Main Content

Najstarší človek planéty behá aj v 119 rokoch. Ľudia mu nechcú uveriť

pondelok, 5. december 2016 15:33 | Autor: Squashmaster

Najstarší človek planéty behá aj v 119 rokoch. Ľudia mu nechcú uveriť
Najstarší človek planéty behá aj v 119 rokoch. Ľudia mu nechcú uveriť | zdroj: © TASR

Len pred pár dňami sa médiami prehnala informácia, že najstarší človek na Zemi, Talianka Emma Moranová oslávila 117 rokov. Avšak, ak je nasledujúci príbeh pravdivý, tak nielenže existuje ešte starší žijúci človek, ale ten aj napriek viac ako úctyhodnému veku stále žije aktívnym športovým životom!

Indický farmár Dharam Pal Singha, ak je ho pas neklame, má 119 rokov, pretože sa narodil ešte v roku 1897. Tomuto dátumu však veľa ľudí neverí, najmä tí, z indickej atletickej federácie. "Máme podozrenie, že klame o svojom veku. Pravdepodobnosť, že by mal Singh 119 rokov a stále závodne behal je asi rovnaká ako, žeby ste si postavili raketovú loď a išli s ňou na Pluto," povedal pre NY Times Thomas Perls, jeden z najprominentnejších vedcov zaoberajúcich sa ľuďmi, ktorí sa dožili viac ako 100 rokov.

Perls tiež dodal, že najdlhšie žijúcim muž v histórii mal 115 rokov a najdlhšie žijúcim človekom v dejinách vôbec bola 122-ročná Jeanne Calmentová, ktorá zomrela v roku 1997.

Samotný Singh však trvá na pravdivosti svojho veku. Nanešťastie preňho, nevie vydokladovať svoj rodný list, pretože jeho rodná dedina takýto dokument v čase, keď tvrdí, že sa narodil, nevydávala. Úrady uvádzajú, že už štyri roky od Singha žiadajú nejaké dokumenty (školské, zdravotné alebo vojenské záznamy), ktoré by dokázali jeho vek, ale bezúspešne. "Nemáme absolútne nič, čo by potvrdillo jeho vek," povedal Sandy Pashkin, riaditeľ svetových rekordov v seniorských atletických kategóriach.



Aj napriek týmto pochybnostiam sa Singh pripravuje na majstrovstvá seniorov v austrálskom Perthe, kde by mal štartovať v behu na 100 metrov. Organizátori ho zaradili do kategórie 95-99 rokov, pričom všetci ostatní účastníci majú svoj vek riadne zdokladovaní. Podľa samotných organizátorov je účasť Singha dvojznačná. Na jednej strane odláka pozornosť médií od všetkých ostatných participujúcich, ale na druhej strane sa spropaguje zdravý životný štýl.

Pri jednom z rozhovorov v indickom hlavnom mesti Nové Dillí Singh prízvukoval, že nemá ani rodný list a že je nevie ani čítať ani písať. V jeho neprospech tiež hrá skutočnosť, že nikto z jeho rovesníkov v jeho rodnej dedine už nie je nažive, čo je pochopiteľné. So sebou však mal dva iné dokumenty. Prvým bolo potvrdenie o tom, že v roku 2014 obsadil prvé miesto v behu na 200 metrov v kategórii 100 rokov a viac. Druhý dokument bol ešte dôležitejší. Obsahoval podpis hlavného vládneho doktora v danom regióne, ktorý ním potvrdil, že na základe röntgenu sa dá so stopercentnou istotou povedať, že Singh má viac ako 100 rokov.

Samotný Singh sa k tomu pre NY Times vyjadril: "Tí, ktorí ma obviňujú, že svoj vek zveličujem, mi iba závidia moje zdravie, môj vek a moje behanie. Ľudia mi často hovoria, že nevyzerám na 119 rokov. Ak by som chodil o palici a so zohnutým chrbátom, vyzeral by som na viac ako 100 rokov. Bez toho vyzerám na 80-90 rokov. Moje dobré zdravie sa stalo mojím nešťastím."

A v čom spočíva Singhov recept na dlhovekosť? Kravské mlieko, rastlinná ostrá indická zmes a sezónne ovocie. Vyhýba sa chlebu, vyprážaným jedlám, cukru, tabaku, alkoholu, ba dokonca aj čaju a káve. Pestuje pšenicu, ryžu, cukrovú repu a zeleninu a spí na tvrdej posteli, aby uchoval svoj chrbát pevný. Má priam vojenský režim, pretože spať chodí o jedenástej večer a vstáva o štvrtej ráno.

Behať začal ešte ako teenager a aj teraz snaží denne zabehnúť 4-5 kilometrov. Jeho inšpiráciou je Fauha Singh, ktorý bol prvým viac ako storočným človekom, ktorý zabehol maratónsku trať. Svoj vzor videl v televízii a čítal o ňom v novinách. Singh si však neodpustil pichľavú poznámku: "Prekonal som všetky jeho rekordy."