Main Content

Naposledy sa niečo podobné podarilo Michaelovi Jordanovi

piatok, 9. december 2016 15:48 | Autor: De Fa

Naposledy sa niečo podobné podarilo Michaelovi Jordanovi
Naposledy sa niečo podobné podarilo Michaelovi Jordanovi | zdroj: © TASR

Je len pár hráčov, ktorí hrajú momentálne svoj najlepší basketbal kariéry. Medzi najhorúcejších kandidátov patrí určite Russell Westbrook, James Harden či Anthony Davis. Prvý menovaný však predvádza niečo, čo fanúšikovia NBA nepamätajú dlhé roky. Naposledy sa niečo podobné podarilo Michaelovi Jordanovi.

Rozohrávač a najväčšia hviezda Oklahoma City Thunder Russel Westbrook dosiahol veľmi unikátny zápis, keď zaznamenal svoje šieste triple-double za sebou. Je to najdlhšia šnúra výkonu tohto typu za posledných 30 rokov, pričom Michael Jordan dokázal túto šnúru natiahnuť na sedem zápasov v roku 1989.

Výkony tohto typu, ktoré sa označujú triple-double (dvojciferný počet v štatistických ukazovateľoch minimálne troch ukazovateľov, najčastejšie sú to body, doskočené lopty a asistencie) v podaní Russella Westbrooka patria zatiaľ k najžiarivejším okamihom prebiehajúcej sezóny. V jeho tieni je určite aj Thompsonových 60 bodov za 29 minút pri celkom 11 driblingoch, alebo šnúra neporaziteľnosti tímu San Antonio Spurs na súperových palubovkách (13), či unikátne predstavenia Anthony Davisa a Jamesa Hardena vo svojich tímoch.

Napriek tomu výkony Russella Westbrooka vyčnievajú na úplnom vrchole a treba úprimne povedať, že najviac z toho profitujú jeho spoluhráči – Victor Oladipo, Enes Kanter, Steven Adams, nováčik Domantas Sabonis a taktiež defenzívny špecialista tímu Andre Robertson, ktorý si v tejto sezóne vylepšil streľbu na 50%.

Dokázal naozaj výnimočnú vec. Nezlepšil len svoju hru, ale taktiež robí všetkých okolo seba lepšími – spoluhráčov, jeho trénerov a taktiež aj túto organizáciu,“ povedal o svojom spoluhráčovi Kanter. „To je tá vec, ktorú robia výnimoční hráči.

Podľa analýzy sa snaží vždy na začiatku zápasu čo najviac vyťažiť svojich spoluhráčov a vytvárať im najlepšie strelecké pozície. Vyústi to do toho, že väčšinou má viac ako päť asistencii na svojom konte už po prvej štvrtine. Následne si vytvára vlastné strelecké príležitosti. Zatiaľ je tento model u neho veľmi efektívny. Momentálne jeho štatistiky vyzerajú nasledovne – 31 bodov / 10.9 doskočených lôpt / 11.3 asistencii na zápas. Najdôležitejšie však je, že Thunder sú na šiestom mieste v Západnej konferencii s pozitívnou bilanciou 14-8.

Na výsledok analýzy reagoval aj tréner OKC Billy Donovan. „Dáva mu to možnosť zistiť ako sa na neho súper pripravil, akú stratégiu bránenia zvolil, ako sa budú hráči pohybovať na ihrisku a ako budú riešiť situácie pri clonách a pri preberaní hráčov. Toto všetko si poskladá dokopy a dostane všetky potrebné informácie, ktoré potrebuje k tomu, kto a kde bude voľný a akú akciu zvoliť.

Najväčším dôvodom, prečo Westbrook dosahuje pravidelne dvojciferné čísla v kolonke asistencii je jeho kvalitná spolupráca s trojicou podkošových hráčov – Kanter, Adams, Sabonis.

Trojica internacionálov našla so svojim rozohrávačom tú správnu chémiu. Kanter počas Westbrookovej šesťzápasovej šnúry triple-double výkonov zaznamenal v priemere 15.2 bodov pri 60.3 percentnej úspešnosti streľby, Adams 11.3 bodov pri 60.9 percentnej úspešnosti a nováčik Sabonis dokázal premeniť 17 zo svojich 31 streleckých pokusov.

Pred zápasom taktiež aj počas tréningov a aj pred tréningami pracujeme všetci (Kanter, Adams) s Russellom na jeho horúcich prihrávkach. Pri ňom nikdy neviete dopredu predvídať, kedy príde nahrávka, takže vždy musíte sledovať loptu a zároveň sledovať Russa. Pritom sa mu musíte snažiť čítať myšlienky. Pracujeme na tom naozaj svedomite,“ povedal Kanter a na záver dodal. „Možno tak po 10 až 20 rokoch od dnes sa ohliadnem do minulosti a spomeniem si na všetko čoho som bol súčasťou a poviem sim že som mal tú česť hrať s týmto chlapíkom. Budem rozprávať svojim deťom a možno mojim vnúčatám jedného dňa ´Viete čobu? Možno tomu neuveríte, ale ja som hrával s Russellom Westbrookom´.

Zdroj: YahooSports