Main Content

Bookmakeri Tím Európy na Svetovom pohári totálne podceňujú, favoritom Kanada

sobota, 17. september 2016 16:46 | Autor: Dávid Lech

Bookmakeri Tím Európy na Svetovom pohári totálne podceňujú, favoritom Kanada
Bookmakeri Tím Európy na Svetovom pohári totálne podceňujú, favoritom Kanada | zdroj: © TASR

Už dnes svoje brány otvára dlho očakávaný Svetový pohár 2016. Na hokejovom turnaji v Kanade sa stretne absolútna svetová špička hokejistov. Kto má aké šance na zisk titulu? Slovenskí hráči by mali podľa nastavenia kurzov patriť medzi najproduktívnejších hráčov Výberu Európy.

Svetový pohár 2016 sa dnes obnoví po dvanástich rokoch. Zúčastní sa ho osem tímov rozdelených do dvoch skupín – skupiny A (Kanada, USA, Česko, Tím Európy) a do skupiny B (Tím Severnej Ameriky, Rusko, Švédsko, Fínsko). Obhajcom triumfu z roku 2004 je kanadský výber, ktorý je rovnako aj tento rok považovaný za najväčšieho favorita turnaja.

Svedčí o tom aj nastavenie kurzov. Účasť Kanady vo finále hranom na dva víťazné zápasy je doslova tutovkou s kurzom 1,30. Na celkový triumf „javorových listov“ na Svetovom pohári je vypísaný kurz 1,90. Ďalšími ašpirantami na zisk najcennejšieho kovu je Švédsko (7,00), USA (7,50), Rusko (8,50), Tím Severnej Ameriky (10,00). Omnoho menšie šance sa dávajú Fínsku (16,00), Česku (35,00) a Tímu Európy (60,00).

Ak sa nájdu skeptici, ktorí kanadskému výberu neveria. Môžu si staviť na stávkovú príležitosť, že Kanada nevyhrá Svetový pohár s kurzom 1,80 či dokonca, že nedokráča ani do finále (3,20). Rovnaké stávkové príležitosti sú vypísané aj na zvyšných sedem účastníkov turnaja.

Kanada je, pochopiteľne, favoritom skupiny A, kde si zmeria sily s výberom USA, Česka a Európy. Najväčšie postupové šance sa dávajú zámorským národným tímom Kanady a USA. Na postup Česka je vypísaný kurz 4 a na postup Európy medzi kvarteto najlepších celkov Svetového pohára je dokonca kurz 10,00.

Hokejoví priaznivci zo Slovenska, ktorí budú sledovať výkony Tímu Európy, kde bude pôsobiť šesť slovenských hokejistov, môžu porovnať výkony zverencov Ralpha Kruegera jednotlivo so súpermi zo skupiny vrátane Česka. Na to, že Európa bude v tabuľke úspešnejšia ako český výber je vypísaný kurz 2,15.

Rovnaké kurzové stávky sú vypísané aj v skupine B, ktorú tvoria Severania z Fínska a Švédska a taktiež zmiešaný tím Severnej Ameriky a Rusko. Najväčším favoritom skupiny je podľa bookmakerov Švédsko s kurzom 3,00. Len o niečo menej za „tromi korunkami“ zaostáva ruská zborná (3,20) a veľké postupové šance majú nepochybne aj mladíci z Výberu Severnej Ameriky (4,00). Najväčším outsiderom skupiny je Fínsko, na ktorého umiestnenie na prvom alebo druhom mieste v skupine, ktoré zaručuje postup do semifinále, je vypísaný kurz 2,40.

Hokejoví priaznivci si nepochybne nenechajú ujsť škandinávske derby medzi Švédskom a Fínskom, ktorí budú medzi sebou v skupine súperiť o lepšie umiestnenie v tabuľke. Jasným favoritom z tejto dvojice je Švédsko, na ktoré je vypísaný kurz 1,50. „Suomi“ ťahá za kratší koniec aj v porovnaní s Ruskom a Tímom Severnej Ameriky.

A kto je favoritom na opanovanie celkovej produktivity Svetového pohára? V príprave sa najviac darilo útočníkovi Švédska Patricovi Hörnqvistovi a hráčovi Severnej Ameriky Johnnymu Gaudreauovi, ktorí zaznamenali v troch zápasoch zhodne po 5 bodov za bilanciu 3+2. Na prvého menovaného je vypísaný kurz 40 a na druhého najnižšieho hráča na turnaji je kurz 30. Medzi najhorúcejších favoritov sa radí kapitán Kanady Sidney Crosby (10,00). za ním nasleduje spoluhráč John Tavares a Američan Patrick Kane (obaja 13,00). Medzi favoritov sa radia aj ruské ofenzívne hviezdy Jevgenij Malkin (15,00) či Alex Ovečkin s Vladimirom Tarasenkom (obaja 17,00).

Kandidátov na pozíciu najlepšieho strelca turnaja je viacero. Najväčšiu dôveru vkladajú bookmakeri do kanadského snajpera Stevena Stamkosa, na ktorého je vypísaný kurz 9,00. O niečo málo zaostáva americký rýchlik Patrick Kane a na osvedčeného kanoniera Alexandra Ovečkina je vypísaný kurz 13,0 – rovnako ako na Sidneyho Crosbyho.

Tipéri si taktiež môžu staviť na jedného z hrajúcich Slovákov v Tíme Európy a to v prípade, že veria vo víťazstvo tímového kanadského bodovania v podaní jedného z hrajúcich Slovákov v európskom výbere. Najväčším adeptov spomedzi Slovákov je Tomáš Tatar s kurzom 8,00. Za útočník Detroitu Red Wings len o niečo zaostávajú Marián Hossa (10,00) a Marián Gáborík (11,00).

Slovák Tomáš Tatar je zároveň spoločne s Nórom Matsom Zuccarellom považovaný za najhorúcejšieho kandidáta stať sa najlepším strelcom Tímu Európy. Na oboch spomínaných hráčov je vypísaný kurz 6,50. Bookmakeri vcelku dôverujú aj Mariánom Gáboríkovi (9,00) a Hossovi (10,00).

Svetový pohár štartuje už dnes o 21:30 hod úvodným stretnutím medzi americkým výberom a Tímom Európy. Pokračovať bude až do finále hraného na dva víťazné zápasy, ktoré sú naplánované na 27. a 29. septembra. Prípadný tretí finálový duel sa odohrá 1. októbra 2016.