Main Content

Dostaňte sa do formy s hurikán tréningom

streda, 26. október 2016 11:09 | Autor: Gabriel Štefaňák

Dostaňte sa do formy s hurikán tréningom
Dostaňte sa do formy s hurikán tréningom | zdroj: © TASR

Článkov na tému krátkeho intenzívneho tréningu sme naservírovali pred letom pomerne dosť. Ak ste tieto články vynechali, určite odporúčame vrátiť sa k nim a pripomenúť si, aké benefity ponúka takýto tréning oproti menej efektívnemu šliapaniu na stacionárnom bicykli neuveriteľne nudných 30 a viac minút.

Okrem šetrenia času má intenzívny tréning pozitívny vplyv na hladinu testosterónu, rastového hormónu, nadbytočný a podkožný tuk, alebo svalovú hmotu. Kým pri kardio tréningu, ktorý trvá viac ako 45-60 minút, sa uvoľňuje priebežne obrovské množstvo kortizolu, čo je nepriaznivý stresový hormón, pri krátkom svižnom tréningu je celkové množstvo uvoľneného kortizolu podstatne nižšie.

Jeden z týchto svižných tréningov sa nazýva hurikán. Najlepším lákadlom na hurikán tréning je vidina postavy MMAbojovníka, ktorý má six pack a krásnu svalnatú atletickú postavu. Veď kto by tak nechcel vyzerať? Od pravdy to nemá ďaleko, keďže práve hurikán tréning je praktizovaný práve bojovníkmi z ringu, keďže dokonale simuluje maximálne úsiliu a intenzitu, ktorú zažívajú zápasníci v ringu počas krátkych kôl počas duelu.

Po úvodnom intre, ktoré sme vám priniesli nedávno tu máme niekoľko alternatív.

Kategória 1:

A – stacionárny bicykel/elyptical/švihadlo
B – klik/tricepsový klik/zhyby
C – drep/výpad (obe nohy, opakovania sa násobia x2)

Séria:
A – 20 sekúnd naplno
B – 10-20 opakovaní
C – 30 opakovaní
Vykonávame aspoň 3 série

Kategória 2:

A – angličáky/angličáky na jednej nohe/šprint
B – výtlak na ramená s olympijskou činkou/benchpress
C – drep s olympijskou činkou/drep vo vzpažení/premiestnenie

Séria:
A – 20-30 sekúnd naplno
B – 10-20 opakovaní intenzívne (s ľahšími váhami, ako obyčajne)
C – 10-15 opakovaní intenzívne
Vykonávame 3-5 sérií

Kategória 3:

A šprint/angličáky so záťažou
B – premiestnenie/nadhod
C – mŕtvy ťah

Séria:
A – 30 sekúnd naplno
B – 15-20 opakovaní intenzívne
C – 10-15 opakovaní intenzívne
Vykonávame 5 sérií

Ako môžete vidieť, tréningy kategórie 1 sú striktne cvičené s vlastnou váhou a ideálne bez nejakých pomôcok. Teda je možné ich vykonávať kedykoľvek a kdekoľvek. Vhodné sú však takisto do fitness centier, keďže intenzívny interval A môžete vykonávať na stacionárnom bicykli, či elyptical stroji. Je preto ideálny pre začiatočníkov a tých, ktorí nemajú s podobným tréningom žiadne skúsenosti.

Kategória 2 je o čosi intenzívnejšia a náročnejšia zároveň, keďže silové cviky sú vykonávané so závažím a činkami. Tu nie je dôležitá maximálna sila, no intenzita vykonania cvikov a precízna technika.

Kategória 3 obsahuje najnáročnejšie cviky. Ideálne je vykonať šprint, či už vonku alebo na páse, nasledovaný vzpieračskými cvikmi v podobe premiestnenia alebo nadhodu. Mŕtvy ťah je sám o sebe veľmi náročný. No pri hurikán tréningu sa zamerajte na vyšší počet opakovaní ako ťažké váhy. Po piatich sériách toho budeme mať dosť a môžete ísť do sprchy.

Veríme, že vás hurikán tréningy oslovia a budete sa im venovať aspoň pár mesiacov. Výsledky sa zaručene dostavia.