Main Content

Najväčšie ryby prestupového obdobia v NBA + VIDEO

štvrtok, 23. jún 2011 13:43 | Autor: Patrik Minár

Najväčšie ryby prestupového obdobia v NBA + VIDEO
Najväčšie ryby prestupového obdobia v NBA + VIDEO | zdroj: Patrik Minár pre Sport7.sk, foto google.com

Od 1. júla začína oficiálne tá časť roka v NBA, ktorú nazývame Off-Season. Ide o obdobie, kedy kluby ponúkajú hráčom, ktorým vypršali kontrakty nové zmluvy alebo kedy dopĺňajú všemožne svoj káder prostredníctvom rôznych prestupov. Hráči trénujú individuálne, v kempoch a tí najmladší sa pravidelne zúčastňujú letnej ligy, tzv. Summer League.

Minuloročnú Off-Season „sa lovili“ na trhu tie najväčšie ryby. Najlepšie sa na rybačku pripravilo vedeniu tímu Heat, ktoré sa nakoniec pýšilo úlovkami v podobe LeBrona Jamesa, Dwyane Wadea (kt.slúžil hlavne ako návnada) a Chrisa Bosha (torontský sumec). S o niečo menšími úlovkami, but still impressive, sa mohli pochváliť tímy Chicago Bulls (Carlos Boozer) a New York Knicks (Amar’e Stoudemire).

Tento rok sa dajú očakávať „menšie úlovky“ generálnych manažérov NBA.  Najväčšia odmena bude pravdepodobne vypísaná na Tima Duncana (San Antonio Spurs), Yaa Minga (Houston Rockets), Tysona Chandlera (Dallas Mavericks), Carona Butlera (Dallas Mavericks), Davida Westa (New Orleans Hornets) a Jamala Crawforda (Atlanta Hawks). Predstavíme si trochu podrobnejšie unikátne schopnosti týchto vzácnych exemplárov.

TIM DUNCAN

Hrajúca legenda tímu San Antonio Spurs, jeden z najlepších Power Forwardov všetkých čias. Rodený Winner. Good Guy. Skúsenosti, herná inteligencia a jeho Bank Shot hovoria v jeho prospech, vek a klesajúca fyzická zdatnosť proti. Asi ťažko si dokážeme predstaviť hrať tohto 211 cm vysokého podkošového hráča v inom drese ako v drese Spurs. „Timmy“ potiahne ešte nejaký ten rok v lige, kým sa definitívne rozlúči s profesionálnou hráčskou kariérou.

Prečo je dobré ho mať v tíme: „TD“ je ikona, vzor mnohých hráčov. Hrá tímovo, rozumne, obrovské množstvo skúseností. Ofenzívne stále nadpriemer.

Čo môže odradiť záujemcov: Duncan má opciu vo svojom kontrakte na ďalší rok, ktorá mu garantuje 21 miliónov USD. Vekom pribúdajúce zdravotné problémy.

Štatistiky v sezóne 2010/2011: 13,4 pts – 8,9 reb – 2,7 ass – 0,7 stl – 1,9 blk

Pravdepodobnosť prestupu: symbolické 1 %



YAO MING

Vynikajúci pivot. Keď je zdravý. Slušný Scorer a Rebounder. Keď je zdravý. Vhodná investícia. Keď je zdravý. Dlhodobý zdravotný stav: chronický pacient! Yao mal počas celej svojej doterajšej kariéry zdravotné problémy, najmä s dolnými končatinami, čo nie je až takým prekvapením pri jeho obrovskej výške, 229 cm.  Houston staval na ňom, ako na hlavnej postave, od jeho prvého zápasu v NBA. Za tých 7 rokov sa okolo Minga vystriedalo mnoho skvelých hráčov (Steve Francis, Tracy McGrady, ..) Najväčší úspech za Yaovej éry dosiahli Rockets v r. 2009 (2. kolo Playoff západnej konferencie proti Lakers). Houston bude od novej sezóny trénovať po niekoľkých rokoch nový tréner, Kevin McHale, ktorý nahradí trénerskú legendu Ricka Adelmana. Nové vedenie tímu môže zmeniť doterajší herný štýl Rockets a otázkou zostáva, či sa počíta aj s Yaom ...

Prečo je dobré ho mať v tíme: Jeden z najlepších centrov sveta. Čínska MEGASTAR. Yaova popularita by pritiahla nových (najmä čínskych) fanúšikov ku klubu, ktorý by si ho upísal.

Čo môže odradiť záujemcov: Jeho zdravotný stav Minulý. Súčasný. Budúci. Navyše, čínsky pivot je zvyknutý na luxus a nedá sa počítať, že by išiel pod 10 milíonov na rok.

Štatistiky v sezóne 2010/2011:
10,2 pts – 5,4 reb – 0,8 ass – 0,0 stl – 1,6, blk

Pravdepodobnosť prestupu (prípadne ukončenie kariéry zo zdravotných dôvodov): 50 %



TYSON CHANDLER

Chandler bol pred sezónou veľká neznáma. To, že je výborne atleticky pripraveným pivotom, s defenzívnym zameraním a prinášajúcim energiu do hry, všetci dobre vieme. Otázkou bol jeho zdravotný stav. Tyson však dokázal odohrať 74 zápasov a integrovať sa do pevnej štruktúry Mavs už svoju prvú sezónu v ich drese. V Playoffs patril medzi kľúčové opory tímu a keďže je v lige veľký dopyt po efektívnych BIG MANoch, ale slabšia ponuka, Marc Cuban určite nebude váhať nazrieť hlbšie do peňaženky a podpísať Chandlera na niekoľko rokov.

Prečo je dobré ho mať v tíme: Chandler patrí k špičke ligy čo sa týka defenzívnej intenzity. Fyzické predpoklady (216 cm, 107 kg) v kombinácii s nadpriemernou atletickosťou sú zriedkavým javom v takejto podobe.

Čo môže odradiť záujemcov: Tento hráč má pomerne často problémy s osobnými foulami, v ofenzíve je stále čo zlepšovať (napr. strela z Jumpu, Passing). Náchylnosť k zraneniam.

Štatistiky v sezóne 2010/2011: 8 pts – 9,2 reb – 0,4 ass –0,5 stl – 1,1 blk

Pravdepodobnosť prestupu: 10 %



CARON BUTLER

Tzv. Allround Player. Bývalý dvojnásobný All Star. V poslednej sezóne v drese Mavericks odohral len 29 zápasov. Do Playoff ani nezasiahol. Napriek tomu, keď bol Butler zdravý, bol platným hráčom po boku Dirka Nowitzkeho. „CB4“ disponuje dobrou rukou z perimetru, dokáže si vytvoriť priestor na zakončenie a patrí k najlepším obrancom na pozícii malého krídla. Dallas vyhral tento rok titul aj bez jeho pomoci, no o majiteľovi klubu, Marcovi Cubanovi,  sa vraví, že má s Butlerom nadštandartné vzťahy a patrí navyše k jeho obľúbencom. Ak by Butler zmenil dres už toto leto, bolo by to pre mňa menšie prekvapenie.

Prečo je dobré ho mať v tíme:
Hráča, akým je Caron Butler, by chcel azda každý tím. Všestranná útočná aj obranná zbraň na svojej pozícii.

Čo môže odradiť záujemcov:
Butler sa hodí perfektne do tímu ako tzv. Second Option v útoku. Dokáže potiahnuť tím, keď to potrebuje, ale nie je rodený Go-to-Guy. Dá sa však očakávať, že Dallas mu ponúkne lukratívnu zmluvu, ktorú ťažko bude chcieť nejaký klub prebiť. 

Štatistiky v sezóne 2010/2011: 15 pts – 4,1 reb – 1,6 ass – 1 stl – 0,3 blk

Pravdepodobnosť prestupu:  20 %



DAVID WEST

„From zero to hero.“ Aj tak by sa dal nazvať vývoj Westovej hráčskej kariéry po boku Chrisa Paula. West bol v minulosti podobne ako Butler dvojnásobným All Star hráčom. Jeho štatistiky sa pravidelne pohybujú blizko k hranici 20 (pts) +10 (rebs). Navyše má tendenciu vystupňovať svoje výkony proti elitným Power Forwardom ligy. West meria podľa oficiálnych parametrov 206 cm, čo je na jeho pozíciu trochu menšie číslo, no má skvelú Footwork  a výbornú ruku zo vzdialenosti 6 metrov od koša. Budúcnosť hviezdneho Chrisa Paula v tíme je nejasná a nebolo by prekvapením, keby aj David West už tento tok prestúpil do iného klubu.

Prečo je dobré ho mať v tíme:
Inside Scorer. Nebojí sa zodpovednosti. V najlepších rokoch (30r.).

Čo môže odradiť záujemcov: Miestami až príliš sebecká hra, volí ťažké strely. V poslednej sezóne, počas zápasu proti Utahu (marec), West utrpel zranenie nohy a odvtedy neodohral ani jeden zápas. Otázkou je, či toto vážne zranenie ovplyvní jeho zdravotný stav aj ďalšiu sezónu.

Štatistiky v sezóne 2010/2011: 18,9 pts – 7,60 reb – 2,3 ass – 1 stl – 0,9 blk

Pravdepodobnosť prestupu: 60 %



JAMAL CRAWFORD

„JC“ je jedným z najlepších žolíkov ligy. Vystihuje ho aj pomenovanie Streaky Shooter. Crawford miluje držať loptu vo svojich rukách a brať na seba ťažké strely. Charakteristickým znakom tohto explozívneho rozohrávača je aj trojková streľba so schopnosťou pritiahnuť foul obrancu. Posledné roky dominuje v tejto kategórii, tzv. 4-Point-Plays. Medzi ďalšiu zaujímavosť patrí fakt, že v každom tíme, v ktorom doposiaľ pôsobil, nastrielal aspoň jedenkrát 50 a viac bodov. V Atlante mu jeho rola svedčí, ale nie je žiadným tajomstvom, že Crawford patrí medzi neľahko zvládnuteľný charakter. Navyše Hawks disponujú luxusom na pozícii v Backcourte: Johnson, Hinrich, Crawford a do popredia sa čoraz viac derie aj mladík Jeff Teague a ak odíde „JC“ do iného tímu, môže to byť najmä kvôli zlepšeniu Teaguea a jeho menšiemu finančnému kontraktu.

Prečo je dobré ho mať v tíme: Crawford vie, ako sa dopravuje lopta do koša. Rýchlosť, skvelý Ball Handling.

Čo môže odradiť záujemcov: „JC-ho“ status sa zmenil za posledné roky na rolu náhradníka. Aj keď patrí medzi najlepších hráčov z lavičky, poslednú sezónu si zarobil 10 miliónov USD. A to môže byť pre potenciálnych záujemcov priveľké sústo. V defenzíve často horí.

Štatistiky v sezóne 2010/2011: 15,4 pts – 1,3 reb – 2,5 ass – 0,8 stl – 0,2 blk

Pravdepodobnosť prestupu: 60 %



Tento rok nemožno očakávať takú  veľkú „Big Bang Theory“, ako tomu bolo minulé leto. Tohtoročná Off-Season sa bude niesť skôr v znamení dopĺňania kádrov a zbrojenia, ako nejakých drastických zmien. Tie úplne najväčšie hviezdy sa chystajú zaútočiť na hráčskych trhoch až o rok. Ohľadom prestupov sa budú potom skloňovať mená ako Chris Paul, Derrick Rose, Dwight Howard, Kevin Garnett a mnoho ďalších. Tešme sa však na prestupové prekvapenia, napätie je garatnované!

Pre kompletný prehľad o možnostiach voľných hráčov kliknite napríklad sem!