Main Content

Bývalý hráč Manchestru United sa čoskoro stane kňazom

nedeľa, 27. november 2016 17:07 | Autor: Dávid Lech

Bývalý hráč Manchestru United sa čoskoro stane kňazom
Bývalý hráč Manchestru United sa čoskoro stane kňazom | zdroj: © TASR

Život občas píše veľmi zaujímavé príbehy. Bývalý profesionálny futbalista, ktorý v minulosti obliekal dres Manchestru United bol vysvätený za diakona a čoskoro sa stane katolíckym kňazom.

Ír Philip Mulryne v rokoch 1992-1996 futbalovo vyrastal v mládežníckej akadémii Manchestru United. V rokoch 1996-1999 sa dostal na súpisku prvého tímu, no pri veľkej konkurencii v strede poľa si nedokázal vybudovať dôveru legendárneho manažéra Sira Alexa Fergusona. Svoju kariéru sa tak rozhodol posunúť ďalej a v roku 1999 odišiel do Norwich City, kde odohral takmer 200 zápasov. O šesť rokov neskôr zakotvil v Cardiffe a po krátkych anabázach v Leytone Orient a King’s Lynne sa pre pretrvávajúce zdravotné problémy rozhodol vo veku 30 rokov ukončiť futbalovú kariéru.

Žiaľ, Phila v závere kariéry sužovali zranenia a rozhodol sa, že prestane hrať. Vrátil sa späť do Belfastu a rozhodoval sa, čo bude robiť ďalej so svojím životom,“ cituje stránka dailymail.co.uk bývalého Mulrynovho spoluhráča Paula McVeigha. 27-násobný reprezentant Severného Írska sa napokon rozhodol, že sa stane katolíckym kňazom. „Na moje počudovanie i údiv futbalovej verejnosti, sa Phil rozhodol ísť cestou kňazstva. Bol som s ním v kontakte a vedel som, že sa jeho život obrátil, že robí veľa charitatívnej činnosti a že každý týždeň pomáha bezdomovcom. Napriek tomu ma to ale šokovalo, keď som zistil, že to je jeho poslanie.

Počas kariéry 38-ročného bývalého futbalistu ale nič nenasvedčovalo tomu, že sa vydá takouto cestou. Za dvanásť rokov strávených v profesionálnom futbale si zarobil slušných 500 000 libier a taktiež mal vážny vzťah s atraktívnou modelkou Nicolou Chapman. V istý moment jeho života ale prišlo duchovné obrátenie a v roku 2009 začal študovať filozofiu v Ríme. Po dvojročnom štúdiu v hlavnom meste Talianska odišiel do Belfastu na štvorročný odbor teológie.

Zatiaľ čo futbalisti sa po kariére snažia presadiť v manažmente klubov či ako komentátori, Mulryne si vybral inú cestu. V sobotu prijal z rúk belfastského arcibiskupa Martina Diarmuida diakonskú vysviacku. Ako diakon dominikánskeho rádu bude pôsobiť jeden rok, potom sa bývalý hráč anglického veľkoklubu stane kňazom katolíckej Cirkvi.