Main Content

Čiastka, ktorú toto leto môže Monako zarobiť vyráža dych!

streda, 26. júl 2017 13:22 | Autor: Jakub Vaverka

Čiastka, ktorú toto leto môže Monako zarobiť vyráža dych!
Čiastka, ktorú toto leto môže Monako zarobiť vyráža dych! | zdroj: © TASR

AS Monako v uplynulej sezóne opanovalo francúzsku Ligue 1, kde dokráčalo k ôsmemu majstrovskému titulu v histórii. Kniežatá si taktiež zahrali v semifinále Ligy majstrov a veľké percento hráčov ASM upútalo európske veľkokluby. Toto leto v najznámejšom európskom kasíne pripomína veľký výpredaj.

Monako má za sebou bohatého ruského majiteľa Dimitryho Rybolovleva, avšak tento oligarcha neobchoduje ako drvivá väčšina jeho kolegov a namiesto drahých nákupov je známy drahými odchodmi. Fanúšikovia Kniežat istotne nie sú nadšení z toho, že ich obľúbený klub po podarenej sezóne predáva svoje opory, no peniaze, ktoré prúdia do monackej kasy sú dôkazom toho, že úradujúci francúzsky šampión futbal robiť vie a istotne sa nemusí strachovať finančných problémov ako veľké percento súčasných klubov.

Poďme si zhrnúť, kto opustil monackú kabínu počas tohto leta. Ako prvý odišiel portugalský stredopoliar Bernardo Silva, ktorého si vybral Manchester City za rovných 50 miliónov eur. Nasledoval ho kremenitý stredopoliar Tiemoué Bakayoko, ktorého si uchmatla londýnska Chelsea za 40 miliónov. Pred pár dňami sa stal najdrahším obrancom futbalovej histórie Benjamin Mendy, ktorého zlanáril opäť Manchester City, za závratných 57,5 milióna eur.

K tomu treba prirátať odchody Valéra Germaina (Olympique Marseille, osem miliónov eur), Abdoua Dialla (FSV Mainz, päť miliónov) , Corentina Jeana (Toulouse, tri a pol milióna) a Nabila Dirara (Fenerbahce Istanbul, tri a pol milióna). Káder Leonarda Jardima zažil naozaj rázny rez, no portugalský kouč aj v uplynulých sezónach vo svojich pôsobiskách dokázal, že dokáže pracovať aj z neznámymi hráčmi, z ktorých sa následne stávajú hviezdy.

Okrem spomenutých mien sa vo veľkom hovorí o odchode majstra prihrávok Thomasa Lemara, ktorý je krôčik od podpisu kontraktu s Arsenalom. Monako by mohlo za jeho služby zinkasovať ďalších 50 miliónov eur. Najväčšou prestupovou bombou je však jeho kolega Kylian Mbappé. Manchester City ho chce získať za 150 miliónov eur, Real Madrid ponúka dokonca 161 miliónov. Ak by Mbappé toto leto odišiel, stal by sa najdrahším hráčom futbalovej histórie.

Ako hovoria bratia Česi „sečteno podtrženo“, Monako môže toto leto zarobiť na odchodoch svojich hráčov historickú čiastku. Ak predpokladáme, že okrem už odídených futbalistov zmenia dres aj Lemar a Mbappé, šampión Ligue 1 sa môže tešiť z celkového letného zárobku vo výške  373,5 milióna libier. Ak by sme ešte rátali s tým, že odíde aj stopér Fabinho, ktorého dlhodobo lanári Manchester United, zárobok Monaka sa môže vyšplhať až nad hranicu 400 miliónov. A to netreba zabúdať, že veľký interes je aj o Sidibeho.