Main Content

J.R.Smith rokuje o novom kontrakte? Dokážu Cavaliers vyhovieť jeho požiadavkám?

streda, 20. júl 2016 13:45 | Autor: De Fa

J.R.Smith
J.R.Smith | zdroj: © TASR

Ak nerátame LeBrona Jamesa, tak nikto iný si neužíva ten slastný pocit šampióna NBA viac ako práve J.R.Smith. Po zisku titulu vyhlásil generálny manažér Clevelandu Cavaliers – David Griffin, že si praje aby tím zostal po tomto historickom triumfe klubu pokope. Týka sa to samozrejme aj Smitha, ktorý ale špekuluje.

J.R. Smith sa rozhodol, že využije možnosť vo svojej starej zmluve a odstúpi od možnosti predĺženia kontraktu o rok, čím by si zabezpečil 5.4 milióna dolárov. Stal sa tak voľným hráčom a snaží sa získať výhodnejšiu pozíciu v prípadných jednaniach o novej dlhodobejšej zmluve. Momentálne je však dohoda v nedohľadne a podľa zákulisných informácií by mala byť hlavným problémom Smithova predstava o výške kontraktu. Tento nevyspytateľný strelec, ktorý je známy aj svojimi výstrelkami mimo palubovky, požaduje zmluvu na úrovni približne trojnásobku kontraktu svojej hráčskej opcie, ktorú nevyužil, čiže konkrétne by sa podľa jeho predstáv mala pohybovať konečná suma niekde na úrovni 14 miliónov dolárov na rok.

J.R.Smith sa v rozhovore pre ESPN vyjadril o svojich aktuálne zmiešaných pocitoch: „Premýšľal som aj o situácii, že by som opustil Cleveland a taktiež som si to zobral z druhej strany a rozmýšľal nad tým vrátiť sa späť a znova vyhrávať. Obe možnosti stále visia vo vzduchu a ja som trocha nervózny z tejto situácie, ak by prišlo na to, aby som sa musel rozhodnúť.

J.R.Smith zohral veľmi dôležitú úlohu v tíme Clevelandu Cavaliers pri ich ceste k zisku titulu šampióna. Aj napriek tomu, že je tento hráč známy najmä pre jeho ofenzívne schopnosti, v poslednom roku a najmä v play-off predviedol obetavú hru a kvalitnú obranu, na ktorú jeho súperi neboli zvyknutí. Jeho platová požiadavka je však určite tŕňom v päte nielen generálneho manažéra, ale aj majiteľa klubu Dana Gilberta, keďže už teraz musí platiť extra doláre ako penále za prekročenie maximálneho platového stropu tímu, ktorý určila liga. Len pre zaujímavosť za minulú sezónu musel Cleveland Cavaliers zaplatiť niečo cez 30 miliónov dolárov pokutu za prekročenie tohto stropu (pričom napríklad za zisk titulu NBA tím dostane bonus 2.6M dolárov a k tomu sa pripočíta aj úspešné zvládnutie play-off, ktoré predstavuje bonus taktiež približne 1.8M dolárov).

Smithove požiadavky pritom nie sú až tak prehnané, keď si zoberieme do úvahy fakt, že napríklad hráči ako Solomon Hill, Dwight Powell či Austin Rivers, teda hráči ktorí nedosahujú kvalít J.R. Smitha, získali zmluvy na úrovni 10+ miliónov dolárov na rok.

J.R. je pritom platným členom tímu a spolu s LeBronom Jamesom trávia veľa spoločných chvíľ. To by mohlo nabúrať opäť vzťahy medzi ich najväčšou hviezdou a vedením, tak ako to bolo v prípade Miami Heat a prepustenia Mike Millera, ktoré sa Jamesa veľmi dotklo. Preto je situácia vedenia klubu Cleveland Cavaliers veľmi zložitá a ich rozhodnutie môže mať vplyv na chémiu tímu, aj keď akvizícia Mike Dunleavyho jr. z Chicaga Bulls by stratu J.R. Smitha z hráčskeho pohľadu nahradila.