Main Content

KOMENTÁR: Ťaženie Miami Heat a Dallas Mavericks v playoff NBA + VIDEO

utorok, 14. jún 2011 17:04 | Autor: Patrik Minár

KOMENTÁR: Ťaženie Miami Heat a Dallas Mavericks v playoff NBA + VIDEO
KOMENTÁR: Ťaženie Miami Heat a Dallas Mavericks v playoff NBA + VIDEO | zdroj: Patrik Minár pre Sport7.sk, foto SITA

V pondelok 13.6.2011, tesne pred 5.hodinou ráno nášho času, basketbalový svet spoznal nového šampióna najprestížnejšej basketbalovej ligy na svete, NBA. Basketbalisti tímu Dallas Mavericks sa prvý krát vo svojej klubovej histórii tešili z celkového víťazstva a zisku najcenejšej trofeje, pomenovanej po Larrym O’Brienovi.

V pondelok 13.6.2011, tesne pred 5.hodinou ráno  nášho času, basketbalový svet spoznal nového šampióna najprestížnejšej basketbalovej ligy na svete, NBA. Basketbalisti tímu Dallas Mavericks sa prvý krát vo svojej klubovej histórii tešili  z celkového víťazstva  a zisku najcenejšej trofeje, pomenovanej po Larrym O’Brienovi. 

Vo vyrovnanej sérii, ktorá bola najsledovanejšia za posledných 7 rokov v USA, porazili šampióna východnej konferencie, tím Miami Heat.  Pred samotnou finálovou sériou kolovali po internetových portáloch a fórach rôzne predpovede na víťaza tohto súboju, ktorý  od r. 2006 nesie názov aj ako „súboj rivalov“. Vtedy na seba natrafili vo finále playoff prvý raz tieto dva celky, no s úplne rozdielnym zložením mužstva.  Klúčovou postavou bol vtedy ,ešte len vo svojej tretej sezóne v lige, rozohrávač Dwyane Tyrone Wade, známy najmä pod prezývkou D-Wade alebo FLASH. Titul definitívne upevnil Wadeov status v podobe superstar hráča. 

Po 5 rokoch sa odohral podobný scenár, no s odlišným koncom.  Väčšina odborníkov favorizovala tím z pobrežia Floridy. Superstarovské trio, ktoré sa podarilo vedeniu klubu dať dokopy pred sezónou , hľadalo počas celého roka v lige seberovného. Hviezdilo najmä duo Dwyane Wade a LeBron James. Ich fast break akcie boli pravidelne opomenuté v rôznych highlightoch. Ofenzívne najúdernejšie duo dopĺňal ďalší hviezdny hráč,  power forward Chris Bosh. Napriek kráľovskym nákupom Miam Heat, sa družstvo počas sezóny na palubovke ešte len spoznávalo a prešlo si aj ťažšími fázami v podobe niekoľkých prehier v rade alebo v podobe kritiky na netímovú hru.

MIAMI A ICH CESTA DO FINÁLE

Do začiatku playoff však Miami začínalo pomaly ale isto napĺnať obrovské očakávania.  V prvom kole natrafili 3 superhviezdy na ambiciózny tím Philadelphia 76ers. Tento mladý , ale nesmierne talentovaný tím vstúpil do vyraďovacej časti s dobrou formou, ktorú si preniesol zo základnej časti. Kým Miami zdobila skvelá defenzíva (2.miesto v lige v počte obdržaných bodov na zápas) a vysoko efektívne potrestanie strát lôpt súperov v podobe fast breakov, 76ers boli v pozícii tímu, ktorý môže len prekvapiť, tzv. underdog tejto série. Napriek faktu, že hráči Heat skoro každý jeden z týchto zápasov odchádzali po prvej štvrtine z palubovky s bodovou stratou na súpera, v záverečných momentoch bolo hviezdne trio Wade, James a Bosh pripravené vziať zodpovednosť do svojich rúk . A tak po 5 zápasoch prišla dovolenka pre hráčov z mesta bratskej lásky, výsledný stav 4:1 v prospech Heat.

V druhom kole  playoff východnej konferencie „narazila kosa na kameň.“ Dlho očakávaný súboj Miami Heat vs Boston Celtics mal byť prvou skutočnou skúškou pre novo zložený tím z Floridy. LeBron James počas svojej kariéry v Clevelande nikdy nevyhral playoff sériu nad skúsenymi hráčmi Celtics. To isté sa nepodarilo ani Dwayneovi Wadeovi.  Očakávala sa vyrovnaná bitka titanov, ktorá nakoniec priniesla  vyrovnané zápasy ale výhry hovorili jasne v prospech Heat. Čím to bolo, že taký skúsený tím ako Boston vypadol už po piatich zápasoch? Na jednej strane to boli opäť zranenia niektorých stabilných hráčov rotácie trénera Doca Riversa, na strane druhej obrovská túžba a snaha hviezdneho tria, ktoré vždy rešpektovalo silu Bostonu, ale sa nikdy netajilo tým, že nemajú tento tím v láske.  A nakoniec to boli aj vynikajúce výkony LeBrona Jamesa, ktorý v rozhodujúcich momentoch zápasov umlčal nielen fanúšikov Bostonu, ale aj svojich veľkých krtitkov, dôležitými strelami v koncovke zápasov.

Finále východnej konferencie ponúklo taktiež výborný basketbal. Aktuálny MVP (najužitočnejší hráč ligy) Derrick Rose a jeho Chicago Bulls s najlepšou defenzívou v lige a najlepším trénerom uplynulej sezóny si zmerali sily s tímom Heat.  Bulls mali výhodu domáceho prostredia, čo sa považovalo za jeden z kľúčových bodov série. Oba celky sa vyznačovali dominanciou na domácich palubovkách.  Prvý zápas dokázali vyhrať Bulls a potvrdiť tak svoju pozíciu v podobe neľahkého súpera.  Heat povzbudený úspechom z predchádzajúcej série proti Bostonu dokázali uchmatnúť  druhý zápas na palubovke Bulls.  Séria sa presunula do vždy slnečného Miami, kde Bulls opäť poctivo vzdorovali ale ukázalo sa, že sila hviezdnej trojky a výbornej defenzívy sú predsa len o niečo lepšie ako ich súper. Bulls nenašli recept na herný štýl Miami a tak v 5. zápase série, na vlastnej palubovke, keď 3 minúty pred koncom to vyzeralo na oddialenie ukončenia série, prišiel drtivý comeback  Miami, najmä LeBron James a Dwyane Wade boli na neudržanie a dočkali sa svojho prvého vzájomného postupu do finále celej ligy.

DALLAS A ICH CESTA DO FINÁLE

Dallas Mavericks majú už dlhé roky povesť silného tímu základnej časti, no vždy keď príde playoff, nepočíta sa s nimi v absolútnych bojoch o titul. Za hlavnú príčinu sa považuje nedostatok hráčov, ktorí by dokázali prevziať zodpovednosť v dôležitých chvílach na seba. Nie je žiadnym tajomstvom, že v takýchto chvílach ide lopta najmä k Nowitzkemu alebo k Jasonovi  Terrymu. Lídrom družstva je už roky nemecký podkošový hráč Dirk Nowitzki, ktorý je držiteľom niekoľkých významných hráčskych ocenení.

Niektorí odborníci ho považujú za najlepšieho zahraničného hráča v celej histórii ligy. K potvrdeniu tohto statusu mu výrazne doteraz chýbalo x-ko v kolonke titul šampióna. Majiteľom klubu je Marc Cuban, ktorý je multimilionárom a už roky investuje do svojho tímu koľko sa len dá. V Dallase sa vždy stavalo na skúsených hráčov, preto nie je prekvapením,  že zloženie tímu tvoria najmä hráči, ktorí majú minimálne 9-ročné skúsenosti v lige. Jason Kidd, Jason Terry, Shawn Marion, Brandon Haywood , Tyson Chandler, Deshawn Stevenson, Peja Stojakovic,  to sú všetko skúsení hráči, ktorých úlohou je ťahať tím popri Dirkovi Nowizkom.

Mnohí experti tipovali ako tzv. snub, t.j. nejaké veľké prekvapenie na úkor papierovo slabšieho tímu, práve tím Portland Trailblazers, ktorý mal Dallas za súpera v prvom kole playoff.  Mavericks sa často vyčítala aj neschoponosť  zabrať v dôležitých chvílach, neprepadnúť panike. Táto séria bola do stavu 2:2 vyrovnaná. Oba tímy dokázali využiť vo svoj prospech výhodu domáceho prostredia.  No od tohto momentu dokázali Mavericks pridať na svojom výkone a zvíťazili v konečnom súčte 4:2 na zápasy.

Tak ,ako aj vo východnej konferencii, aj na západe bolo semifinále konferencie veľkým diváckym lákadlom. Dallas nastúpil proti Los Angeles Lakers. Dvojnásobný uradujúci šampión mal v pláne získať svoj tretí titul v rade. Pikantným momentom tejto série bol fakt, že najväčšie hviezdy oboch tímov, t.j. Dirk Nowitzki na strane Mavs a Kobe Bryant na strane Lakers, sa doposiaľ nikdy nestretli v súbojoch playoff. Herný štýl Lakers papierovo vyhovoval obrane Dallasu, no šampión z Los Angeles budil spomezdi všetkých tímov NBA najväčší rešpekt.  Prvý vzájomný zápas mal dramatický priebeh. Nakoniec sa však podarilo tesne zvíťaziť Dallasu na palubovke súpera, čo bolo považované za menšie prekvapenie. Do druhého zápasu išli Lakers s ešte väčším odhodlaním v snahe ubrániť si domáce prostredie.  Dallas na druhej strane nemal čo stratiť a hral svoju hru, čo napokon opäť viedlo k víťaznemu koncu hostí.  Zrazu sa začalo hovoriť o Dallase ako vážnom ašpirantovi na titul.  V tejto sérii podala vynikajúci výkon celá lavička Mavericks, ktorá triafala skoro každý druhý strelecký pokus. Lakers šokujúco prehrali  v prvých štyroch zápasoch a Dallas si preniesol nadobudnuté vysoké sebavedomie do ďalších bojov.

Keďže Mavs vyhrali poslednú sériu hladko 4:0 na zápasy a o ich súperovi sa rozhodovalo až do poslednej chvíle, mali hráči Dallasu dostatok času na zotavenie a prípravu na svojho súpera. Finále západnej konferencie bol súboj mladého talentovaného tímu Oklahoma City Thunder a skúsených Mavericks.  V drese Thunder sa čakali veľké výkony od dvoch najväčších hviezd tímu, od najlepšieho strelca sezóny, Kevina Duranta a jedného z najrýchlejších a najatletickejších rozohrávačov v lige, Russella Westbrooka. Táto séria ponúkla vynikajúci basketbal s množstvom výnimočných momentov, nanešťastie pre OKC. Dirk Nowitzki bol na nezastavenie. Dallas často prehrával v závere zápasu ale až na  jeden prípad , kedy prehral , sa mu zakaždým podarilo zvíťaziť. Rozhodli zúročené skúsenosti Dallasu a nepanikárenie. Mavericks  vyvrátili toto playoff pochybnosti, ktoré im kritici tak často vyčítali.  Výhrou 4:1 na zápasy postúpili do finále NBA, kde na nich čakala po 5 rokoch šanca oplatiť Miami prehru.

LEBRON JAMES vs DIRK NOWITKZI

Finále prinieslo niekoľko zaujímavých momentov.  V prvom rade išlo o súboj doposiaľ  ne-šampiónov: LeBron James vs Dirk Nowitzki. Obaja týto fenomenálni hráči  majú na svojich kontách okrem obrovského konta peňazí  aj nejeden významný individuálny úspech.  Titul v NBA však nevyhral ani jeden z nich. A obom sa táto skutočnosť vyčítala dlhé roky.  Nowitzki so svojími 32 rokmi mal teoreticky menšiu šancu na zisk titulu šampióna vo svojej kariére ako o 6 rokov mladší James.  Miami sa považuje za tím, ktorý bude hrať o titul pravidelne najbližšie ročníky.  Pre Dallas a jeho skúsených starších hráčov však tento moment mohol byť poslednou šancou.  Oba tímy boli akési kontrasty toho druhého. Miami sa vyznačovalo tvrdou defenzívou a rýchlym prechodom do protiútokov, zatiaľ čo Dallas je vyznávač zónovej obrany a full-court-systému v ofenzíve.  Oba tímy potrvdili svoju silu v domácom prostredí, keď Miami neprehralo doposiaľ doma ani raz a Dallas iba jedenkrát. No stretli sa dva tímy, ktoré dokázali vyhrávať aj na ihriskách súperov, preto bolo zaujímavé sledovať, či domáce prostredie bude skutočnou výhodou. 

Prvý zápas
na palubovke Heat bol vyrovaný až do poslednej štvrtiny, kde sa domácim podarilo odpútať sa od súpera a zvýšiť svoj náskok na bezpečnú vzdialenosť. Dallasu sa v tomto prípade nepodaril comeback ako to dokázali niekoľkokrát v predchádzajúcich zápasoch.  Miami presvedčivo zvíťazilo.

Na začiatku druhého zápasu Heat nadviazali svojím výkonom tam, kde pred troma dňami prestali. Počas takmer celého zápasu viedli a vyzeralo to na opätovné víťazstvo . Lenže teraz sa už hosťujúcim Mavericks podaril ich „typický“ návrat do zápasu. Hviezdou zápasu bol Dirk Nowitzki, ktorý napriek slušnej obrane Heat, premieňal jednu ťažkú strelu za druhou. Vítazstvo pre Dallas a stav série  1:1.

Formát hrania zápasov finále sa líši od  formy hrania v predchádzajúcich kolách . Systém 2-2-1-1-1 (dva z. doma, dva vonku, jeden doma, jeden vonku, jeden doma) je minulosť a zápasy sa hrajú štýlom 2-3-2.   Prvý domáci zápas Dallas nezvládol. Hráči z lavičky boli tak ako v prvom zápase série neefektívny a Miami si ustrážilo tesný náskok na konci zápasu.  V tomto pokročilom štádiu playoff už bolo vidno na hráčoch únavu, pribúdali menšie, či väčšie zranenia. Od tohto momentu bola rozhodujúcim faktorom psychika hráčov a ich prístup k hre. 

Štvrtý zápas
bol pre Dallas nesmierne kľúčovým. Už teraz bolo jasné, že sa séria opäť vráti do Miami, no prehrávať o dva zápasy by bolo asi už priveľké sústo.  Opora domácich, Dirk Nowitzki, napriek zdravotným problémom a vysokej horúčke, nastúpil do zápasu a bojoval až do konca. Hviezda hostí Dwyane Wade mal obnovené problémy s kolenom a aj niektorí ostatní hráči mali väčšie či menšie zdravotné problémy. Tento zápas mal  znova dramatickú koncovku, o všetkom sa rozhodovalo v posledných sekundách. Dirk Nowitzki zvíťazil nielen proti chorobe, ale aj proti svojmu súperovi a vyrovnal sa stav série na 2:2.

Pred piatim zápasom sa začalo verejne špekulovať o výkone LeBrona Jamesa v tohtoročnom finále. Zatiaľ čo doposiaľ predvádzal fantastický basketbal, triafal dôležité strely a bol aktívny na oboch koncoch palubovky, vo finále prenechal „hlavné pódium“ kolegovi Dwyaneovi Wadeovi.  Ten hral agresívne do koša, tvoril hru, výborne bránil a to aj napriek svojim zdravotným problémom s kolenom a inými partiami. Jamesovi sa vytýkala najmä jeho absolútna strelecká pasivita v štvrtých štvrtinách, kedy bodoval len minimálne.  Nedá sa povedať , že by sa nesnažil alebo že by hral zle, no na hráča jeho formátu, čo je minimálne druhý najlepší hráč planéty, sa čakalo viac svetlých momentov vo finále.

Piaty zápas vyšiel opäť hráčom Dallasu. A na LeBrona sa spustila ďalšia lavína kritiky. Npriek tomu, že do štatistík si zapísal ďalší svoj triple-double.  Dallasu výrazne pomohla efektivita lavičky, premenené trojkové pokusy a samozrejme Dirk Nowitzki. Taktiež  k tomuto úspechu dopomohla aj obrana , ktorá zabrala v dôležitých fázach zápasu.  Piaty zápas bol  akýmsi zrkadlom celej série. Opori tímov ťahali svoj tím, no rozdiel bol najmä vo výkonoch „nehviezdnych“ spoluhráčov. Okrem Maria Chalmersa a Udonisa Haslema sa nenašiel nikto,kto by aspoň trochu odľahčil hviezdne trio. V drese Mavericks hral skvelo Jason Terry, svoju úlohu si plnili aj ostatní hráči ako Barea, Jason Kidd, Shawn Marion, Tyson Chandler. Väčšia kvalita roleplayers a ich hĺbka bol jeden z kľučových bodov úspechu Dallasu.

Šiesty zápas
sa hral už na palubovke Miami. Tempo hry sa razantne menilo, tímy si vymieňali vedenie, no s pribúdajúcim menším počtom minút do konca zápasu  si Dallas utvoril celkom pohodlný náskok.  Hviezdy Miami brali zodpovednosť na seba. Lenže Dallas dokázal v obrane ubrániť svojho súpera a naopak v útoku premieňať svoje pokusy. Lavička Heat bola oproti tej  z Dallasu vysoko prehraná, Dirk Nowitzki nemal svoj najlepší strelecký deň, ale skúsení spoluhráči ho podržali. Naopak hráči Heat nedokázali zastúpiť svoje opory a tak sa posledných 90 sekúnd zápasu len dohrávalo.

Víťaz môže byť len jeden. Miami hralo skvelý basketbal celé playoff. Ich prehra nesúvisí s neúspechom jedného hráča. Dallas ako tím dokázal predčiť kvality hviezdnej trojky Miami. Neprajníci hladajú zlyhanie v jednotlivcoch. Ale aj táto séria ukázala, že nech je jednotlivec akokoľvek talentovaný a výborný hráč, do hry zasahuje niekoľko faktorov, ktoré rozhodnú o úspechu či neúspechu klubu. To, že sa nepodarilo Miami vyhrať titul teraz, neznamená, že sa im to už nikdy nepodarí. Práve naopak. Majú pred sebou svetlú budúcnosť. Tentoraz vyhrala väčšia dravosť , odhodlanie, tímová hra a schoponosť využiť skúsenosti hráčov, ktorí si uvedomujú, že toto bola jedna z ich posledných šancí na titul. Preto vyhral Dallas a vyhral zaslúžene.

VIDEO: Prierez finálovou sériou

PATRIK MINÁR