Main Content

Green túži po individuálnom ocenení. Pre jeho zisk urobí všetko

štvrtok, 1. december 2016 09:28 | Autor: De Fa

Green túži po individuálnom ocenení. Pre jeho zisk urobí všetko
Green túži po individuálnom ocenení. Pre jeho zisk urobí všetko | zdroj: © TASR

Niekedy to tak býva, že keď vás nepochváli niekto iný, musíte sa pochváliť sám. Draymond Green je toho dôkazom a pre novú sezónu zdá sa, že zvolil trocha inú stratégiu ako to bolo v tej minulej a začal boj o trofej najlepšieho obrancu ligy hneď od začiatku.

Draymond Green je bez pochýb jeden z najlepších obrancov v lige. Jeho súťaživá povaha a snaha mu zabezpečila vstupenku do základnej zostavy Warriors a v posledných troch rokoch dokazuje svoju neuveriteľnú všestrannosť. Je pravdou, že jeho výkony sa nedajú hodnotiť podľa štatistík, ale keď sa opýtate fanúšikov, kto je vodcom tímu Golden State Warriors a ten, kto všetkých dokáže „nahecovať“, bez zaváhania vám povedia meno Green.

Aj keď sám hráč hovorí, že individuálne trofeje ho nezaujímajú a jediné čo chce dosiahnuť je, aby jeho tím vyhrával, predsa len jeho túžbou je ocenenie DPOY (Defensive Player of the Year), ktoré liga udeľuje najlepšiemu obrancovi ročníka. V posledných dvoch rokoch mu táto cena ušla len o vlások a skončil na druhom mieste, v oboch prípadoch za Kawhi Leonardom. Tento rok zahájil útok na toto ocenenie hneď od začiatku a novinárom sa bude podľa nastoleného trendu neustále pripomínať.

Pre portál CSN Bay Arena vyhlásil: „Je to určite niečo čo chcem vyhrať. S plnou vážnosťou vám hovorím, že tu trofej sa pokúsim zo všetkých síl získať. Podľa mňa sú dva spôsoby ako to dosiahnuť. Jedným so spôsobov ako to dosiahnuť je udržať naše obranné čísla čo najlepšie. No to v našom prípade nikdy nebolo príliš možné, pretože náš tím hrá naozaj rýchlo....toto je skôr spôsob pre tím, ktorý hrá postupný útok, čiže pre nás tento spôsob bude zložitý. Keď sa pozriete na našu obranu, tak zistíte, že nás to najviac bolí práve v prechodovej fáze. Akonáhle sa dokážeme sformovať do svojej obrannej pozícii, sme naozaj dobrí. Takže keď sa pozerám na naše čísla a dávam si to dokopy s týmito faktami a taktiež, že naša obrana je prakticky odlišná od tej tradičnej obrany – potrvá to ešte nejaký čas, pokiaľ sa všetci spolu zladíme...

Osobne si myslím, že tento rok predvádzam skvelú obranu. Je to jedna z vecí, na ktorú som sa zameral a sústredím sa na ňu. Je to naozaj zábava. Som naozaj zameraný hlavne na našu obrannú polku a myslím si, že je to hlavne pre to, pretože všetci hovoria čoho sme v tomto smere neschopní urobiť a ako sa budeme trápiť v tomto smere – všetci majú pochybnosti o tom ako si budeme počínať na našej obrannej polovici – proste ma to psychicky dostalo na inú úroveň.

Ako sme už spomenuli na začiatku, Green nepotrebuje dosahovať priemery 20+10 alebo byť v Top10 v prestížnych individuálnych štatistikách. Jeho osobným cieľom je získať cenu pre najlepšieho obrancu. Dvadsaťpäť ročný hráč, ktorý meria dvestojeden centimetrov má naozaj skvelý obranný inštinkt, veď za všetko hovorí fakt, že je najmenším hráčom v Top15 najlepších blokujúcich hráčov ligy.

Pre portál ESPN to povedal na rovinu: „To je niečo čo naozaj chcem vyhrať. Ak existuje niečo, čo som chcel naozaj sebecky pre seba, je to práve táto trofej. Jednoducho túto trofej chcem.“

Jeho túžba pramení z logického definovania svojho postavenia. „Nevadí mi to ak niekto bude tvrdiť, že je to odo mňa sebecké. Je to pre to, pretože sám seba vnímam ako obrancu. Ak by som seba vnímal ako útočníka, mojím cieľom by bolo získať cenu pre najlepšieho útočníka. Ak by som bol útočník a tvrdil by som o sebe, že som útočník a bolo by to to, čo robím, chcel by som vyhrať titul pre najlepšieho strelca ligy, pretože som povedal, že som najlepší útočník v tomto roku a najlepší v tom, čo robím. Takže by to bolo niečo čo by som chcel vyhrať.

Draymond Green je momentálne na ôsmom mieste v celkovom počte blokov v novej sezóne (19) a má priemer 1.7 bloku na zápas (9.miesto), zároveň mu patrí aj piata priečka v získaných loptách na zápas (2.3). Jeho veľkou výhodou je, že dokáže brániť všetkých päť pozícii na palubovke a to ho robí perfektným nástrojom do obrany.