Main Content

Jaylene Brown zmenil svoj prístup. Uvedomil si, že čas na palubovke si musí zaslúžiť

pondelok, 19. december 2016 09:46 | Autor: De Fa

Jaylene Brown zmenil svoj prístup. Uvedomil si, že čas na palubovke si musí zaslúžiť
Jaylene Brown zmenil svoj prístup. Uvedomil si, že čas na palubovke si musí zaslúžiť | zdroj: © TASR

Byť nováčikom v NBA je pre každého mladého hráča veľmi náročné. V predchádzajúcom pôsobisku môže byť akákoľvek hviezda, výnimočný hráč, no keď nastúpi na zápas NBA, sú jeho doterajšie skúsenosti bezcenné. Presvedčil sa o tom aj nováčik Bostonu Celtics, Jaylen Brown.

Brown bol považovaný v posledných troch rokoch za jedného z najlepších hráčov vo svojom ročníku. V rebríčkoch skautov mapujúcich najlepšie prospekty sa pravidelne objavoval na popredných miestach. Momentálne tento dvadsaťročný hráč pôsobí v tíme Boston Celtics a jeho spoluhráči neraz vyzdvihli jeho húževnatosť na palubovke.  

Ako sa hovorí, pokojné more z teba neurobí skúseného námorníka, čiže vieš, že budeš potrebovať hrubé záplaty,“ vyjadril sa Brown. „Všetci dobre vieme, že občas nastane chvíľa, kedy veci nepôjdu podľa predstáv, ale o to ide, aby sme boli na to pripravení. Takže môžem povedať, že som pripravený čeliť všetkému, čo ma čaká. Je to len o tom, aby som sa neustále zlepšoval a bol dobrým tímovým hráčom.“

Brownové minúty momentálne dosť poklesli oproti prídelu, ktorý dostával od začiatku sezóny, no dôvodom nie je pokles formy, ale to, že zranení hráči Celtics sú konečne zdraví. Z priemeru 15 minút na zápas tak klesol v poslednných 8 dueloch len na polovicu tohto času.

V jednom z nedávnych zápasov, kedy Celtics dokázali zaznamenať vydreté víťazstvo nad čoraz lepším tímom Philadelphie 76ers v pomere 107-106, Brown prešiel ťažkou skúškou, kedy v posledných minútach zápasu sa striedala jedna dôležitá akcia s ďalšou. V tomto úseku hry zaznamenal 4 body, dva doskoky, jednu asistenciu a blok.

Tento výkon neušiel ani hlavnému trénerovi Celtics, Bradovi Stevensovi. „Myslím si, že Jaylen hral veľmi dobre. Bol veľmi aktívny. Aj napriek tomu, že nezvládol zopár situácii a vzišiel z nich ako porazený, nevzdal to a predviedol zopár akcií, ktoré súper od neho nečakal. Jeho pokrok je viditeľný a potrebujeme aby ďalej rástol.“

 

Brown chápe, že svoje minúty si potrebuje zaslúžiť a preto je dôležité, aby sa neustále zlepšoval. Na otázku. čo by chcel v tejto svojej úvodnej sezóne zlepšiť, sa chvíľu zamyslel a vyslovil celý zoznam vecí, na ktorých musí zapracovať: Energia, streľba, dribling, rozohrávanie, individuálna a tímová obrana, a na tom, aby bol dobrý spoluhráč.

 

Brown taktiež povedal, že v prvých zápasoch, ktoré odohral v NBA v úvode sezóny sa sústredil na to, aby hlavne neurobil nejaké chyby. Potom si uvedomil, že “po špičkách sa nedá dostať do blízkosti koša“ a že to nebude tá správna cesta.

 

Teraz keď som už viac sebaistý je môj prístup v zmysle ´Choď na ihrisko a hraj basketbal, prines so sebou energiu.´ Jednoducho som si povedal, že pôjdem na ihrisko a budem sa snažiť robiť len to, čo viem. Veľa krát sa snažíš povedať si, aby si nespravil chybu, avšak často krát je to kontraproduktívne. Je to niečo ako sa sústrediť sa len na to, aby si neurobil niečo zlé,“ povedal Brown.

 

Tento mladíček neustále čaká na svoju príležitosť. Uvedomuje si, že pokiaľ jeho tím bude zdravotne fit, minúty na palubovke budú k nemu prichádzať len vo veľmi obmedzenom počte. Zároveň chápe, že je to prirodzený postup a týmto cyklom si prešli mnohí hráči v lige, ktorí boli v rovnakej situácii ako on.

Som momentálne tak nastavený, že si verím. Nerobím si ťažkú hlavu z mojej momentálnej situácie. Budem sa jednoducho snažiť hrať čo najviac. Pokiaľ urobím chybu, tak jednoducho urobím chybu. Avšak na konci dňa si môžem povedať, že som hral a to je tá cesta ako herne vyrásť.“