Main Content

Ruská hokejová reprezentácia sa nevyhla dopingovému škandálu

streda, 17. august 2016 13:28 | Autor: Dávid Lech

Ruská hokejová reprezentácia sa nevyhla dopingovému škandálu
Ruská hokejová reprezentácia sa nevyhla dopingovému škandálu | zdroj: © TASR

Vedenie IIHF sa začalo eminentne zaujímať o prevalený ruský dopingový škandál zo Zimných olympijských hier 2014 v Soči, do ktorého mali byť zapletení aj ruskí hokejisti. Hriešnici by sa nemali vyhnúť trestu.

Podľa dostupných informácií na webe thehockeynews.com Svetová anti-dopingová agentúra vydala správu o ruských športovcoch, ktorí v Soči užívali doping. Na povrch vyplávali informácie o tom, že  vyše tucet ruských hokejistov sfalšovalo svoje dopingové testy. Vedenie Medzinárodnej hokejovej federácie po novom požiadalo o konkrétny menoslov previnilcov.

Budeme žiadať konkrétne mená. Ak zistíme, že niektorí mali pozitívne nálezy, ihneď z toho vyvodíme následky,“ tvrdí prezident IIHF Rene Fasel. Podľa ruského média TASS by malo ísť o štrnásť hokejistov ruskej národnosti, ktorí sa mali údajne neregulárne vyhnúť dopingovej kontrole.

Podrobné informácie ohľadom tejto kauzy poskytol ešte v máji denníku New York Times Dr. Grigorij Rodčenkov. Jeden z hlavných inšpektorov anti-dopingového laboratória počas ZOH sa nechal počuť, že ruskí športovci užívali zmes troch anabolických steroidov. Rusko na domácej olympiáde opanovalo medailovú bilanciu, keď získalo 33 medailí (13-11-9), no podľa Rodčenkova až pätnástim športovcom z Ruska k medaile dopomohli nedovolené podporné látky.

Okrem iného ruský doktor prezradil, že kompletný ruský ženský hokejový tím bol na Olympiáde namočený do dopingového škandálu. Látky na zlepšenie výkonnosti ale ruským ženám príliš nepomohli, v Soči obsadili v konkurencii ostatných národných tímov až šiestu priečku.

Ostáva otázne či medzi spomínanými štrnástimi ruskými hokejistami figurujú aj mená mužských reprezentantov Ruska. Aktivita IIHF v tejto oblasti je ale veľmi vysoká a tak možno očakávať, že v najbližších týždňoch bude svet oboznámený s konkrétnymi menami.