Main Content

Česko-slovenský tím na budúcom Svetovom pohári? Hossa by to uvítal

sobota, 17. september 2016 16:40 | Autor: Dávid Lech

Česko-slovenský tím na budúcom Svetovom pohári? Hossa by to uvítal
Česko-slovenský tím na budúcom Svetovom pohári? Hossa by to uvítal | zdroj: © TASR

Už dnes o 21:30 hod odštartuje Tím Európy svoje pôsobenie na Svetovom pohári proti výberu USA. Jeden z ťahúňov európskeho výberu, Marián Hossa, sa vyjadril k partii v zmiešanom tíme i k možnosti spojenia českej a slovenskej reprezentácie.

Na Svetovom pohári debutoval v roku 2004, kde ale Slováci nedokázali zvíťaziť ani v jednom zápase a ich pôsobenie na kanadskom turnaji sa skončilo fiaskom. Po novom bude obliekať dres Výberu Európy, ktorý bude reprezentovať hneď niekoľko európskych krajín, ktoré nemajú na Svetovom pohári vlastný národný tím.

Je pravda, že by sme všetci radšej reprezentovali svoju krajinu. Ale NHL to urobila takto. Vytvorila zmiešaný výber Európy, motivácia nám ale chýbať nebude,“ tvrdí v rozhovore pre hokej.cz. Napriek tomu, že v zmiešanom tíme sa objavia hokejisti zo siedmich rôznych národností, krídelník Chicaga Blackhawks si myslí, že celok vyskladaný okolo slovinského kapitána Anžeho Kopitara bude ťahať za jeden koniec povrazu. „Keď sa hodí puk, každý hrá hokej, ak je zvyknutý. Máme v sebe túžbu víťaziť, odhodlanie nám nebude chýbať,“ odmieta špekulácie ohľadom možnej zníženej motivácie hráčov v Tíme Európy.

Hokejisti z rôznych krajín sveta mali necelé dva týždne na to, aby medzi sebou vytvorili partiu a povestnú „chémiu.“ „Máme za sebou pár spoločných večerí, chlapci sa poznajú z ligy. Hrajú spolu alebo proti sebe. Myslím, že nám pomohol spoločný týždeň. Dali sme aj pár golfových partičiek, tak sme sa ešte viac zblížili. Postupne sa to zlepšuje, myslím, že všetci hráči sú fajn. Nemáme s tým problém.

Problém im ale určite budú robiť ambiciózni súperi v skupine A. Európa postupne odohrá zápasy s USA, Českom a najväčším favoritom turnaja z Kanady. 37-ročný skúsený veterán, ktorý patrí medzi päticu najstarších hráčov na turnaji sa nechal počuť, že Európania by chceli Američanov poraziť. Následne na hráčov Európy čaká súboj s Českom v pondelok 19. septembra o 21:00 hod. Trojnásobný držiteľ Stanley Cupu priznal, že súboje s našimi západnými susedmi sú vždy trochu iné a ani na Svetovom pohári by im nemal chýbať povestný náboj.

Svetový pohár sa s určitosťou bude konať aj o štyri roky v roku 2020. Tím Európy sa v ňom už podľa všetkého neobjaví. Slovákom ubúdajú elitní hokejisti a s určitosťou tak vlastný tím nebudú tvoriť ani na ďalšom podujatí organizovanom najlepšou hokejovou ligou sveta. V úvahu tak prichádza spojenie resp. obnovenie českého a slovenského národného tímu do jednej reprezentácie. „Zaujímavá myšlienka, to mi nenapadlo. Máte dosť hráčov v NHL a taktiež iných kvalitných v Európe, takže mančaft zložíte. Neviem, ako to bude v Česku za niekoľko rokov. No teraz ešte máte na výber.

Naopak, Slováci na výber príliš nemajú. „Aby som povedal pravdu, osem až desať mesiacov žijem mimo Slovensko, nemám úplné podrobnosti. Ale čo som počul, po hráčoch ako Chára, Gáborík alebo po mne bude nejaká medzera. Máme pár kvalitných hokejistov vo veku okolo 25 rokov, ale to je málo. Uvidíme, vraj sa objavili talenty, ktoré pôjdu tento rok na draft,“ tvrdí Hossa, ktorý ale zároveň nevie či to slovenskému hokeju bude stačiť.

Budú fanúšikovia zo Slovenska priať Európe na Svetovom pohári úspech vďaka poltuctu slovenských reprezentantov? „To neviem. Niektorí nám možno budú fandiť, iní nie, keďže sú naštvaní, že turnaj nehrá slovenský tím. Ale je to ťažké, keďže v NHL máme aktuálne 6 až 7 hráčov. Liga nám nedovolila vytvoriť mužstvo, pretože tým najlepším by sme nedokázali vzdorovať,“ uznáva zhoršujúcu sa kvalitu slovenského hokeja trenčiansky odchovanec, ktorý je spomedzi aktívnych hráčov jedným z najväčších adeptov na zaradenie do hokejovej Siene slávy.