Main Content

Žarty bokom, je to žalostné!

štvrtok, 20. apríl 2017 08:50 | Autor: Jakub Mihálik

Žarty bokom, je to žalostné!
Žarty bokom, je to žalostné! | zdroj: © TASR

Prípravné zápasy, ale aj fakt, že už nemôžeme počítať s mnohými posilami, dvíhajú pred majstrovstvami sveta varovný prst.

Komentár Jakuba Mihálika

Ak by som to mal trochu odľahčiť, poviem, že seniorská reprezentácia má veľké šťastie. Hokejové Slovensko momentálne sústredí svoju pozornosť na finále Tipsport ligy a ešte viac na mladých, 18-ročných chlapcov, ktorí mu po čase opäť prinášajú to správne hokejové nadšenie. Ak by sa totiž RTVS nepredbiehala, koľko prestrihov počas hokejového zápasu seniorov ponúkne, celé Slovensko by zrazu zistilo, ako momentálne hrá. 

A tá hra je skutočne žalostná. Vždy som patril a patrím k fanúšikom, ktorí repre verili a aj na tejto stránke som napísal nejeden optimistický náhľad aj vtedy, keď fanúšikovia hromžili. Ak som kritizoval, tak len motivačne a s nádejou, že to bude prijaté konštruktívne. Keď som cítil, že máme kvalitu, hoci ľudia ohlasovali, že tento rok už určite vypadneme, reprezentácie som sa zastal. Tento rok však musím priznať: Máme problém. 

Do štartu majstrovstiev sveta ostáva niečo vyše dvoch týždňov. A náš tím sa trápi viac ako keby bol začiatok sezóny. Herne, systémovo, personálne. Gól sme nedali 179 minút, čo by bola zlá bilancia aj na futbalový tím, nie hokejový. Naša hra nie je pohľadná. Nie je to o tom, že by to tam len nechcelo padnúť, ako sa už tradične chlácholia komentátori zápasov. Ešte aj na jednu strelu do stredu brány a bez potrebnej razancie, sa naši nadrú akoby proti nim v každom zápase stál olympijsky výber Kanady. Bohužiaľ, zatiaľ sme hrali len proti Dánom, Švajčiarom a Fínom, v zďaleka nie najsilnejších výberoch. 

Iste, aj my by sme sa mohli vyhovoriť na to, že momentálne nehráme v najsilnejšom zložení. Len problém je ten, že my už silnejší zrejme nebudeme. V KHL sme nemali zástupcov už dávno, ak by sme chceli vziať nejakú posilu z našej ligy, museli by sme narýchlo pozmeniť pravidlá na udeľovanie občianstva. V českom ligovom finále hrajú už poväčšine len tí, ktorí to „majú za sebou“ . V NHL nám odmietli všetci, čo mohli aj nemohli a ostáva nám len ísť sa pomodliť za to, aby Nashville zostrelil chicagskeho jastraba a Pánik s Jurčom nemali v šuflíku žiadnu výhovorku. Z Fínska síce ešte príde Miklík, no ten sám reprezentáciu nespasí, hoci mal výbornú sezónu. 

Treba sa skutočne sústrediť na to, že tento rok náš reprezentačný výber bude azda najslabší v histórii. A prispôsobiť tomu všetku snahu a úsilie. Tu už totiž treba dať žarty o tom, že „konečne vypadneme“ bokom. Tu sa zahráva s poslednými zvyškami kreditu nášho seniorského hokeja. 

Treba sa čo najskôr vzchopiť a začať hrať omnoho (!) lepšie ako v doterajšom priebehu prípravy. Ak sa takto trápime v zápasoch, v ktorých o nič nejde, čo príde na šampionáte? Tím treba prebrať, aby sa nestalo, že jedným z historicky najdôležitejších zápasov slovenskej reprezentácie bude duel o záchranu s Talianskom.