Main Content

Angličanom sa na ME do 21 rokov nedarí. Hapal však varuje, že toto je iné mužstvo

pondelok, 19. jún 2017 08:54 | Autor: TASR

Angličanom sa na ME do 21 rokov nedarí. Hapal však varuje, že toto je iné mužstvo
Angličanom sa na ME do 21 rokov nedarí. Hapal však varuje, že toto je iné mužstvo | zdroj: © TASR

Kielce 19. júna (TASR) - Sklamania Anglicka na vrcholných futbalových podujatiach sú dobre známe, ale v uplynulom období sa na šampionátoch nedarilo ani jeho reprezentácii do 21 rokov. Na minulých troch majstrovstvách Európy tejto vekovej kategórie nepostúpilo zo skupinovej časti a najlepšie nezačalo ani v Poľsku.

V roku 2007 bol tím pod trénerským vedením Stuarta Pearca v semifinále, o dva roky neskôr prešiel až do finále, kde nestačil na Nemecko. Potom však nasledovali tri nevydarené vystúpenia. V Dánsku 2011 nazbieral dva body a skončil za Španielskom aj Českom, v Izraeli 2013 skončil v konkurencii Talianska, Nórska a hostiteľa dokonca bez bodu. Pred dvoma rokmi v Česku bol koučom súčasný tréner národného A-mužstva Gareth Southgate. Angličania síce zdolali neskorších držiteľov titulu zo Švédska, ale s troma bodmi obsadili po druhý raz za sebou posledné miesto v skupine, keď podľahli Portugalsku i Taliansku.

V aktuálnom cykle sa Anglicko kvalifikovalo na záverečný turnaj ako jeden zo šiestich tímov bez prehry, zvládli to aj Taliansko, Portugalsko, Dánsko, Švédsko a Nemecko. Zvíťazilo šesťkrát a v dvoch prípadoch remizovalo, postúpilo so štvorbodovým náskokom. Uspelo vo všetkých domácich stretnutiach pri skóre 17:2, v štyroch zápasoch na ihriskách súperov triumfovalo dva razy, hoci strelilo len tri góly. K trénerskej výmene došlo v závere kvalifikácie, Southgate prebral áčko a z reprezentácie do 20 rokov sa k dvadsaťjednotke presunul Adrian Boothroyd.

Anglicko sa na šampionát prepracovalo bez problémov, ale na ňom sa mu nepodarilo zopakovať víťazstvo nad Švédskom. Na úvod remizovalo 0:0 a nemuselo ani bodovať, byť premeneného pokutového kopu, ktorý mal obhajca titulu k dispozícii v poslednej desaťminútovke riadneho hracieho času. Pondelňajší duel A-skupiny proti Slovensku bude pre Angličanov životne dôležitý, po neúspechu by sa rozplynula šanca na postup do semifinále z prvého miesta. "Už sme vo vyraďovacej fáze. Musíme zvíťaziť v tomto aj v nasledujúcom súboji," vie Boothroyd.

Tréner slovenskej dvadsaťjednotky Pavel Hapal si však nemyslí, že memento predchádzajúcich sklamaní a hrozba ďalšieho vypadnutia v skupine na strane súpera by mali byť pre jeho zverencov výhodou. "Toto je úplne iné mužstvo. Je pravda, že som na minulých ME videl Anglicko vo všetkých stretnutiach a nepostúpilo zo skupiny, no určite hralo veľmi dobrý a rýchly futbal. Žiaľ, nestrelili góly. Keby ich dali, možno by postúpili oni a nie iné tímy," uviedol Hapal.