Main Content

Marihuana pre športovcov namiesto silných liekov? Steve Kerr otvoril diskusiu

utorok, 6. december 2016 15:06 | Autor: De Fa

Marihuana pre športovcov namiesto silných liekov? Steve Kerr otvoril diskusiu
Marihuana pre športovcov namiesto silných liekov? Steve Kerr otvoril diskusiu | zdroj: © TASR

Steve Kerr nedávno „šokoval“ média svojim priznaním, v ktorom sa vyjadril k ešte stále kontroverznej téme, akou je marihuana.

Steve Kerr, úspešný tréner jedného z  najlepších tímov histórie NBA Golden State Warriors, v rozhovore pre Warriors Insider Podcast nepriamo priznal, že počas liečby chronických bolestí chrbta, ktorá ho trápila už dlhšiu dobu, užíval na zmiernenie bolesti marihuanu.

Je možné, že by som sa s týmto priznaním mohol dostať do nepríjemnosti, avšak priznávam, že som to niekoľko krát vyskúšal počas roka a pol, čo som sa trápil s chronickou bolesťou chrbta. Mal som mnoho pozitívnych referencií od ľudí, ktorí mali rovnaké ťažkosti ako ja. Taktiež som si túto problematiku poriadne preštudoval a hľadal jasné fakty o tom, či to nie je len výmysel. Uvedomujem si, že NBA má prísny protokol o užívaní marihuany a neviem, či by som nim prešiel. Neviem dokonca ani to, či spadám do tohto protokolu a či som náhodou neporušil nejaké zákony NBA,“ vyhlásil Kerr otvorene.

Steve Kerr počas leta v roku 2015 podstúpil dve operácie chrbta. Uvedené priznanie sa viazalo na obdobie po prvej operácii, kedy si týmto spôsobom mal zmierniť bolesť po zákroku. Po druhej operácii už absolvoval kompletnú rehabilitáciu na zmiernenie bolesti a následnú rekonvalescenciu.

Kerr absolvoval druhú operáciu počas leta roku 2015 a v úvode minulej sezóny ročníka 2015/16 si vzal voľno, aby mohol absolvovať všetky potrebné procedúry a vrátil sa až v januári tohto roka.

Nechcem teraz, aby ste ma hádzali do jedného vreca so všetkými ostatnými. Bol by som tomu nerád. Vyskúšal som to zopár krát, nemusíte preto so mnou súhlasiť. Nie som ani žiaden expert na podobné veci tohto typu. Ale som si istý tým, že zoberme si ako príklad hráčov z NFL, teda najmä amerického futbalu, a máte veľké bolesti, ktoré pri tomto športe musíte neustále prekonávať, nepochybujem o tom, že toto je tá lepšia možnosť zo zdravotného hľadiska ako vysporiadať sa s ňou napríklad užívaním Vicodinu. Ten už sa všade pomaly predpisuje na všetko, ako by to bol Vitamín C, čo nie je dobré a pritom sa každý tvári, že o nič nejde,“ vysvetľoval Kerr.

Treba pripomenúť, že marihuana je v určitej forme a hlavne na lekárske účely zlegalizovaná v 26 štátoch v Amerike.

V našej krajine je paradoxom, že užívanie drog, ktoré sa nedeje na verejnosti je v poriadku a nerieši sa to a legálne užívanie je niečo zlé,“ snažil sa Kerr vysvetliť to, že niektorí ľudia sa naďalej snažia prezentovať to, že tieto drogy sú oveľa horšie ako napríklad alkohol, zatiaľ čo iní ľudia, ktorí sa venujú tejto problematike sa stali zástancami opačného názoru.

Ako som už uvádzal v príklade pred tým. Dúfam, že to hlavne pochopia tí hráči v NFL, ktorí majú problémy, aké som spomínal a v podstate sú skoro každý víkend účastníci ´dopravnej nehody´ počas toho ako sú na ihrisku – a naozaj verím, že vedenie NFL čoskoro príde k rozumu a zmení svoj program, ktorým sa stará o znižovanie bolestí svojich zverencov a pochopí, že týmto spôsobom môže viac prispieť k zdraviu hráčov ako keď z nich robí v podstate závislých na liekoch od bolesti.

Možno v našich končinách táto téma nie je až tak diskutovaná, avšak v zámorí je čoraz viac profesionálnych športovcoch závislých na liekoch od bolesti a práve na to sa snažil Kerr vo svojich vyjadreniach poukázať. Samozrejme všetkého veľa škodí a či už by to boli lieky alebo mäkké drogy, určite by zanechávali časom nejaké nepriaznivé účinky na človeku. Preto by sa skôr mala hľadať cesta k tomu, aby bol samotný hráč viac chránený a aby mal v prípade začínajúcich zdravotných komplikácii dostatok času na regeneráciu a predídeniu zhoršenia stavu.

Zdroj: RealGM