Main Content

Haláka ospevujú zámorskí fanúšikovia. Porovnávajú ho s Priceom

pondelok, 19. september 2016 19:33 | Autor: Dávid Lech

Haláka ospevujú zámorskí fanúšikovia. Porovnávajú ho s Priceom
Haláka ospevujú zámorskí fanúšikovia. Porovnávajú ho s Priceom | zdroj: © TASR

Jaroslav Halák v úvodnom stretnutí Svetového pohára 2016 po skvelom výkone vychytal čisté konto a doviedol Tím Európy k víťazstvu. To neuniklo ani pozornosti zámorských fanúšikov.

Jaroslav Halák vynikajúcim koncentrovaným výkonom doviedol Tím Európy k senzačnému víťazstvu nad favorizovaným výberom USA v pomere 3:0. Aby toho nebolo málo, slovenský brankár v zápase vytvoril rekord novodobej histórie Svetového pohára (od roku 1996) - žiadny iný brankár nevychytal na tomto podujatí čisté konto, pri ktorom by si na konto pripísal viac úspešných zákrokov ako Halák (35).

Výkon brankára New Yorku Islanders zaujal aj zámorských fanúšikov, ktorí tímovej jednotke európskeho výberu na Svetovom pohári začali na internete posielať množstvo odkazov: „Máme Ťa radi, Jaro!“ či „Jaro, si hrdina!“ znelo v komentároch na reddite.

Fanúšik pod pseudonymom Ferrothorn pre zmenu predpovedal priebeh celého turnaja: „Paráda. Halák nás (Tím Európy pozn. red.) dovedie k víťazstvu.“ S týmto názorom súhlasili ďalší fanúšikovia, ktorí napísali: „To je cesta, ako byť úspešní –> Halák,“dodal „PoorFlory01.“ K tomuto názoru sa pridal aj priaznivec Montrealu Canadiens „mrpopenfresh“: „Halák je neoddeliteľnou súčasťou tímového úspechu.

Jaroslav Halák svoju kariéru rozbiehal práve v Montreale, ktorý si neskôr rozhodol v tíme ponechať Kanaďana Careyho Pricea a svojho hrdinu z play-off 2010 vymenil do St. Louis Blues, odkiaľ sa neskôr sťahoval do Buffala Sabres, Washingtonu Capitals, až napokon zakotvil v New Yorku Islanders. Mnohí fanúšikovia majú na vedenie „Habs“ stále ťažké srdce, pretože si priali, aby v tíme ostal bratislavský rodák.

Pripomínam to vždy, keď sa o tom začne hovoriť... Pri pohľade na kariérne štatistiky zistíte, že sú takmer úplne identické. Počet víťazstiev, percentuálne úspešnosť zásahov, priemer inkasovaných gólov, počet čistých kont – všetko je takmer rovnaké. Jediný rozdiel je, že Price odchytal zhruba o 60 zápasov viac (z toho 40 v čase, keď bol Halák jeho náhradníkom). Price je nespochybniteľne skvelý brankár, no Halák je rovnako dobrý. Pozrite sa: Halák: 367 zápasov, 200 výhier, 115 prehier, priemer 2,38, 91,7%, 39 shutoutov. Price: 438 zápasov, 233 výhier,155 prehier, priemer 2,43, 92,0%, 36 shutoutov,“ zanalyzoval doterajšie kariéry často porovnávaných brankárov „quebecivre.“

K tomuto názoru sa pridal aj „Sleezy_T,“ ktorý v NHL podporuje kalifornský celok Los Angeles Kings: „Ja to vidím takto. Halák je najlepší brankár pre jeden zápas či play-off, Price je najlepší brankár pre kompletnú sezónu. Price je veľmi dobrý, no Halák je ako najväčší boss, ktorý sa raz za čas rozzúri a na ľade dominuje. Nikdy nezabudnem na to ako Halák sám porazil Capitals a Penguins (áno, Cammalleri možno trochu pomohol). Price je dobrý, no Halák vyhral tieto série,“ a v závere svojho zamyslenia dodal: „Jednoducho keď máte dobrý tím, Price vám neprehrá zápas. Ale keď máte tím, ktorý nie je až tak konkurencie schopný, Halák občas príde a všetko to vynahradí zapnutím nejakého superbrankárskeho módu.

V lete sa ale čoraz viac hovorilo o možnosti výmeny slovenského brankára z New Yorku Islanders. Pozíciu tímovej jednotky by mal zaplniť jeho kolega z klubu i z Tímu Európe, Nemec Thomas Greiss. Odchod Haláka ale môže „Isles“ ešte veľmi mrzieť, tak ako je to v prípade mnohých fanúšikov Montrealu, ktorí si aj teraz zaspomínali na odchod Slováka: „Vymenili sme nesprávneho brankára,“ tvrdí „frost_biten.“ K nemu sa pripájajú aj fanúšikovia amerického celku. „Prosím, nevymieňajte ho. Milujeme Ťa, Jaro.“ K týmto pozitívnym ohlasom sa pridal aj fanúšik „Colon-Dee“: „Výmena Haláka a štart do sezóny s Greissom ako jednotkou by bola obrovská chyba.

Na Tím Európy dnes o 21:00hod čaká ďalší náročný duel, v ktorom sa zverenci Ralpha Kruegera pobijú o svoje druhé víťazstvo na turnaji proti českému výberu, ktorý v úvodnom súboji podľahol favorizovanej Kanade hladko 0:6.