Main Content

Táto krajina nie je pre starých

pondelok, 17. október 2016 14:18 | Autor: Jakub Mihálik

Táto krajina nie je pre starých
Táto krajina nie je pre starých | zdroj: © TASR

Prebiehajúca sezóna NHL je dôkazom nastúpeného trendu v hokeji. Omladiť potrebuje aj slovenská liga.

Komentár Jakuba Mihálika

Titulok som si vypožičal od známeho oscarového filmu, ale pokojne by mohol byť leitmotívom tejto sezóny NHL. Produktivitu súťaže vedie 19-ročný Connor McDavid, jej najlepším strelcom je o pár mesiacov mladší Auston Matthews. Pozornosť púta 18-ročný Patrik Laine, ktorý mimochodom ovládol tohtoročné majstrovstvá sveta, prvotriednymi hviezdami súťaže sú Ekblad, Draisaitl či Pastrňák. Hitom fanúšikov je juniorský šampionát či tím do 23 rokov na nedávnom Svetovom pohári.

Trend moderného hokeja je jasný – šport sa omladzuje a zrýchľuje. Je to prirodzený vývoj, veď napríklad v NHL, ale v hokeji celkovo, sa náročné publikum čoraz viac dožaduje väčšieho počtu gólov, väčšej rýchlosti a väčšieho vzrušenia. Mladá krv to je schopná poskytnúť, aj vďaka tomu, že súčasní hokejisti kvôli pokrokovým tréningovým metódam dospievajú o čosi skôr. 

Čoraz ťažšie je presadiť sa starším hráčom, a to nie len úplným veteránom typu Jarda Jágr. Subjektívne sa mi zdá, že skúsení hokejisti putujú v tejto dobe na waiver listinu častejšie ako v minulosti. Ak starší hráč nestíha, nevládze, prípadne je zranený, kluby majú čoraz menšiu trpezlivosť a okamžite sú ochotné povolať miesto neho nažhaveného tínedžera. 

Pre hokej je to zrejme dobré. Rastie súťaživosť, rastie atraktivita a s tým fanúšikovská základňa. Na nás je, aby sme na tento trend čo najskôr zareagovali a dokázali naskočiť aspoň na prídavný vozík neustále uchádzajúceho vlaku. 

Aj my potrebujeme, aby v našej súťaži dostávali čoraz viac príležitostí mladí hráči. A nemyslím len projekt dvadsiatky ani mladíkov v jednotlivých kluboch, ktorí len plátajú diery v zostave a znižujú priemerné mzdy kádra. Myslím mladých hráčov, ktorí budú, keď nie úplnými lídrami, aspoň v prvých dvoch formáciách svojich tímov. 

Viem, je zrejme ťažké narúšať „prirodzenú“ hierarchiu kádra. Ťažko sa neostrieľaný holobriadok posiela do prvej formácie miesto skúseného mazáka, ktorý už neraz potvrdil, že na to má. Ale kto neriskuje, nemá. Mladému hráčovi často stačí len šanca v tej správnej konštelácii a dokáže zažiariť. Pozrite sa na Riša Pánika. Ešte pred pár týždňami nemal mať ani len miesto v zostave Chicaga, dnes je v jeho prvej formácii a je najlepším strelcom tímu. 

Mám rád hokejové legendy. Pre mnohých mladých hráčov je zaiste cťou, ak sa popri nich môžu učiť. No fakt, že v porovnaní s fínskou, švédskou, ale aj nemeckou či českou ligou, máme najviac hráčov nad 40 rokov, o niečom svedčí. Potrebujeme ligu omladiť. To vyžaduje súčasný hokej.