Main Content

Liga majstrov zlatou baňou nie je. Kluby stojí veľa peňazí

nedeľa, 21. august 2016 17:21 | Autor: Dávid Lech

Liga majstrov zlatou baňou nie je. Kluby stojí veľa peňazí
Liga majstrov zlatou baňou nie je. Kluby stojí veľa peňazí | zdroj: © TASR

Kluby hokejovej Ligy majstrov sa kvôli účasti v medzinárodnej klubovej súťaži pripravujú o nemalé finančné prostriedky. Napriek tomu má súťaž veľkú perspektívu. A to vraj aj finančnú.

O ekonomickej situácii a účasti v hokejovej Lige majstrov otvorene prehovorili české celky v rozhovore pre isport.blesk.cz. Tohtoročná edícia Ligy majstrov pokračuje ešte v starom formáte, keď o pomyselný európsky hokejový trón sa bije 48 klubov. V novom formáte sa do skupinovej fázy kvalifikuje len 32 celkov a zakladajúce tímy nebudú nijak zvýhodňované.

Zo začiatku model nebol ideálny, ale teraz sa už všetko bude riadiť športovou cestou. Do budúcna bude zaujímavá aj prize money,“ tvrdí riaditeľ českej extraligy Josef Řezníček. Generálny manažér Mladej Boleslavy Jan Tůma otvorene priznáva: „Mladá Boleslav počíta s tým, že príde zhruba o milión (CZK pozn. red.), ale ani náznakom neuvažovala, že by súťaž hrať nechcela. Berieme to ako povinnosť voči českému hokeju.“ Od budúceho ročníka to má byť ale o niečom úplne inom – nový formát s menej klubmi a viac peňazí.

Mladá Boleslav si v rámci skupiny L zmeria sily s bieloruským klubom Junosť Minsk a švédskym Växjö Lakers. „Náklady sú celkom vysoké, to nebudeme predstierať,“ tvrdí Tůma. Vítkovický výkonný riaditeľ Petr Handl ho dopĺňa: „Čo sa týka rozpočtu, tak vždy veľmi záleží na lose. Môžete niekam dôjsť autobusom za pár hodín, za inými súpermi musíte letieť a náklady sú vysoké. S tým by však kluby mali počítať.

ODMENY V HOKEJOVEJ LIGE MAJSTROV:
Kluby s licenciou A a B – 20 000 eur
Postup medzi najlepšiu 32ku – 9 000 eur
Osemfinále – 10 000 eur
Štvrťfinále – 14 000 eur
Semifinále – 20 000 eur
Účasť vo finále – 30 000 eur
Víťaz – 70 000 eur

Muž číslo jedna českej najvyššej hokejovej súťaže ale tvrdí, že hokejová Liga majstrov má napriek tohtoročnej ekonomickej strate veľkú perspektívu. „Momentálne ide hlavne o športové hľadisko, ale už v sezóne 2017/2018 by kluby nemali byť v strate. Už len účasť v základných skupinách by mala pokryť náklady a na víťaza by malo čakať 300 000 eur, čo môže priniesť významné peniaze do klubovej pokladnice. Ak som to pochopil dobre, tak víťaz si v sezóne 2022/2023 môže zarobiť 800 000 eur. Toto je už vysoká finančná motivácia.

Faktom ostáva, že kluby na Lige majstrov v sezóne 2016/2017 prerábajú. Budúcnosť je podľa dostupných informácií vďaka príchodu sponzorov a novému formátu svetlejšia, no až čas ukáže či hokejová medzinárodná súťaž dokáže byť sebestačná a pre účastníkov z rôznych kútov Európy bude aj ekonomicky výhodná. Zatiaľ si však tímy v LM musia vystačiť s podporou mesta a sponzorov.