Main Content

Zoznámte sa s nováčikmi Premier League: Huddersfield, Newcastle a Brighton

piatok, 16. jún 2017 13:37 | Autor: Timotej Gašper

Zoznámte sa s nováčikmi Premier League: Huddersfield, Newcastle a Brighton
Zoznámte sa s nováčikmi Premier League: Huddersfield, Newcastle a Brighton | zdroj: © TASR

Len nedávno sa skončilo dlhá sezóna v druhej anglickej lige, kde si napokon po náročných bojoch postup vybojoval ostrieľaný Newcastle a málo známe duo Huddersfield Town s Brightonom.

NEWCASTLE UNITED

Klub zo St.James Parku patril v minulosti k tradičným ašpirantom na ligový titul v Premier League. Neskôr však prišlo problémy a klub začal upadať. Sezónu 15/16 zakončil na zostupovom 18.mieste a putoval priamo do Championship. Napriek pôsobeniu v nižšej súťaži ostal na lavičke klubu Rafa Benitéz, známy španielsky tréner, ktorý trénoval v Chelsea, Reale Madrid či Liverpoole. „The Magpies“ boli prakticky od začiatku dlhej sezóny na koni. Kvalitný káder tak dopĺňal skúsený tréner, ktorý napokon doviedol Newcastle na 1.miesto a do Premier League sa tak kvalifikoval automaticky.

Ťahúňom bol anglický útočník Dwight Gayle, ktorý dal v lige až 23 gólov. Očakáva sa posilnenie tímu a kľudná sezóna, no čo sa určite neočakáva, je opätovný boj o udržanie v Premier League.

BRIGHTON & HOVE ALBION

Malý klub sa medzi ostrovnú elitu vracia po dlhých 36 rokoch. Ešte v sezóne 13/14 bol Brighton blízko zostupu do 3.ligy, keď skončil v Championship na 20 z 24 miest. Zmeny však vykonal írsky kouč Chris Hughton, ktorý dokázal klub doviesť postupne na 3.miesto a v uplynulej sezóne na skvelé 2.miesto, čo znamená priamy postup do Premier League. Albion prehral len 9 zo 46 zápasov a spolu s Newcastlom mal najlepšiu defenzívu, ktorá inkasovala len 40 gólov.

Z opôr klubu nutne spomenúť meno Anthony Knockaert. Francúz s belgickými koreňmi má bohaté skúsenosti z francúzskej aj z belgickej ligy, kde obliekal dresy Guingampu respektíve Standardu Liege. Hrával aj v Leicestri, no od januára 2016 je hráčom Brightonu, ktorému bol v uplynulej sezóne s 15 gólmi a 9 asistenciami výraznou ofenzívnou oporou.

Okrem neho stojí za zmienku aj najlepší klubový strelec, Glenn Murray. Už 33-ročný zakončovateľ má bohaté skúsenosti s britským futbalom z pôsobení v Readingu, Bournemouthe či Crystal Palace, ktoré využil v tejto sezóne a súperom nastrieľal 23 gólov.

HUDDERSFIELD TOWN

Malý a skromný klub sa posledných viac než 40 rokov potácal po nižších súťažiach. Klub sa pýši až troma titulmi anglického šampióna, no tieto úspechy sú ešte z rokov 1923-1926. Po sezóne 11/12 postúpili z tretej ligy do Championship, kde sa prvé sezóny len oťukávali. Uplynulý ročník bol pre klub, ale aj pre všeobecnú verejnosť obrovským prekvapením, pretože z outsidera sa stal líder, ktorý vybojoval 5.miesto a tým sa pripojil k ďalším 3 klubom do baráže o postup do Premier League.

Manažér David Wagner dokázal s malým tímom vykonať veľké veci. V baráži postupne Huddersfield vyradil Fulham a vo finále sa stretol s Readingom, ktorý na Wembley porazil štýlovo až v pokutových kopoch a po naozaj dlhej dobe postúpil medzi elitu.

V náročnej a sledovanej Premier League bude klubu oporou najmä spomínaný tréner Wagner, no okrem neho budú potrebné aj mená ako Christopher Schindler či Elias Kachunga, ktorý skončil s 12 gólmi ako najlepší strelec klubu.