Main Content

NBPA a NBA sa dohodli a novej zmluve. LeBron James si vydupal podmienky ušité na mieru

nedeľa, 25. december 2016 11:42 | Autor: De Fa

NBPA a NBA sa dohodli a novej zmluve. LeBron James si vydupal podmienky ušité na mieru
NBPA a NBA sa dohodli a novej zmluve. LeBron James si vydupal podmienky ušité na mieru | zdroj: © TASR

Hráčska asociácia (NBPA) a vedenie NBA sa dohodli na novej sedem ročnej spolupráci. Podpis tejto zmluvy a teda jej ratifikácia je naplánovaná v najbližších dňoch a je podľa slov zástupcov oboch strán už len formalitou.

Obe strany sa dohodli, že na doladenie určitých bodov dohody budú potrebovať ešte nejaký čas, a presunuli tak dátum odstúpenia od starej CBA zmluvy z 15. decembra 2016 na 13. januára 2017.

Pravidlá novej zmluvy by mali platiť od sezóny 2023/24 s tým, že je možné po dohode oboch strán túto zmluvu vypovedať v roku 2022.

Súčasné rozdelenie príjmov súvisiacich s basketbalom zostáva nezmenené, a hráči by tak mali dostávať niečo medzi 49-51% zisku. V roku 2011, kedy bol naposledy „lockout“ v NBA, si hráčska asociácia ´vydupala´ až 57%.

NBA podľa novej dohody napríklad zvýši platové podmienky u troch skupín hráčov. Na väčšie peniaze si prídu nováčikovia, hráči ktorí podpíšu veteránske zmluvy (veteran minimum) a krátkodobé zmluvy takzvané mid-level exception. Podľa nových podmienok by sa mali oproti súčasným hodnotám tieto zmluvy zvýšiť až o 50%. Takže priemerný plat hráča NBA by mal dosiahnúť hranicu okolo 8.5 milióna dolárov. Veteráni by mali zinkasovať najmenej 2 milióny dolárov a plat napríklad nováčika, ktorý bol draftovou jednotkou, by mal v prvom roku začínať na sume takmer 12 miliónov dolárov a následne sa zvyšovať podľa doteraz platnej stupnice, ktorá sa neviaže na platový strop tímu.

Ďalšou výraznou zmenou je pravidlo „36 a viac“, ktoré sa po novom posunie o dva roky a bude to teda „38 a viac“. Podľa doterajšej CBA zmluvy, ktorá je platná, mali tímy zakázané pri vyjednávaní dlhodobej zmluvy podpísať hráča, ktorý by v akomkoľvek roku svojho dlhodobého kontraktu dovŕšil 36 rokov. Z nového pravidla teda budú profitovať najmä hráči ako Chris Paul, LeBron James, Carmelo Anthony, ktorí sú mimochodom súčasťou hráčskeho výkonného výboru NBPA a viac menej si toto pravidlo presadili.

To znamená napríklad, že LeBron James bude môcť po sezóne 2017/18 vypovedať svoju súčasnú trojročnú zmluvu s tímom Cavaliers a podpísať nový 5 ročný kontrakt, ktorého hodnota môže byť až 200 miliónov dolárov.

Ďalšia zmena by mala prísť v termíne, kedy sa začne sezóna. Podľa dohody by sa mali predsezónne prípravné zápasy skrátiť na šesť zápasov a tým pádom by mala nová sezóna začínať o týždeň skôr, ako tomu bolo doteraz. Pre niekoho sa to zdá nepodstatná zmena, avšak podľa analýzy návrhu by sa mali ´back-to-backs´ zápasy, čiže dva zápasy jedného tímu odohraté za dva dni zmenšiť a taktiež by už nemala nastať situácia, kedy by hociktorý tím odohral 4 zápasy za 5 dní ako tomu je v súčasnosti v niektorých prípadoch.

Zdroj: NBA, SBnation