Main Content

BUNDESLIGA: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO

štvrtok, 2. jún 2011 17:22 | Autor: Jakub Vaverka

BUNDESLIGA: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO
BUNDESLIGA: Úspechy, prepady a skokan sezóny + VIDEO | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Nemecká Bundesliga opäť potvrdila svoju nevyspytateľnosť. O záchranu hral tím, ktorý takmer bojoval vo finále ligy majstrov a titul vybojoval klub, s ktorým pred sezónou na túto pozíciu rátal len málokto. V neposlednom rade treba spomenúť to, že miestenka do Ligy majstrov takmer ušla Bayernu na úkor prekvapenia sezóny Hannoveru 96.

MAJSTER – Borussia Dortmund

Pred začiatkom ligového ročníka Dortmund síce patril ku klubom, s ktorými sa pri skloňovaní majstrovských ambícií počítalo, no väčšie šance sa pripisovali rozhodne Bayernu Mníchov a v neposlednom rade Schalke 04. Borussia bola od úvodu súťaže akýsi čierny kôň, ktorý si poctivo robil svoju prácu a využíval zaváhania favoritov. Trénerský mág Jurgen Klopp naordinoval svojim „sršňom“ úspešnú taktiku, na ktorú nenašiel recept žiadny tím. Zaujímavosťou je, že kým sa v Bundeslige Dortmundu darilo na svoju účasť v Európskej Lige by najradšej rýchlo zabudol. Úplne opačné pocity musí mať z práve skončenej sezóny Schalke, ktoré v lige majstrov dokráčalo až  do senzačného semifinále, no v lige takmer do záveru súťaže bojovalo o záchranu.

Vďaka zisku nemeckého titulu sa „Kloppovci“ predstavia v skupinovej fáze Ligy Majstrov. Očakávania vo Westfálsku budú preto určite veľké ...



SKOKAN SEZÓNY – Hannover 96


Klub, ku ktorému už neodmysliteľne patrí číslo 96 zažil veľmi zaujímavú sezónu. V závere súťaže bol v tabuľke prekvapujúco vysoko a siahal až na miestenku do Ligy majstrov. Tá mu unikla až v posledných kolách, keďže v boji na diaľku podľahol favorizovanému Bayernu Mníchov. Bavori z Mníchova môžu ďakovať za pomoc predovšetkým Stuttgartu a Borusii Monchengladbach, keďže práve tieto dva tímy obrali Hannover v posledných kolách o dôležitých 6 bodov. V opačnom prípade by veľkoklub Bayern do Ligy majstrov nepostúpil a Hannover by sme neoznačovali len za skokana sezóny v Bundeslige, ale aj v celej futbalovej Európe.   

Mužstvo Mirka Smolku, v ktorom nedávno pôsobil aj náš stopér Ján Ďurica, síce nezvládlo strhujúci záver sezóny, no v tej novej sa môže tešiť na tiež atraktívne zápasy v skupinovej fáze Európskej ligy.

PREPAD SEZÓNY – Schalke 04


Sezóna klubu z Gelserkinchenu bola plná paradoxov. Márne by sme hľadali v Európe tím, ktorý dokázal vzdorovať najväčším veľkoklubom a postúpiť až do semifinále Ligy majstrov a popri tom bojovať o holú existenciu v domácej súťaži! Nepreháňame, na začiatku jari Schalke naozaj “atakovalo” zostupové priečky a počas celej sezóny sa od nich nevzdialilo na rozdiel viac ako 10 bodov. V tabuľke po konci sezóny skončilo mužstvo okolo hviezd ako Raúl, Huntelaar, či Farfán na 14. mieste, len štyri body od 16. priečky, ktorá by znamenala nutnosť hrať v baráži o udržanie, prípadne 6 bodov od 17. miesta, ktoré by znamenalo priamy zostup do druhej Bundesligy.

Schalke popri tom ako predviedlo viacero skvelých výkonov v lige majstrov a ako pravidelne zakopávalo v domácej Bundeslige stihlo zvíťaziť aj v nemeckom DFB Pokal (názov nemeckého pohára). Vďaka tomuto triumfu sa hráči z Gelserkinchenu objavia v pohárovej Európe aj v budúcej sezóne. Môžu byť však veľmi šťastní, že si túto súťaž zahrajú ako účastník najvyššej domácej súťaže.