Main Content

LeBron James má už len jeden cieľ. Dostihnúť ducha, ktorý hrával v Chicagu

sobota, 6. august 2016 11:48 | Autor: De Fa

LeBron James má už len jeden cieľ. Dostihnúť ducha, ktorý hrával v Chicagu
LeBron James má už len jeden cieľ. Dostihnúť ducha, ktorý hrával v Chicagu | zdroj: © TASR

LeBron James patrí medzi najlepších basketbalistov histórie. Minuloročnú sezónu zakončil ziskom svojho tretieho titulu šampióna, prvého v celej histórii jeho materského klubu Cleveland Cavaliers. Vo svojom čerstvom rozhovore pre magazín Sport Illustraited prezradil, aké sú jeho ďalšie ciele v kariére.

LeBron James sa stal už od čias svojho pôsobenia na vysokej škole fenoménom. Experti ho označovali samými superlatívmi a svojou hrou dominoval nad každým hráčom v krajine vo svojej kategórii. Jeho hviezda nestagnovala ani postupom na vyššiu úroveň. Transformácia jeho hry do NBA bola prirodzená a začal na seba pútať ešte viac pozornosti. James sa postupne vypracoval na jedného z najdominantnejších hráčov ligy.

Dokázal všetko – bodovať, doskakovať, prihrávať, brániť a byť vodcom svojho tímu. Počas 13 rokov dosiahol na mnoho ocenení a úspechov. Avšak v NBA sa najviac cenia tituly šampióna a tie má zatiaľ LeBron James “len“ tri. Súťaživosť je u hráčov jeho kvalít prirodzená a preto väčšina neodolá pokušeniu zabojovať o uznanie basketbalovej verejnosti a stať sa v ich očiach najlepším hráčom všetkých čias - Jamesa nevynímajúc. V súčasnosti sa ale všetci basketbaloví experti zhodnú, že piedestál najlepšieho hráča basketbalistu všetkých čias v NBA (G.O.A.T.) patrí Michaelovi Jordanovi.

Po tom, čo LeBron James dokázal vyhrať konečne titul pre Cleveland Cavaliers, má pred sebou už len jeden cieľ.

Moja motivácia je ´ten duch´, ktorého naháňam,“ vyjadril sa James. „Ten duch hral v Chicagu.

Lebron James tak jasne odkazoval na už spomínaného Michaela Jordana, ktorý vyhral šesť titulov so svojim legendárnym tímom Chicago Bulls.

Prečo si myslím, že by som mal absolvovať nejakú terapiu?,“ položil si otázku James. „To, čím som si musel prejsť ja, je úplne odlišne od toho, čím si prešiel on. To čo dokázal, bolo priam neuveriteľné a ja som to sledoval s otvorenou náručou. Vzhliadal som k nemu vo všetkých smeroch. Myslím si, že je to naozaj úžasné ocitnúť sa v pozícii, byť jedným z týchto veľkých hráčov, avšak ak dokážem niekedy seba dostať do pozície byť najlepším hráčom vôbec, bolo by to niečo mimoriadne.

LeBron James bol vždy kritizovaný za to, že nedokázal vyhrať titul šampióna bez pomoci iných hviezd. Keď bol v úvodných ôsmich sezónach v drese Cavaliers, podarilo sa mu päť krát prebojovať do play-off a raz dokázal svoj tím dotiahnuť do finále NBA, avšak v ňom neuspel. Jeho kritici tvrdili, že bez titulu šampióna nikdy nemôže byť ani predmetom diskusií o najlepšom hráčovi všetkých čias. To Jamesa pravdepodobne prinútilo zmeniť dres a vytvoriť „super tím“ v Miami Heat, kde napokon získal titul šampióna, hneď dvakrát. James však stále cítil, že má pred sebou ešte jednu nesplnenú misiu, ktorou bolo získať titul pre svoje rodné mesto, teda priniesť titul šampióna pre Cleveland.

Hneď vo svojom prvom roku po návrate domov sa mu podarilo prebojovať sa opäť do finále NBA, avšak tento krát opäť neuspel a prehral. Lenže nedávno skončenú sezónu sa to konečne podarilo a bol z toho historický titul v mnohých ohľadoch. Nielenže po 46 sezónach od vzniku klubu z Ohia sa konečne obyvatelia a fanúšikovia dočkali svojho prvého titulu šampióna NBA, ale podarilo sa to taktiež historickým obratom, keď ich súper Golden State Warriors vyhrávali už 3:1 na zápasy. LeBron James opäť zapol svoj „beast mode“ a dokázal soje mužstvo vo finále doviesť k výhre 4:3 na zápasy, pričom káder viedol v bodoch, doskokoch, asistenciách, blokoch a získaných loptách. LeBron James za posledných trinásť zápasov, ktoré odohral za posledné dve sezóny vo finálových zápasoch NBA, dokázal zaznamenať v priemere 32,6 bodov – 12,3 doskokov a 8,9 asistencii na zápas, čím sa nemôžu popýšiť ani tie najväčšie legendy v histórii NBA. Po záverečnom klaksóne finálovej série vypukla erupcia radosti a emócii hráčov Clevelandu Cavaliers. Na LeBronovi Jamesovi bolo vidieť, že tento titul šampióna pre neho znamená naozaj veľa. „Tento (titul) bol pre mňa väčší ako ten prvý a druhý,“ povedal James a pokračoval... „najmä kvôli tomu, čo všetko reprezentuje.

Na záver treba povedať, že tak ako v prípade Kobeho alebo Duncana, tak aj sledovanie úžasnej kariéry LeBrona Jamesa je pre túto generáciu privilégiom. Možno si to ešte celkom neuvedomujeme, ale to čoho sme svedkami, všetkých rekordov, ktoré LeBron James prekonáva ako na bežiacom páse, už tak ľahko v budúcnosti neuvidíme. Preto, či už ho nenávidíte, alebo naopak ste jeho verným fanúšikom, nechajte ho robiť to čo robí a sledujme spoločne aký odkaz nakoniec zanechá pre budúce generácie.

Zdroj: SI, Instagram