Main Content

Tradičný klub MHC Martin je oficiálne na dne. Čo teraz?

piatok, 4. august 2017 10:10 | Autor: Jakub Vaverka

Tradičný klub MHC Martin je oficiálne na dne. Čo teraz?
Tradičný klub MHC Martin je oficiálne na dne. Čo teraz? | zdroj: © TASR

Martinský hokejový klub vznikol v roku 1932 a v priebehu rokov patril medzi slovenské hokejové stálice. V Turci prichádzali vrcholy aj pády, no fanúšikovia v tomto regióne chodili na hokej vždy v hojnom počte a kulisu si chválili aj hráči súpera. V nasledujúcej sezóne však Martinské hokejové centrum zápasy mužskej, juniorskej ani dorasteneckej ligy neuvidí.

Martinské áčko skončilo v minulej sezóne na skvelom štvrtom mieste, keď vo štvrťfinále vyradilo favorizované Košice. Martinský dorast dokráčal k strieborným medailám, keď vo finále Extraligy nestačil na Duklu Trenčín a martinskí juniori ovládli druhú najvyššiu súťaž, v ktorej sa stali šampiónmi a prinavrátili klub medzi elitu. K tomu treba prirátať úspechy hokejových tried na slovenských či medzinárodných turnajoch.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že rok 2017 je z pohľadu MHC Martin úspešný. Opak je však pravdou. I keď po športovej stránke išlo o jednu z najlepších sezón v celej histórii, po stránke technickej sa dá písať o exoduse. Vnútroklubový boj bývalého a súčasného vedenia, zlá finančná situácia, dlhy či nevyplatené výplaty, to všetko postupne vrelo pod martinskou pokrievkou a vykypelo po konci ročníka 2016/2017.

Do klubu prišla razia, čo bola pre MHC zrejme posledná rana. Aj po tomto zásahu však ľudia v Martine robili všetko preto, aby verejnosť videla hokej aj budúci rok. Hráči sa vzdali časti prémií, klub sa pripravoval v skromných podmienkach, veľa hokejistov na sebe pracovalo individuálne. Aj keď už bolo jasné, že A tím na hokejovej mape minimálne rok Martin mať nebude, dorast  a juniorka mali štartovať medzi elitou a k tomu bol pripravený projekt MHC Martin U23, ktorý by štartoval v druhej najvyššej súťaži.

V stredu však Výkonný výbor SZĽH rozhodol, že situácia v Turci je natoľko zlá, že neudelí licencie pre mládežnícky tím v I.lige a takisto ani juniorskému a dorasteneckému tímu. Za prešľapy biznismenov a boj medzi elitami, ktorý sa odohráva v zákulisí teda zaplatia tí, ktorí za to nemôžu – samotní hráči. Čo sa týka mužov, väčšina z nich si zrejme nájde minimálne prechodný angažmán, aby sa uživili.  Problematická je však situácia mladých chlapcov z Martina.

Dorastenci a juniori, ktorí zaznamenali v minulej sezóne značné úspechy,  sú v drvivej väčšine školopovinní chlapci a hokej doteraz museli vedieť skĺbiť so štúdiom. Avšak, keď v ich meste nebude kde hrať, musia sa rozhodnúť, či budú dochádzať, prípadne, či sa odsťahujú, aby mohli živiť sen na profesionálnu hokejovú kariéru alebo dajú hokeju definitívne Zbohom a budú sa venovať len škole. Je smutné, že situácia dospela až takto ďaleko a musíme s ľútosťou napísať, že MHC Martin je oficiálne na dne. Jediným pozitívom je azda len fakt, že horšie to byť nemôže...

Odporúčané články