Main Content

Ako navariť zo superpotravín, ktoré máme na Slovensku?

utorok, 8. november 2016 11:58 | Autor: Viktor Štefaňák

Ako navariť zo superpotravín, ktoré máme na Slovensku?
Ako navariť zo superpotravín, ktoré máme na Slovensku? | zdroj: pixabay.com

V minulom článku sme spomenuli pojem superpotraviny. Konkrétne tie, ktoré vypestujeme či natrháme na Slovensku. Aby sme z nich vyťažili maximum, povedzme si, ako s nimi vieme naložiť v kuchyni.

Bryndza

Úžasné výživná potravina zo severu našej krajiny. Skvelý pomer zdravých tukov a bielkovín. Bryndza obsahuje aj omega-6 a omega-3 mastné kyseliny, a to v ideálnom pomere. Navyše je ideálna do kuchyne na nátierky, k zeleninovému šalátu, praženici so slaninou či len tak samotná.

Špenátový šalát s bryndzou

Ingrediencie:

Domáca slanina na tenké plátky 200g
Špenát 500g najlepšie čerstvý
Cibuľa 1 ks
Cesnak
Čierne korenie
Bryndza 200g
Tekvicové semiačka

Postup:

Na panvici rozpustíme na tenko nakrájanú slaninu. Zo slaniny sa uvoľní masť, na ktorej opražíme cibuľu a cesnak a priložíme natrhaný špenát. Ochutíme čiernym korením a morskou soľou. Tesne pred servovaním naukladáme na poriadnu hrsť špenátu rozdrvenú bryndzu a môžeme ozdobiť tekvicovými semiačkami.

Vajcia

Ťažko nájsť hodnotnejšiu potravinu ako slepačie vajce. Omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, živiny ako vitamíny a minerály.

Miešané vajcia s kelom

Ingrediencie:

1 lyžica kokosového oleja
105 g nasekaného kelu
1 čajová lyžička cesnaku
8 cherry paradajok
2 vajcia
1 ½ lyžičky mlieka
Kozí syr

Postup:

Na panvici rozohrejeme kokosový olej, pridáme kel, paradajky a cesnak a na miernom ohni restujeme zhruba 5 minút. Keď zelenina zmäkne, šupneme ju nabok panvičky. Zatiaľ si zmiešame vajcia a mlieko. Tie potom pripravíme na panvičke a servírujeme so zeleninou. Kto má rád syr, posype si vajíčka, počká 2 minútky, než sa syr roztečie a môžeme jesť.

Čučoriedky

Toľko antioxidantov ako v čučoriedkach v slovenskej potravine nájdeme veľmi ťažko. Nízky glykemický index čučoriedok zaručí, že cukor nám nevystúpi do krvi veľkou rýchlosťou a nenarobí šarapatu.

Bravčová panenka s čučoriedkovo jablkovým kompótom

Ingrediencie:

Bravčová panenka:
Polievková lyžica kokosového oleja
Čajová lyžička citrónovej šťavy
Polievková lyžica jablkového octu
Lyžička lisovaného cesnaku
2 polievkové lyžičky sójovej omáčky
80 g medu
¼ čajovej lyžičky škorice
1/8 kajan korenia
600 g bravčovej panenky
150 g čučoriedok
75 g nakrájaného jablka

Zemiaky:
3 veľké zemiaky nakrájané na kocky
60 g kravského masla
30 g bieleho smotanového jogurtu
30 ml mlieka
½ lyžičky morskej soli
½ lyžičky čierneho korenia

Postup:

Panenka:
V malej miske zmiešame olej, citrónovú šťavu, ocot, cesnak, sójovú omáčku, med, škoricu a kajanské korenie a vyšľaháme. Panenku rozkrojíme na polovicu a dáme do zapekacej nádoby (23 x 23 cm). Pridáme čučoriedky a jablká, polejeme omáčkou, otočíme a zakryjeme potravinovou fóliou. Na 6-8 hodín dáme do chladničky.

Potom predhrejeme trúbu na 200 °. Dáme preč fóliu, vložíme mäso do trúby a pečieme asi 25 minút. Vytiahneme z trúby a polejeme panenku šťavou. Vrátime do trúby a pečieme ďalších 25 minút. Kontrolujeme, či je mäsko dobre prepečené.

Zemiaková kaša:
Dáme zovrieť vodu, vložíme zemiaky a varíme asi 20 minút, respektíve kým zmäknú. Keď sú mäkké, zlejeme ich, dáme do misky a rozmačkáme s maslom. Pridáme jogurt, mlieko a korenie. Vyšľaháme ručným mixérom na hladkú zmes.

Voilá, môžeme servovať dokopy na tanieri.

Med

Med je jedna z najúžasnejších alternatív k spracovanému bielemu či hnedému cukru. Obsahuje skvelý pomer fruktózy a glukózy, tým pádom udržiava hladinu cukru v krvi v normále.

Kefírovo medový nápoj na spanie

Ingrediencie:

250 ml kefíru
Polievková lyžica medu
15 g srvátkového proteínu

Postup:

V mixéri zmiešame kefír, med a proteín do hladka. Vypijeme do hodinky pred spaním.

Bravčová masť

Skoro polovica bravčovej masti je kyselina olejová, čiže akoby olivový olej. Na Orave či Liptove poznajú veľmi jednoduchý recept.

Kváskový chleba s bravčovou masťou

Ingrediencie:

Kváskový chleba
Bravčová masť
Cibuľa
Slanina

Postup:

Dôležité je zohnať poctivý kváskový chleba z malej miestnej pekárne. Potom je postup jednoduchý. Nakrájame si chlebík, namažeme masťou a zajedáme slaninou s cibuľou.

Kapusta

Podporuje imunitný systém, ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi, vďaka probiotickým baktériám zlepšuje trávenie, podporuje prečisťovanie hrubého čreva a tvorbu červených krviniek. A navyše skvele chutí.

Nakladaná kapusta „po sibírsky“

Ingrediencie:

Kapusta
Mrkva
Soľ

Postup:

Kapusta sa robí len 3-5 dní, podľa teploty. Do súdka dáme postupne kapustu, mrkvu a soľ na baktérie. Tie ju potom zožerú. Nasoliť kapustu, nechať postáť a potom zaťažiť napríklad kameňom na pár dní. Žiadne kvasenie týždne či mesiace. 5 dní maximálne, podľa teploty a dosť. Potom zjesť samotnú alebo ako prílohu, či do chladničky alebo mrazničky.

Vlašské orechy

Vyvážená potravina plná zdravých tukov, bielkovín, vitamínu B a kyseliny listovej či minerálov. Netreba zabudnúť na antioxidanty vo vlašákoch.

Hrebenatky obalené vlašskými orechmi

Ingrediencie:

Hrebenatky:
350 g čerstvých alebo mrazených hrebenatiek
60 g bezlepkovej múky
2 vajcia
120 g nahrubo nasekaných vlašských orechov
2 polievkové lyžice kokosového oleja

omáčka:

2 polievkové lyžice plnotučnej horčice
2 polievkové lyžice dijonskej horčice
80 g medu

Postup:

Hrebenatky:
Pripravíme si tri malé misky. V jednej máme múku, v druhej vajíčko a v tretej vlašské orechy. Rozohrejeme kokosový olej na panvičke. Obalíme hrebenatky v múke, vajci a nakoniec vo vlašákoch. Položíme na panvicu a pražíme asi 4 minútky. Opatrne otáčame, aby sa nám nerozpadla kôrka.

Omáčka:
Zmiešame horčice s medom a poriadne rozmiešame. Servírujeme na tanieri a namáčame do omáčky. Ideálna príloha je rukolový šalát so syrom.