu nastúpiť žiadne nové posily, keďže letné prestupové obdobie začína oficiálne až 1. júla. Karhan a spol. tak budú chýbať Trnave aj v odvete v Čiernej Hore a mužstvo posilnia až v prípadnom druhom predkole, kde sa dúfajme Trnava prebojuje.  

FK ZETA GOLUBOVCI

Účinkovanie v pohárovej Európe

Účinkovanie Zety v minulej sezóne európskych pohárov bolo veľmi krátke. Tím z Čiernej Hory sa kvalifikoval do prvého predkola Európskej Ligy a za súpera dostal nepríjemnú Daciu Kišiňov. S Moldavcami uhral klub z mesta Golubovci dve remízy (1:1 a 0-0), no pre inkasovaný gól na domácom ihrisku nešťastne vypadol.

V sezóne 2007/2008 si Zeta zahrala aj v predkole Ligy majstrov, kde sa jej po vyradení litovského FBK Kaunas (3:1, 2:3) podarilo postúpiť do ďalšieho predkola. V ňom nestačili “Čiernohorci” na Glasgow Rangers, v drese ktorého pôsobil v tú dobu aj náš reprezentant Filip Šebo (0:2, 0:1). Zeta, ktorá sa stala majstrom Čiernej Hory hneď v úvodnom ročníku domácej súťaže je od sezóny 2006/2007 pravidelným účastníkom pohárovej Európy. Avšak podobne ako Trnava z posledných štyroch súbojov bola úspešná len v jednom. 

Uplynulá sezóna

Golubovci skončil v minulej sezóne na nie príliš lichotivej štvrtej priečke, keď na prvý Mogren Budva stratili až 24 bodov. Najlepším strelcom Zety sa stal Žarko Korač, ktorý skóroval počas sezóny až v 19 prípadoch. Zaujímavosťou je, že tento hráč môže nastúpiť iba v prvom zápase, pretože v Zete je na hosťovaní do len 30.júna a potom sa podľa všetkého vráti do Šeriffu Tiraspol.

Predpokladané zostavy:
Spartak:  Raška – J. Čarnota, Diallo, Gross, Machovec – Petráš, Kaščák, Procházka, Ciprys – Kone, Bernáth
Zeta:  Ivanović – Petrović, Radulović, Zlatičanin, Kaluđerović - Burzanović Došljak, Peličić, Lađić - Korać, Škuletić

AKO TIPOVAŤ

Slovenské aj zahraničné stávkové kancelárie veria domácemu Spartaku, na ktorého víťazstvo vypísali kurzy v rozmedzí 1,40 až 1,60. Už v našom predchádzajúcom článku, v ktorom sme vám celok Zety podrobnejšie predstavili sme upozorňovali na to, že futbal v Čiernej Hore ja na obrovskom vzostupe a niet divu, že ich národné mužstvo je v rankingu FIFA na úctyhodnom 16. mieste. Preto podceňovať štvrté mužstvo (Trnava skončila v Corgoň lige tiež štvrtá) z krajiny, ktorá je v rankingu vyššie ako my by bolo veľkou chybou, hoci slovenská liga je predsa len podľa UEFA kvalitnejšia. Dôležitú úlohu zohrá aj fakt, že Trnava nemôže v tomto predkole využiť služby Karhana a ďalších posíl, ktoré by silu nášho tímu výrazne pozdvihli. Očakávame vyrovnaný a ťažký zápas. Veríme v tesné víťazstvo Trnavy, ktoré však nemusí ešte znamenať istotu postupu. Motiváciou pre Trnavu by malo byť meno súpera v 2. predkole. Určite nim bude FK Tirana, ktorú možno považovať za prijateľnejšieho súpera ako Zetu.

Náš tip: Víťazstvo Trnavy [ kurz 1,40 až 1,60 ]
Náš tip risk: Víťazstvo Trnavy 1-0 [ kurz okolo 3,30 ]

Na záver smutná slovenská realita - Zápas si nevychutnáte na televíznych obrazovkách. Stretnutie nebude podľa všetkého vyslielať STV (RTVS), Digi Sport a ani internetová televízia Huste.