Main Content

DeAndre Liggins dostal príležitosť ukázať sa. Cavaliers využili jeho talent a oplatilo sa

pondelok, 19. december 2016 09:32 | Autor: De Fa

DeAndre Liggins dostal príležitosť ukázať sa. Cavaliers využili jeho talent a oplatilo sa
DeAndre Liggins dostal príležitosť ukázať sa. Cavaliers využili jeho talent a oplatilo sa | zdroj: Youtube

Meno DeAndre Liggins možno väčšine z vás nič nehovorí. Ide o jedného zo 450 hráčov v NBA s rolou v tíme, ktorá je značne obmedzená. Momentálne oblieka dres úradujúceho šampióna ligy, Clevelandu Cavaliers, v ktorého drese pred nedávnom zažil svojich „päť minút slávy“.

DeAndre Liggins je produktom veľmi uznávanej basketbalovej univerzity v Kentucky. V drese „divokých mačiek“ odohral celkom tri ročníky a následne sa pokúsil o šťastie v drafte NBA roku 2011.

Vo svojom treťom ročníku na univerzite bol v tíme ako jeden z mála juniorov, čiže skúsenejších hráčov a tréner John Calipari mu pred začiatkom súťaže povedal, že ak chce pravidelne hrávať a získať si minúty na ihrisku, bude musieť predvádzať parádnu obranu. Liggins si tieto slová trénera zobral k srdcu a odohral 1200 minút v tridsiatich ôsmych zápasoch.

Pred vstupom do draftu bol jeho herný prejav u viacerých skautov zrovnávaný s prejavom, akým sa prezentoval fenomenálny obranca Bruce Bowen. Jeho tréner John Calipari na margo jeho poslednej sezóny poznamenal: „Je to mladý muž, ktorý síce vedel skórovať na vysokej škole ale nevie ešte dobre strieľať. Ak ho sledujete teraz, môžem vám povedať, že raz bude schopný premieňať strely. Avšak môžete v ňom vidieť skvelého obrancu, a to je to, čo niektoré tímy potrebujú. Vie si vypracovať pre seba dobrú príležitosť. Nepoznám momentálne žiadneho trénera, ktorý by na svojej súpiske nechcel hráča, ktorý vie brániť, nevzdáva žiadny súboj o loptu a hrá s neuveriteľnou energiou. To je proste talent, rovnako ako je talent vedieť strieľať, nahrávať či driblovať. Ja v tom nevidím rozdiel.

Nakoniec sa Liggins dostal do NBA, keď po ňom siahli v druhom kole z 54.miesta Orlando Magics. Odvtedy ubehlo už šesť rokov a tento hráč „pobehal“ viacero klubov – Orlando, Oklahoma City Thunder, Miami Heat a momentálne Cleveland Cavaliers. Zahral si vo viacerých kluboch v D-League a zacestoval si aj po Európe, kde vyskúšal hrať basketbal v tíme Eisbären Bremerhaven v Nemecku a BC Krasny Oktyabr v Rusku.

Počas týchto šiestych rokov možno povedať, že najväčším úspechom bol zisk majstrovského titulu v D-League s tímom Sioux Falls Skyforce a zisk dvoch ocenení pre najlepšieho obrancu NBA D-League v rokoch 2014 a 2016.

Do tímu Cavaliers sa dostal na súpisku v poslednej chvíli a viac menej plnil úlohu sparing partnera na tréningoch. Prišla však chvíľa, na ktorú čakal a po zranení J.R.Smitha dostal možnosť zahrať si v základnej zostave po boku superhviezd akými sú LeBron James, Kyrie Irving či Kevin Love. Jeho výkony hlavne po defenzívnej stránke boli natoľko kvalitné, že tento experiment Tyrone Luea vydržal až po návrat uzdraveného Smitha do zostavy – celkovo štyri krát.

DeAndre Liggins na seba okamžite strhol pozornosť nejedného skauta a jeho kredit čo by platného hráča do rotácie išiel hore. Sám na svoje výkony reagoval slovami, že svoju hru profiluje na obraz Tonyho Allena. „Jeho húževnatosť a tvrdosť. To je čo ma u neho najviac inšpiruje. Moja úloha je momentálne zostať pripravený a čakať na ďalšiu príležitosť, kedy budem môcť opäť predviesť tieto svoje silné stránky. Pomôcť tak tímu v obrane a premieňať voľné strely, ktoré mi na oplátku pripravia.

Tyrone Lue toto prirovnanie k Tony Allenovi môže veľmi objektívne posúdiť, keďže pôsobil ako asistent trénera v Bostone a videl tohto hráča dennodenne v akcii.

Čo sa týka defenzívy tak určite. Tony je však menší, ale myslím si, že je silnejší. Tony je naozaj silný chlapík. Liggs však lepšie strieľa. Pamätám si ako Allen hral zopár hier aj ako rozohrávač a bol naozaj dobrý. Je to veľmi inteligentný hráč. Je to naozaj bláznivé, keď si zoberiete, že hrával pozície SG a SF, a vy ste ho jedného dňa nasadili ako rozohrávača a on vedel úplne všetky signály na danej pozícii, to bolo šialené. Obaja hráči, či už Liggs alebo T.A. majú veľa spoločného. Ak naďalej bude (Liggins) pokračovať vo svojich výkonoch, tak si myslím, že môže byť veľkým prínosom. Veď T.A. vyhral s takýmto prístupom titul šampióna. Húževnatý a odvážny hráč, ktorého každý rád privíta vo svojom tíme.

DeAndre Liggins a Tonny Allen majú spoločné aj niečo iné. Obaja vyrastali v Chicagu. „Ja a Tony sme vyrastali v rovnakom prostredí. Môžem povedať, že vždy to bola pre nás určitá výhoda, keďže nikto od nás nečakal zázraky a podobne. Každý tím potrebuje chlapíka ako sme my, ktorý sa postará o súperovu hviezdu a dá mu pocítiť trocha tvrdosti a to, že sa ho nebojí. To je to, čo ponúkam môjmu tímu,“ povedal nakoniec Liggins.

Každý tím v NBA má súpisku na ktorej je 15 hráčov. Z tohto množstva hráčov je len zopár na úplnom vrchole a strhávajú na seba veškerú pozornosť basketbalovej verejnosti. Netreba však zabúdať, že sú tu aj hráči typu DeAndre Liggins, ktorí si prešli rôznymi uličkami, aby sa dostali do NBA. To, že sú na súpiske jedného z tímov niekde na konci neznamená, že sú len do počtu ale to, že sú neustále pripravení a čakajú, kedy tréner na nich zakričí na koniec lavičky a pošle ich do hry, aby vydali zo seba maximum. Basketbal je hra o detailoch, a občas stačí okamih, aby sa dokázal zmeniť priebeh celej hry. V prípade DeAndre Ligginsa sa to potvrdilo, a nabudúce keď budete sledovať zápas Clevelandu Cavaliers a na ihrisko sa dostane hráč s číslom 14, budete vedieť že minúty ktoré strávi v hre, odohrá v stopercentnom nasadení.