Main Content

DeMarcus Cousins si myslí, že nemá u ľudí dostatočný rešpekt. Právom?

piatok, 29. júl 2016 13:17 | Autor: De Fa

DeMarcus Cousins
DeMarcus Cousins | zdroj: © TASR

Jeden z najlepších centrov v súčasnej NBA DeMarcus Cousins si myslí, že samozvaní experti ho neustále prehliadajú napriek tomu, že neustále zlepšuje svoju hru. Tento kontroverzný hráč vedie mediálnu vojnu so svojimi neprajníkmi a pravdepodobne aj to je aj dôvod, prečo ho mnohí experti kritizujú.

Cousins dokázal svoju hru vylepšiť na toľko, že sa nakoniec dostal do druhej päťky NBA za sezónu 2015-16. Nominácia All-NBA second team je taktiež veľmi hodnotená záležitosť a dokazuje jeho dominanciu na svojom poste.

Čo je však „tŕňom v päte“ pre expertov, keď príde na hodnotenie tohto hráča, je jeho zložitá a kontroverzná povaha. Treba na rovinu povedať, že tím Sacramento Kings má DeMarcus „Boogie“ Cousins pod kontrolov. Je to tvár ich organizácie a majiteľ na čele s predstavenstvom tímu do neho vkladajú veľké nádeje. To si samotný hráč dobre uvedomuje a neraz túto svoju podporu od vedenia využíva, či už chcene alebo nechcene na niektoré zásadné kroky v tíme. Spomeniem napríklad jeho časté konflikty s hráčmi, ale aj trénermi, či už na tréningu, alebo mimo drevenej palubovky. Preto aj každé jeho vyjadrenie na sociálnych sieťach, ale aj v médiách, je často krát rozoberané z každej strany a v konečnom dôsledku sa to prekrúti tak, že sa aj trefná poznámka obráti proti nemu a vznikne z toho často krát úplne inak myslený výrok. Na to potom hráč s jeho povahou reaguje podráždene a to uberá na jeho kredite.

Ak by som to mal zhodnotiť, Cousins hrá hru, v ktorej nemôže nikdy vyhrať, pretože média potrebujú senzácie, potrebujú kontroverzné výroky a tie potrebujú zhmotniť a priradiť nejakej osobe. Často krát sa potom stane, že Cousinsové meno je prepierané v médiách a hráč už na to ani radšej nereaguje.

Prednedávnom vznikla podobná situácia v súvislosti s tým, čo sme spomenuli v predchádzajúcich riadkoch a to konkrétne, keď hráč na otázku jedného z redaktorov na to ako hodnotí počínanie vedenia, ktoré počas leta do tímu získalo hráčov ako Arron Affalo, Matt Barnes, Garrett Tample, Anthony Tolliver, či nováčika Skal Labissiere, odpovedal, že nerozumie úplne všetkým „ťahom“ vedenia a že on si robí len „svoju prácu“. Na to média rýchlo zareagovali a nakoniec otočili všetko tak, že samotný hráč riadi všetky výmeny a nákupy v tíme a že všetko kontroluje on. To Cousinsa opäť „vytočilo“ a na svoju obranu povedal: „Snažím sa prísť na to, čo som povedal zle. Samozrejme, že to prekrútili na niečo negatívne, určitým spôsobom. Som jednoducho bezradný. Dostalo sa to už do takého bodu, že radšej nechcem povedať nič na žiadnu situáciu. Potom budem aj tak najhorší človek. Všetko čo robím. Všetko čo robím, je ..... je čokoľvek, zabudni na to človeče,“ povedal znechutene.

Demarcus Cousins je presvedčený, že mylne predstavy o jeho prístupe a nadšení do hry sú zodpovedné za to, že bol opomenutý pri rozhodovaní o prvej päťke výberu NBA (All-NBA first team) v minulej sezóne, aj napriek tomu že zaznamenal priemery 26.9 bodov na zápas spolu s 11.5 doskočenými loptami.

Už ani neviem na čo prihliadajú experti,“ hovorí Cousins na margo hlasovania do All-NBA tímov. „Akože, myslím si, že je tu zopár pánov, ktorí za mňa ani nehlasovali a to sa mi zdá absurdné. Je to ako vtip. Naozaj to tak je. Je to súťaž popularity. Je to o tých hráčoch, ktorí ich majú radi a oni majú radi ich. Hráčoch, ktorých stretávajú pravidelne. Stále si myslím, že sa mi nedostáva rešpektu akého si zaslúžim. Avšak to ma neodradí a aj naďalej budem na sebe pracovať. Nejako sa s tým vysporiadam.

Cousinsovu povesť čiastočne napravila účasť v reprezentačnom výbere USA a zisk zlatej medaile z majstrovstiev sveta v roku 2014 (FIBA World Cup 2014) avšak sám si nevie predstaviť, ako by mohla zmeniť predstavu o ňom zisk zlata na blížiacej sa Olympiáde v Riu a ako ho budú vnímať ľudia potom. „Cítim, že bude zo mňa lepší hráč po tejto skúsenosti. Budem hrať za svoju krajinu. Bol by som blázon, ak by som si myslel, že je ešte niečo dôležitejšie. Som nesmierne poctený. Som na seba pyšný. Mám v pláne reprezentovať najlepšie ako dokážem.

Každý nech si spraví o DeMarcusovi Cousinsovi vlastný názor. Aj tu sa potvrdzuje, že formovanie názoru cez média je tá najjednoduchšia vec. Samotný hráč ak nepreukáže pokoru pred médiami, tak nemá šancu zmeniť mienku ľudí. Kto sleduje jeho výkony v drese Sacramenta musí uznať, že je to asi najtalentovanejší center, aký momentálne behá po palubovkách NBA. Aj napriek tomu ho veľa ľudí podceňuje. Či právom, alebo nie, nechám na vás, ale podstatné je, že či už to je pri Cousinsovi, alebo pri iných hráčoch, netreba brať všetko, čo prinesú zahraničné média úplne vážne. Každého živý niečo iné, pri basketbale je dôležité to, čo dokážeš na palubovke.