Main Content

Erving radí Zacha LaVinea na svoju úroveň. Vince Carter je nad všetkými

streda, 3. august 2016 11:29 | Autor: De Fa

Erving radí Zacha LaVinea na svoju úroveň. Vince Carter je nad všetkými
Erving radí Zacha LaVinea na svoju úroveň. Vince Carter je nad všetkými | zdroj: © TASR

NBA sezóna 2015/16 sa zapíše do pamäte fanúšikov viacerými nezabudnuteľnými udalosťami. Odchodom legiend, akými boli Kobe Bryant či Tim Duncan. Historickým rekordom Golden State Warriors v základnej časti súťaže. Fenomenálna jazda Stephena Curryho za cenou pre najužitočnejšieho hráča ligy. Zázračný a historický obrat Clevelandu Cavaliers vo finále NBA zo stavu 1:3 pre súpera. A nakoniec samozrejme nemôžeme zabudnúť na magické predstavenie dvoch borcov v súťaži smečovania, ktoré bolo súčasťou All-Star víkendu.

Jedna zo žijúcich legiend NBA a jedinečný šoumen, ktorý bavil fanúšikov svojimi nezabudnuteľnými akciami Julius „Dr. J.“ Erving, je neustále aktívny a reprezentuje basketbalovú asociáciu po celom svete. Momentálne napríklad cestuje po Japonsku a je súčasťou šou, v ktorej hodnotí súťažiacich, ktorí smečujú prostredníctvom trampolíny do koša.

Pri jednej takejto zastávke poskytol E.J. menší rozhovor miestnemu reportérovi, ktorý smeroval otázky práve k jemu vlastnej téme smečovania. Na otázku, kto je podľa neho najlepším smečiarom akého mal možnosť stretnúť, odpovedal: „Poviem vám to takto. Zach (LaVine) predvádza posledných pár rokov skvelú šou. Zaslúži si za to obdiv a slávu. Nie som si istý, či je to tým faktorom prekvapenia a tým načasovaním a zvolením smečov, ktoré predvádza, ale na túto scénu má rovnaký dopad ako mal Vince Carter, keď predviedol svoje kúsky, ktoré nikto ešte vtedy nevidel. Myslím si, že s Connie Hawkinsom, so mnou, Michaelom Jordanom, Dominique Wilkinsom a Clyde Drexlerom je tu pre neho taktiež miesto v riadku medzi týmito menami, avšak myslím si, že Vince je so svojimi smečmi o niečo málo pred nami.

S touto odpoveďou sa myslím si stotožňuje väčšina basketbalových fanúšikov a možno v duchu si každý ešte pridá do zoznamu nejakého svojho favorita. Avšak s plnou vážnosťou treba súhlasiť v tom, že to, čo predvádzal a stále ešte predvádza Vince Carter je „darom od boha“ pre všetkých fanúšikov basketbalu.

Zaujímavá taktiež bola odpoveď na ďalšiu otázku, ktorá priamo súvisela so spomínaným predstavením dvoch neuveriteľných atlétov v poslednej súťaži v smečovaní --- Zachom LaVine verzus Aaronom Gordonom. Otázka znela, kde by tento ich súboj zaradil vo svojom osobnom rebríčku najlepších „dunk contestov“ všetkých čias.

Bolo to rovnako dobré predstavenie ako predviedli kedysi Wilkins proti Jordanovi a ako som mal v sedemdesiatom šiestom roku predstavenie proti Davidovi Thompsonovi, ktorý sme absolvovali ešte aj rok predtým v ABA. Síce sa mu nedostalo dostatočnému uznaniu, avšak bola to skvelá šou. Avšak Zach a Gordon, pokiaľ ide o ľudí, čo hodnotia túto súťaž a z toho čo som od nich počul počas tohto predstavenia, rekordy sú na to aby sa prekonávali a štandardy tejto súťaže sú zaužívané a nastavené ta,k aby ich niekto mohol stále posúvať ďalej. Ja by som dal týchto dvoch chalanov a kúsky, ktoré predviedli vo svojej šou v Toronte, na piedestál týchto štandardov. A aj keby sa to pokúsili prekonať na budúci rok, alebo niekto nový by to chcel atakovať.... posunuli podľa mňa tú latku na iný level.

Tak ako som už spomenul v úvode, minuloročná sezóna bola nezabudnuteľná vo viacerých ohľadoch a len ťažko zažijeme v blízkej budúcnosti niečo podobné.