Main Content

Viktor Mikulášek: „Práca vs. súkromný život a spoločný balans? Veľa ľudí to berie veľmi sebecky.“

utorok, 27. december 2016 12:41 | Autor: Viktor Štefaňák

Viktor Mikulášek: „Práca vs. súkromný život a spoločný balans? Veľa ľudí to berie veľmi sebecky.“
Viktor Mikulášek: „Práca vs. súkromný život a spoločný balans? Veľa ľudí to berie veľmi sebecky.“ | zdroj: archív Viktor Mikulášek

Sú mladí, úspešní a v dobrej fyzickej kondícii. Reč je o slovenských „internetových“ podnikateľoch. Každý jeden z nich je inšpirujúca osobnosť, ktorá robí nám Slovákom tú najlepšiu prezentáciu doma aj v zahraničí. V mini seriály rozhovorov dostane každý z nich tie isté otázky a sami uvidíme, či sa dá zároveň podnikať a športovať, aká je ich ranná rutina či ako vyzerá príprava na dôležitý míting. Dnes zakladateľ akceleračného a coworking centra Launcher Viktor Mikulášek.

Viktor, prezraďte nám akú máte rannú rutinu?

Zažívam dve rôzne rána a teda aj dve rôzne rutiny. Prvá, tá častejšia, sú rána, kedy sa snažím venovať svojim deťom. Spoločne raňajkujeme, riešime tie najbežnejšie veci a vozím ich do škôlky a školy. Tieto rána sú hlavne o spoločne strávenom čase a dobrom štarte do bežného dňa.

Druhá rutina súvisí so športom. V tieto dni sa snažím skoro ráno stihnúť svoju dávku športu. Zväčša ráno plávam alebo behám, niekedy oboje. Cez víkend, keď sa podarí, si dávam dlhší bicykel. Tieto rána ma dobíjajú energiou, prečisťujú mi hlavu a sú pre mňa ideálnym štartom do dňa.

Praktizujete nejaké fyzické cvičenie, ktoré Vám pomáha dosiahnuť lepšiu produktivitu v práci?

Posledné roky sa venujem triatlonu, konkrétne strednému triatlonu (polovičný Ironman pozn. red.). Tento šport je o disciplíne a vytrvalosti. Je aj dosť pestrý. Vyhovuje mi režim, že môžem trénovať v skupine a aj sám, vonku aj vo vnútri. Môžem sa počas rôznych období v roku venovať jednotlivým športom s rôznou intenzitou a stretávam tam dobrú partiu ľudí.

Pre zlepšenie motivácie si každý rok naplánujem 2-3 závody zo série Ironman alebo Challenge. Prináša mi to mentálny relax a únik z pracovných a iných povinností. Toto sa mi v konečnom dôsledku prejavuje v lepšom fyzickom zdraví, mentálnej pohode a tiež v lepšej produktivite.

Ako človek, ktorý postavil veľmi dobre fungujúcu firmu, ako sa pripravujete mentálne na dôležitý rozhovor, míting, deň?

Na stretnutia, rozhovory a diskusie sa špeciálne nepripravujem. V princípe nemám na to moc času. Snažím sa ísť na každé stretnutie s konkrétnym cieľom a priamo na stretnutiach dohodnúť čo najviac. Čo sa týka pracovných dní, tie v zásade rozdeľujem na tie, v ktoré sa viac stretávam, tie kde niečo tvorím alebo riešim a mám aj deň v týždni, na ktorý nechávam čo najviac operatívy. Cez víkend sa snažím venovať čo najviac rodine.

Ako vnímate horúcu tému práca - život balans, ako ho dodržiavate pri vašom pracovnom vyťažení?

Je to mega dôležité a veľmi individuálne. Čím ďalej, tým viac to považujem za kľúč k sebarealizácii, osobnému šťastiu a pocitu spokojnosti. Je veľmi ťažké skĺbiť súkromný, pracovný a prípadne športový život tak, aby aj ľudia okolo s tým boli OK. Veľa ľudí si myslí, že pre tento balans stačí napríklad odísť v konkrétnu hodinu z práce alebo ísť 5x do týždňa cvičiť.

Ak to má za následok slabé výsledky v práci, nespokojnú manželku alebo zvýšený stres, tak to nie je dobré a vždy sa to prejaví. Veľa ľudí to berie veľmi sebecky. Podľa mňa treba pri tom riešiť celý kontext vecí a vedieť si upratať priority. V tomto si treba nájsť svoj vlastný systém. Mne pri tom ešte veľmi pomáha sebadisciplína, dobré plánovanie a odhodlanie.

Keby ste mali vybrať jednu vec, rituál, osobu zo svojho dňa, čo Vám dodáva energiu, čo to je?

Asi najviac sú to moje deti. Čas strávený s nimi je pre mňa vzácny a vždy sa snažím, aby mali radosť zo života a čo najviac zážitkov. Inak tých ďalších vecí a rituálov, ktoré mi cez deň dodávajú energiu je niekoľko. Je to súbor viacerých vecí a to, že si viem v tom nájsť systém. Ten je dôležitý, pretože napríklad ak by som na dlhšie vynechal šport, chýbal by mi mentálny relax, čo je na mne za niekoľko dní ževraj veľmi vidieť.