Main Content

Pavľučenkovová prvou štvrťfinalistkou, vyradila Zvonarevovú

nedeľa, 29. máj 2011 14:30 | Autor: TASR

Ruská tenistka Anastasia Pavľučenkovová sa stala prvou štvrťfinalistkou dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku), určite zostane najmladšou.

Devätnásťročná 15. hráčka svetového rebríčka WTA si poradila v nedeľňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola s favorizovanou krajankou Verou Zvonarevovou, trojkou tohto podujatia i renkingu, za 147 minút 7:6 (4), 2:6, 6:2. Získala pritom o dva body menej (98:100).
Prehra Zvonarevovej privodila, že v "pavúku" už nie je žiadna z prvých troch nasadených. Dánku Caroline Wozniacku vyradila Daniela Hantuchová a Belgičanku Kim Clijstersovú Holanďanka Arantxa Rusová. Najvyššie postavenou pokračujúcou aktérkou je Bieloruska Viktoria Azarenková.

Víťazka Pavľučenkovová mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 45:41, zdolaná 25:22. Jasne z toho vidieť, na koho rakete bol tento druhý vzájomný duel. Agilnejšia Pavľučenkovová zaslúžene dosiahla revanš za nezdar 6:3, 4:6, 2:6 z tohtoročného halového antukového podujatia v Stuttgarte. O jedno kolo si posunula svoje doterajšie maximum z úrovne "veľkej štvorky", ktoré zaznamenala vlani na newyorských US Open. Finalistka parížskej súťaže junioriek spred piatich rokov Pavľučenkovová ťahala proti členkám Top 5 sériu 9 neúspechov, odvrátila však negatívne jubileum. Celkovo má bilanciu 4:11, ale presne proti trojkám 4:2.

Pavľučenkovová v úvodnom sete na hlavnom dvorci Philippa Chatriera viedla 2:0, ale aj prehrávala 2:5 s jedným brejkom a ako podávajúca v dvanástej hre čelila jednému setbalu, hoci predtým mala náskok 30:0. Hrozbu odvrátila, v tajbrejku unikla na 3:0, a hoci pustila súperku na 2:4, koncovku už zvládla. Premenila druhý setbal. V druhej časti unikla 26-ročná bronzová medailistka z pekinských OH 2008 Zvonarevová na 4:0, v ôsmej hre sa odpodávala z 0:30. Azda kľúčový gem celého zápasu prišiel za stavu 2:1 s brejkom pre Zvonarevovú, ktorá mala dovedna päť loptičiek na 3:1, ale stratila servis a odvtedy si už nepripísala ani hru. Pavľučenkovová využila tretí mečbal. Medzi najlepšími ôsmimi si zmeria sily s úspešnou z neskoršieho nedeľňajšieho stretnutia Jelena Jankovičová (Srb.-10) - Francesca Schiavoneová (Tal.-5).

Finalistka vlaňajšieho Wimbledonu aj US Open Zvonarevová v 2. kole odvrátila mečbal Nemky Sabine Lisickej, ale napokon nedokázala ani len zopakovať svoj osobný rekord z medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska v podobe štvrťfinálovej účasti už zo sezóny 2003. Zverenkyňa Karena Krotova nazbierala 5 z 8 svojich tohtoročných víťazstiev na najpomalšom podklade práve v trojsetových drámach, tentoraz však nepotvrdila solídnu účinnosť tohto typu. Pavľučenková predviedla zaangažovanejší a smelší výkon, výborná bola najmä v smerovaní a dĺžke prípravných úderoch, ktorými vháňala Zvonarevovú do defenzívy.

Dvojhra žien - 4. kolo (osemfinále):
Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-14) - Vera Zvonarevová (Rus.-3) 7:6 (4), 2:6, 6:2 za 147 minút

© WEBNOVINY