Main Content

Ozil odmietol Barcelonu, hoci pôvodne do nej túžil prestúpiť. Teraz vysvetlil prečo

štvrtok, 16. marec 2017 13:11 | Autor: Timotej Gašper

Ozil odmietol Barcelonu, hoci pôvodne do nej túžil prestúpiť. Teraz vysvetlil prečo
Ozil odmietol Barcelonu, hoci pôvodne do nej túžil prestúpiť. Teraz vysvetlil prečo | zdroj: © TASR

Písal sa rok 2010 a mladý Mesut Ozil svojimi výkonmi na MS v Juoafrickej republike zaujal tie najväčšie európske kluby. Všetko nasvedčovalo tomu, že jeho kroky povedú do Barcelony, no situáciu z ničoho nič zmenil jeden veľmi závažný dôvod.

V roku 2010 sa počas Majstrovstiev sveta na africkom kontinente dostal do všeobecného povedomia mladý Nemec Mesut Ozil. Vtedajší hráč Werderu Brémy sa na turnaji prezentoval skvelou formou a bol motorom hry Nemecka.

Zo siedmich zápasov na turnaji odohral Ozil všetky a k finálnemu 3.miestu prispel troma asistenciami a jedným gólom. Vtedy 21-ročný ofenzívny záložník sa stal horúcim prestupovým artiklom a o jeho podpis sa odrazu bili všetky špičkové kluby. „Po MS 2010 sa o mňa začal zaujímať Arsenal, ale aj Bayern Mníchov, Manchester United, Real Madrid a FC Barcelona,“ opisuje Nemec vo svojej knihe s názvom Kúzlo Hry.

Po príchode z Afriky sa tak začali týždne rokovaní a bolo takmer jasné, že Mesut opustí Werder. „Môj agent začal rokovať s Bayernom. Na stretnutí mu zástupcovia klubu povedali, aké majú so mnou plány a aká by mohla byť moja úloha v tíme. Takých rokovaní sme si ale prešli viac.“

Aj keď bol Ozil na roztrhanie, zachovával si chladnú hlavu a s prestupom sa nechcel unáhliť, až kým neprišla Barca. „Pred odletom do Barcelony som bol presvedčený, že je to môj nový klub. K tomuto prestupu som bol najviac priklonený, pretože žiaden iný tím nehral krajší futbal ako vtedy Barcelona,“ skonštatoval úprimne.  

Všetko sa vyvíjalo správnym smerom a Ozil bol blízko prestupu do Katalánska, no prestup bol napokon zmarený kvôli Pepovi Guardiolovi.

„Vôbec sa mi neozval Guardiola. Nezúčastnil sa rokovaní, nezavolal mi a ani pár dní po rokovaniach a nenapísal mi ani žiadnu správu. Pep mi nijak neukázal, že ma naozaj chce vo svojom tíme a cítil som, že by som nebol uňho vítaný. Týmto môj záujem ísť do Barcelony poklesol postupne na minimum,“ vysvetlil  víťaz MS z roku 2014.

Aj keď dlho rokoval s Barcelonou, v auguste 2010 prestúpil Ozil do konkurenčného Realu Madrid, kde strávil tri sezóny. Od roku 2013 je hráčom Arsenalu Londýn.