Main Content

Zlý tréner a nevhodní hráči. Američania sa však o budúcnosť reprezentácie báť nemusia

piatok, 23. september 2016 18:40 | Autor: Dávid Lech

Zlý tréner a nevhodní hráči. Američania sa však o budúcnosť reprezentácie báť nemusia
Zlý tréner a nevhodní hráči. Američania sa však o budúcnosť reprezentácie báť nemusia | zdroj: © TASR

USA vypilo kalich horkosti až do dna. Bilancia zo Svetového pohára 2016 hovorí jasnou rečou: 3 zápasy, 3 prehry, 0 bodov a posledné miesto v skupine A, kde sa s USA rátalo ako s druhým postupujúcim finalistom za Kanadou. Kde bol najväčší problém amerického výberu?

Azda najlepšie to za všetkých svojich spoluhráčov vyjadril obranca Ryan Suter: „Cítim sa, ako keby sme nechali našu krajinu padnúť. Sami sme padli,“ cituje slová hviezdneho beka Minnesoty Wild nhlnews.cz. Skóre 5:11 a 3 prehry s Tímom Európy (0:3), Kanadou (2:4) a Českom (3:4) hovoria jasnou rečou. Svetový pohár 2016 sa pre zverencov Johna Tortorellu skončil fiaskom.

S odôvodnením prečo tomu tak bolo prišiel redaktor oficiálneho webu NHL Dan Rosen: „Keď USA zverejnila súpisku pre Svetový pohár, nepáčila sa mi a všetci vieme prečo. Tento tím bol vybudovaný, aby dokázal poraziť Kanadu, čo bol veľmi zlý cieľ. Potrebujete vybudovať tím, ktorý dokáže vyhrať turnaj. Áno, tím dokázal v príprave zdolať Kanadu, ale vy potrebujete celok, ktorý dokáže zdolať aj ostatné tímy. Zostava USA nebola vybudovaná na to, aby vyhrala turnaj,“ píše renomovaný novinár na stránke nhl.com.

Rosen taktiež tvrdí, že tímu USA chýbala v zostave zručnosť, ktorá by dokázala držať krok s Kanadou. USA pred začiatkom Svetového pohára súperov zastrašovalo a tvrdilo, že sa bude prezentovať nepríjemnou fyzicky náročnou a tvrdou hrou. Na základe toho tak v zostave dostali priestor hráči ako Brandon Dubinsky či Justin Abdelkader. Naopak, v americkom výbere by ste márne hľadali Tylera Johnsona, Phila Kessela, Chrisa Kreidera či produktívnych bekov Justina Faulka a Kevina Shattenkirka.

Podľa môjho názoru, nikdy nevyhráte turnaj len s tvrdosťou a fyzickou hrou. Je to síce potrebné, no taktiež potrebujete rýchlosť, zručnosť a zohratosť. Turnaj vyhráte len keď hráči držia spolu a hrajú spolu. Potrebujete formácie, ktoré budú držať pokope. Vyhrávate, keď držíte puk a dominujete v premieňaní gólových šancí. Tímu USA chýbala „chémia“ vo formáciách, pretože kouč Tortorella často menil ich zloženie,“ dodáva Rosen vo svojom zamyslení, prečo USA na Svetovom pohári 2016 explodovalo.

Zámorský novinár taktiež povedal, že tvorením tímu mal byť poverený súčasný generálny manažér Chicaga Blackhawks Stan Bowman a namiesto Johna Tortorellu mohli americký celok z pozície kormidelníkov viesť John Hynes a Jon Cooper, ktorí sú vnímavejšími trénermi. O budúcnosť amerického hokeja sa ale vôbec neobáva. „Budúcnosť je jasná a je v tíme Severnej Ameriky. Je plná mladých, rýchlych, energických a zručných hráčov ako Jack Eichel, Johnny Gaudreau, Auston Matthews, Dylan Larkin a Brandon Saad. Seth Jones, Jacob Trouba a Shayne Gostisbehere vyzerajú ako defenzívne piliere budúcnosti. Brankári John Gibson a Connor Hellebuyck sú už teraz dobrí a budú ešte lepší.