Main Content

Američania smútia. Zomrel nezabudnuteľný športový hlásteľ Craig Sager

piatok, 16. december 2016 18:17 | Autor: De Fa

Američania smútia. Zomrel nezabudnuteľný športový hlásteľ Craig Sager
Američania smútia. Zomrel nezabudnuteľný športový hlásteľ Craig Sager | zdroj: youtube

Basketbalový svet zasiahla nepríjemná správa. Dlhoročná hlásateľská legenda Craig Sager zomrel po dlhom boji s leukémiou. Mal 65 rokov.

Túto správu včera potvrdila aj spoločnosť Turner Sports vo svojom oficiálnom vyhlásení, ktoré prezentoval prezident spoločnosti David Levy. „Craig Sager bol milovaným členom Turner rodiny dlhšie ako tri desaťročia a bol skutočnou inšpiráciou pre nás všetkých. Nikdy nebude ďalší Craig Sager. Jeho neuveriteľný talent, neúnavná chuť do práce a oddanosť svojmu remeslu ho zaviedla na rôzne miesta sveta, aby mohol komentovať športové podujatia.

Zatiaľ čo väčšina jeho fanúšikov bude na neho spomínať najmä pre jeho pestré oblečenie, ktorým sa prezentoval, a nezabudnuteľnými postrehmi spoza postrannej čiary pri rozhovoroch TNT s trénermi a hráčmi NBA, je to najmä jeho rozhodnutie a chuť žiť čo prezentoval počas svojho boja s rakovinou, na ktoré budú ľudia z jeho okolia spomínať. Naše myšlienky a modlitby teraz smerujeme ku Craigovej žene Stacy, a celej rodine Sagerových počas týchto ťažkých chvíľ.“

Známy reportér, ktorý sa v každom s interview prezentoval iným unikátnym farebným zladením počas svojej viac ako 40 rokov dlhej kariéry, bojoval od roku 2014 so zákernou akútnou myeloid leukémiou a podstúpil tri transplantácie kostnej drene. Sager bol hospitalizovaný v nemocnici naposledy koncom novembra a dňa 15.12.2016 svoj boj s touto chorobou prehral.

Adam Silver, komisár NBA, taktiež vydal oficiálne vyhlásenie a vyzval tímy v lige, aby si chvíľkou ticha uctili dlhoročnú redaktorskú legendu.

Ja, a taktiež celá basketbalová rodina NBA – som hlboko zarmútený odchodom Craiga Sagera. Craig bol veľmi dôležitou súčasťou NBA, rovnako ako hráči a tréneri. Symbolizoval originálny a skutočný hlas na staniciach Turner Sports, ktoré prinášala prenosy NBA 26 sezón. Craig zaznamenal niektoré z najpämatnejších okamihov v histórii ligy a bol všadeprítomný s jeho unikátnymi oblekmi a osobitnými farebnými kreáciami, ktoré patrili k jeho osobe.

Craig si získal všeobecný rešpekt pre jeho trefné komentáre a inšpiroval mnoho ľudí, v poslednej dobe najmä pre jeho odvahu. Naše srdcia smerujú k jeho žene, Stacy, jeho deťom, Kacy, Craig Jr., Kriste, Riley a Ryanovi a taktiež k jeho priateľom a kolegom.

Sager si za ten čas, ktorý pôsobil ako reportér vybudoval rešpekt u mnohých hráčov a trénerov. Tí tiež reagovali na jeho prehratý boj s rakovinou.

Greg Popovich: „Deň aký je tento, musí ísť basketbal na druhú koľaj, pretože všetci myslíme na niekoho, kto bol naozaj výnimočný a špeciálny. Nech už ste Craiga poznali osobne alebo nie, máte pocit, že to bol špeciálny človek vo viacerých smeroch, a práve teraz súcitím s jeho rodinou.

Larry Bird: „Bol neoddeliteľnou súčasťou NBA tak ako hociktorý hráč a tréner. Táto liga už nikdy nebude taká istá ako s nim.

Magic Johnson: „NBA rodina prišla o svoju legendu, ktorá zmenila komentovanie spoza postrannej čiary. RIP Craig Sager.

LeBron James: „Odpočívaj v pokoji kamarát !!! Bolo skvelé s tebou spolupracovať, spoznať ťa a sledovať po celé tie roky. Moje požehnanie posielam pre tvoju rodinu a do neba ti posielam veľa modlitieb.

Craig Sager bol aj napriek ťažkej chorobe vždy pozitívne naladený a túto svoju energiu odovzdával všade, kde sa objavil. Jeho nebojácny postoj k zákernej chorobe je inšpirujúci pre mnohých ľudí trpiacich podobnou diagnózou.

Sager podstúpil naposledy transplantáciu kostnej dreni v auguste roku 2016 od anonymného darcu. Podstúpil počas liečby viac ako 20 cyklov chemoterapie, vrátane jedného cyklu, ktorý trval dva týždne a procedúry trvali celý deň. Bol veľmi často hospitalizovaný pre opakujúci sa zápal pľúc, ktorý sa mu často krát objavoval počas tohto ochorenia. V marci 2016 povedal Sager na HBO pre mnohých šokujúcu správu, keď vyhlásil že mu zostáva 3 až 6 mesiacov života bez liečby.

Mám sa fajn. No idem do toho bez ohľadu na to, čo ma to bude stáť. Nebudem sa teraz zaťažovať tým, že mám 3 alebo 6 mesiacov. Chystám sa prežiť ďalších 5 rokov. Myslím si, že je na čase zapísať sa do medicínskej histórie.

R.I.P. Craig Sager