Main Content

Shaquille O'Neal mu ničil kariéru posmeškami. McGee môže dokázať, že má na viac

nedeľa, 25. december 2016 11:31 | Autor: De Fa

Shaquille O'Neal mu ničil kariéru posmeškami. McGee môže dokázať, že má na viac
Shaquille O'Neal mu ničil kariéru posmeškami. McGee môže dokázať, že má na viac | zdroj: © TASR

JaVale McGee je hráč, ktorého väčšina pozná hlavne z účinkovania v relácii Shaqtin´ a Fool, ktorú od roku 2011 vysiela stanica NBA TV. Nepôsobil tam však ako redaktor avšak hlavne ako účinkujúci a pravidelný prispievateľ. Tento hráč však patril k veľkým talentom a túto sezónu sa pokúša o návrat.

JaVale McGee je jeden z mála skutočných podkošových dlháňov, ktorý sa nedá použiť na inej pozícii ako na centri. Predurčujú ho na to jeho fyzické predpoklady, výška, dlhé ruky a stavba tela. Momentálny trend v basketbale je využívať menších avšak všestrannejších centrov, ktorý dokážu nielen dominovať pod košom a chrániť ho, ale dokážu aj strieľať spoza trojkového oblúka či väčších vzdialeností. Avšak aj napriek tomuto trendu, sú schopnosti ktoré ponúka tento hráč cenné. Výhodou je, že JaVale nepotrebuje prekonávať rekordy, nepotrebuje pravidelne skórovať. On si chce len napraviť svoje renomé a opäť pravidelne hrávať. V tíme Golden State Warriors sa mu podarilo vybojovať posledné miesto na súpiske a zabezpečiť si minimálny kontrakt s garantovanými peniazmi.

Tréner Warriors, Steve Kerr, na otázku novinára, čo by mal tento 28 ročný hráč, ktorý sa vrátil do kolotoča NBA a chce opäť oživiť svoju kariéru mal dosiahnuť, pokrútil hlavou a odpovedal: „Viete....to je dobrá otázka.“

Čo sa vlastne s týmto hráčom stalo? Podľa informácii sa to malo začať v roku 2013, kedy začal McGee pociťovať bolesť v nohe. V časoch, keď pôsobil v tímoch Washington Wizards a potom v Denveri Nuggets, dosahoval pekné priemery na úrovni 10 bodov, 8 doskokov a dvoch blokov na zápas. V drese Nuggets začínal McGee sezónu v roku 2013 ako hráč základnej zostavy. Avšak o pár zápasov neskôr začal cítiť až neznesiteľnú bolesť vo svojej ľavej nohe. Podstúpil rôzne vyšetrenia a bola mu zistená únavová zlomenina v holennej kosti. Rehabilitácie mu nepomohli a preto musel takmer po roku, vo februári 2014, podstúpiť operáciu.

McGee sa vrátil v minulej sezóne avšak bolesť neustále pretrvávala. Jeho príležitosť na návrat do normálu bola čoraz menšia. Nuggets sa preto rozhodli, že ho vymenia do tímu Philadelphia 76ers. V drese nového tímu nastúpil len v šiestych zápasoch a následne sa ho rozhodli prepustiť. Po tom ako sa stal voľným hráčom a bola známa jeho anamnéza, žiaden tím nevyužil šancu podpísať ho. Mal pocit, že jeho kariéra sa skončila.

Nádej prišla vo chvíli, keď ho oslovil tím Dallas Mavericks. Ponúkli mu ročnú zmluvu na minimum. Pretrvávajúca bolesť holennej kosti ho donútila vynechať predsezónny tréningový kemp a prvých 12 zápasov sezóny. Keď sa vrátil na palubovku, zaznamenal zopár zápasov, kedy sa prejavil jeho dávny potenciál. Či už to bolo zopár zápasov, v ktorých zaznamenal cez 10 doskokov alebo zápas v ktorom dokázal zaznamenať 14 bodov, alebo aj 4 bloky za 19 minút hry proti tímu New Orleans Pelicans. No odhliadnúc od týchto vydarených zápasov, väčšinou sedel na konci lavičky a čakal na svoju príležitosť. Po sezóne zostal opäť bez zmluvy. Počas leta sledoval, ako jeho spoluhráči, s ktorými trénoval podpisujú veľké zmluvy a telefón jeho agenta bol neustále hluchý.

Môže za to jedine to zranenie. Myslím si to, pretože som nikdy nespravil nič zlé, čo by spôsobilo že o mňa žiaden tím nemá záujem. Nikdy som nemal problém s drogami, moje testy na drogy a zakázané látky boli vždy čisté. Nie som zákerný hráč. Nenájdete v lige žiadneho hráča, ktorého by ste sa opýtali na mňa a povedal by vám, že som zlý človek alebo že mám na niekoho zlý vplyv. Rozumiete čo vám chcem povedať? Nechodím sa flákať po vonku, dokonca ani nepijem. Musí to byť proste iba tým zranením. Logicky mi to tak vychádza,“ hovorí McGee.

Ako bolo spomenuté na začiatku, nie veľmi lichotivú povesť si McGee vybudoval pravidelnou účasťou v zábavnom rebríčku akcií rôznych trapasov a kuriozít, ktorú v roku 2011 začal moderovať Shaq O´Neal, a vysielať NBA TV pod názvom Shaqtin´ a Fool.

Shaq si vyhliadol v osobe JaVela McGeea vhodnú obeť a tento hráč sa stal jeho pravidelným prispievateľom. Dokonca to bolo tak intenzívne, že prvé dva ročníky tejto zábavnej série si vyslúžil McGee cenu MVP. Relácia Shaqtin´ a Fool sa stala populárna a McGee sa stal jej nechcenou hviezdou. Prívlastku „babrák“ sa nevedel nijako striasť a bolo to až do takej miery, že aj cudzí ľudia na ulici si z neho robili posmešky.

Fanúšikovia si mysleli, že je to naozaj realita a že to je skutočne tak ako to bolo všetko prezentované. Myslia si, že som hlupák. Naozaj ma to sklamalo, že dospelý chlap, ktorý má 40-50 rokov a spravil americké najzábavnejšie domáce videá zamerané na hráča. Aby toho nebolo dosť, vytvoril aj ´hashtag´ a skutočne sa snaží zruinovať kariéru hráča na základe basketbalových omylov,“ reagoval na celú situáciu sklamane McGee.

V súčasnosti však vedenie tímu Golden State Warriors verí, že dokážu hru tohto hráča zlepšiť a profitovať z nej v určitých situáciách. Defenzívny špecialista tímu Ron Adams má v McGeem veľké očakávania. Za prvú chybu, ktorú chce u tohto hráča odstrániť je tendencia trocha zvoľniť a pokúsiť sa o blok, ktorý sa objaví v najlepších akciách dňa. Adams sa snaží o to, aby sa tohto zlého návyku zbavil.

Chcem aby sa nechal unášať spontánnosťou hry. Nemôžete predsa naordinovať presný priebeh hry. Takže si myslím, že sa mu to bude páčiť. Snažíme sa teraz o to, aby bol vždy na tom správnom mieste včas a predvídal čo sa bude diať. Takže jeho doskoky a si nebudú vyžadovať väčšie zaťaženie nôh ako by bolo treba a taktiež to zjednoduší jeho defenzívny prejav. Snažíme sa o to, aby viac zapadol a presadil sa,“ poznamenal Adams.

Tím Golden State Warriors je tiež jeden z celkov, ktorý preferuje v každom okamihu hry zostavu, ktorá je variabilná a všestranne použiteľná, či už do obrany a ale aj útoku. Avšak uvedomujú si, že kvalitný blokár a obranca sa im v niektorých situáciach vždy hodí. McGee už zaznamenal v hre aj 12 blokov. Minulú sezónu Zaza Pachulia nezblokoval dvanásť striel ani v jednom mesiaci. Anderson Varejao dokonca zaznamenal len 10 blokov za celú sezónu.

Je to opačný typ hráča, akých máme na súpiske. Osobne som nadšený, že takéhoto hráča máme v zostave. Moje druhé ja mu naozaj fandí a chce, aby sa mu darilo,“ dodal nakoniec Adams.

Na adresu JaVela McGeeho sa vyjadril aj Andre Iguodala, ktorý s ním hrával už aj v Denveri Nuggets: „Rozprával som sa s viacerými ľuďmi, generálnymi manažérmi, ľuďmi z vedenia a je naozaj zábavné to, že on je oveľa lepší ako si väčšina o ňom myslí. Myslím to vážne, ľudia s jeho schopnosťami sú v tejto lige oveľa lepšie zaplatený ako on. Verím v to, že dostane šancu dokázať to.“

Zdroj: NBA, Youtube