Main Content

Prekliata sezóna tradične úspešných klubov

sobota, 28. máj 2011 14:24 | Autor: Maroš Dzurinka

Prekliata sezóna tradične úspešných klubov
Prekliata sezóna tradične úspešných klubov | zdroj: Maroš Dzurinka pre Sport7.sk, foto SITA

Každému futbalovému fanúšikovi muselo udrieť do očí, že sa v tejto sezóne dialo niečo zvláštne. Tradične úspešné kluby sa trápili v zóne zostupu a naopak, kluby, ktoré pendlovali medzi prvou a druhou ligou sa ocitli na vrchole.

Bundesliga

O Bayerne sa popísalo mnoho. Nevýrazný výkon počas sezóny a tretie miesto v konečnej tabuľke boli sklamaním. Nútene odišiel lodivod van Gaal, klub vypadol z Ligy majstrov (opäť ostal na kopačkách Interu Miláno) a taktiež z Nemeckého pohára. To všetko hovorí samo za seba. Vydarená sezóna vyzerá ináč.

Vyradenie Bayernu v Lige majstrov pomstil ďalší nemecký klub. Schalke Gelsenkirchen sa postaralo o príjemné prekvapenie, keď talianom poriadne naložilo, a posunulo sa až do semifinále. Tam síce stroskotalo na manchesterskom United, no účinkovanie to bolo úspešné. Schalke 04 v tejto sezóne získalo aj Nemecký pohár, vďaka ktorému si zahrá v pohárovej Európe aj v budúcom ročníku.

V domácej Bundeslige totiž skončili hráči z Gelsenkirchenu iba dve pozície nad čiarou zostupu, čiže o kvalifikácii do pohárov mohli len snívať.

V Nemecku sa o nepríjemné prekvapenie postarali štyria favoriti na zisk titulu, opomenieme (až) tretí Bayern, a zoradíme si ich od posledného zachráneného:

VfL Wolfsburg skončil na 15. mieste a mohol si naozaj zhlboka vydýchnuť, pretože záchrana prišla až v poslednom kole.  Schalke obsadilo 14tú pozíciu a mužstvo „dvoch tvári“, ktoré v pohároch dobíjalo jednu baštu za druhou, v lige len s ťažkosťou pretínalo série prehier. Napr. v posledných štyroch kolách nebodovali vôbec...

13. a 12. pozíciu obsadila dvojica klubov, ktoré by ste tam pred sezónou nečakali. Werder Brémy skončil trinásty  a dvanásta priečka patrila stuttgartskému VfB. Tí po otrasnom úvode sezóny síce nakoniec dosiahli celkom upokojujúce umiestnenia, no o úspešných si mohli len pískať.

Premier League

Trápenie Liverpoolu nejako obzvlášť rozoberať netreba, no to čo dokazovali hráči West Hamu bolo naozaj srdcervúce... Byť fanúšikom tohto klubu, tak túto sezónu ani nesledujem. Tradičný, dovolím si použiť prívlastok, veľkoklub z Londýna sa tento rok len s ťažkosťami dostával k bodom. Zo zóny zostupu sa počas tohto ročníka nedostali ani raz a zisk 33 bodov, čo je menej ako bod na zápas, ich poslal do druhej ligy.

Za tradične solídne vystupujúci klub považujem aj Birmingham City, ktorý sa po poslednom kole prepadol na osemnáste miesto a taktiež opúšťa ostrovnú elitu.

Primera división


Minulé vydanie španielskej ligy nám predstavilo v dobrom svetle madridské Getafe. To ale v tejto sezóne predvádzalo výkony, ktoré z jeho fanúšikov robilo utrápené stvorenia. Getafe sa v poslednom kole udržalo v prvej lige, no na tento rok sa budú snažiť, čím skôr, zabudnúť.

Ešte horšie dopadlo Deportivo La Coruňa. Klub, ktorý 20 rokov neodmysliteľne patril k Primera División a v roku 2000 dvíhal nad hlavy pohár španielskeho majstra, sa po tomto ročníku lúči s prvou ligou. Tým metaforicky podčiarkol teórie o prekliatí tradičných klubov v domácich ligách.

Francúzska Ligue 1

Ak sa nestane niečo prekvapujúce, tak nám k obetiam tejto sezóny pribudne aj ďalší klub s veľkou minulosťou. Mužstvo, ktoré pred pár rokmi bojovalo vo finále Ligy majstrov, obsadzovalo priečky zaisťujúce miestenky v pohároch na európskej úrovni... a v tejto sezóne trie brucho o dno tabuľky. AS Monako, momentálne osemnásty tím Ligue 1, stráca pred posledným kolom jeden bod na AS Nancy. Posledný zápas odohrajú v nedeľu s Olympique Lyon. Vybojujú vykúpenie, alebo lyončania zarazia do monackej truhly posledný klinec?

Serie A

Kliatba zavítala aj do Talianska. V zástupe favoritov si vybrala jeden z janovských klubov. Sampdoria, ktorá v sezóne 2009/2010 obsadila perfektné štvrté miesto, ktoré jej zaručilo kvalifikáciu do Ligy majstrov, sa o sezónu nato lúči s najvyššou talianskou ligou. Opúšťa Sériu A so ziskom 36 bodov za 8 výhier, dvanásť remíz a až 18 prehier.

No nepríde vám to ako nejaké sprisahanie? Uvidíme koľko z týchto tímov nájde cestu späť do prvej ligy, a koľko ostane v tomto kŕči...