Main Content

Lou Williams z LA Lakers sa postaral o unikátny zápis

štvrtok, 15. december 2016 15:53 | Autor: De Fa

Lou Williams z LA Lakers sa postaral o unikátny zápis
Lou Williams z LA Lakers sa postaral o unikátny zápis | zdroj: © TASR

Tím Los Angeles Lakers je v úvode novej sezóny veľmi príjemným prekvapením. Zásluhu na tom, že Lakers okupujú momentálne deviatu priečku na západe s bilanciou 10-16 má bezpochyby nový tréner Luke Walton a viacero veteránov v tíme na čele s Lou Williamsom, Nickom Youngom či Luolom Dengom.

Práve prvému menovanému Louisovi Williamsovi sa podaril v posledných zápasoch jeden unikátny zápis. Ako je už známe, Lou plní úlohu takzvaného „energizera“ čiže hráča, ktorý dodáva svojim spoluhráčom energiu vždy keď nastúpi do zápasu. Vo všetkých tímoch, v ktorých doteraz pôsobil, bol hlavne šiestym hráčom v mužstve a táto úloha mu sedí. Bolo to tak v Philadelphii aj v Toronte a teraz túto úlohu zastáva aj v Los Angeles Lakers. Dôkazom toho je aj to, že počas svojej jedenásťročnej kariéry čo by hráča v NBA, odohral zatiaľ dokopy 726 zápasov a len 89 krát nastúpil v základnej zostave.

Ako už bolo spomenuté na začiatku tohto článku, Lou len pár zápasov dozadu zaznamenal veľmi unikátny zápis. Všetko to začalo na začiatku mesiaca december, keď v zápase proti Memphis Grizzlies zaznamenal sezónne maximum 40 bodov, následne o proti Utahu Jazz pridal ďalších 38 bodov, o ďalšie dva dni neskôr proti Houstonu Rockets zaznamenal „len“ 24 bodov a všetko zavŕšil 35 bodovým predstavením proti Phoenixu Suns. Spočítané podčiarknuté to bolo 137 bodov za štyri zápasy. Nebolo by to nič až tak extra, avšak pointou toho celého je, že podľa výskumu Elias Sports Bureau bolo Williamsových 137 bodov za štyri zápasy najviac zaznamenaných bodov, ktoré dosiahol hráč v štvorzápasovom slede z lavičky od roku 1970-71 odkedy sa začala táto štatistika viesť.

Nielen jeho spoluhráči cítili, že boli svedkami niečoho unikátneho. „Lou zaznamenal unikátny týždeň,“ povedal na margo tejto štatistiky Larry Nance Jr.

Po zápase s Phoenixom Suns sa na adresu Williamsových výkonov vyjadril aj tréner Earl Watson. „Je to veľmi dynamický strelec. Je jeden z najlepších strelcov v našej lige. Je veľkým prínosom pre každý tím, kde pôsobí. Naozaj ho rešpektujem. Naši skauti sa pri príprave na súpera zamerali hlavne na neho. Vedeli sme, že musíme nájsť cestu ako by si svoje body proti nám zaslúžil. Nikdy nenájdete účinný spôsob ako ho úplne odstaviť z hry. Musíte sa len snažiť o to, aby nebol taký efektívny.

Zaujímavosťou určite je aj to, že Lou Williams v úvodných 26 zápasoch prebiehajúcej sezóny až 16 krát dokázal byť najlepším strelcom svojho tímu. Naozaj úctihodné číslo pre hráča, ktorý nie je v základnej zostave svojho tímu. Určite aj to je dôvodom, prečo mladý tím Lakers v situáciách, kedy nevie nájsť odpoveď na obranu súpera, využije skúsenosti strelcov typu Williams a Young, ktorí dokážu súpera vyviesť z rovnováhy a tým pádom poskytnúť svojim spoluhráčom čas na to, aby sa znovu skoncentrovali.

Napriek tomuto unikátnemu zápisu do štatistík NBA sa Lou Williams viac koncentruje na úspech tímu ako na individuálne štatistiky, preto aj fakt, že počas svojej štvorzápasovej bodovej explózie skončil jeho tím štyri krát ako porazený a momentálne sa šnúra prehier natiahla už na zápasov ho vôbec neteší.

Necítim sa nijako špeciálne. Rovnaké pocity prežívam aj vtedy keď nezaznamenám tak veľa bodov, pretože sme prehrali,“ hovorí Williams. „Prehra je jednoducho prehra. V tomto biznise sa nehrá na morálne víťazstvo. Ja sa snažím robiť všetko čo sa dá z pozície akú mám aby som pomohol svojmu tímu k víťazstvu, a stále to bohužiaľ nestačí.

Zdroj: ESPN