Main Content

Tim Duncan po ukončení kariéry napísal fanúšikom dojímavý list

piatok, 15. júl 2016 12:25 | Autor: De Fa

Tim Duncan po ukončení kariéry napísal fanúšikom dojímavý list
Tim Duncan po ukončení kariéry napísal fanúšikom dojímavý list | zdroj: © TASR

Trvalo to 19 sezón, pokiaľ sa rozhodol Tim Duncan, podľa viacerých odborníkov najlepší „Power Forward“ v histórii NBA, ukončiť svoju plodnú a neuveriteľnú kariéru.

Päťnásobný šampión ligy, štyridsaťročný veterán, ktorý by aj napriek svojmu veku vedel stále ovplyvniť hru svojou prítomnosťou na palubovke. Tim Duncan sa rozlúčil so svojimi fanúšikmi dojímavým listom --- skromne a bez zbytočného rozruchu --- prakticky ako sme u neho boli zvyknutí počas celého jeho pôsobenia v NBA.

Rozlúčkový list zverejnil Duncan na webovej stránke svojho bývalého klubu a poďakoval v ňom všetkým fanúšikom San Antonia Spurs na celom svete za ich podporu počas jeho devätnásťročného pôsobania v NBA.

Duncan svoje rozhodnutie ukončiť kariéru nepovedal verejne až pokiaľ neoznámil tím SPURS, že im povedal o svojom konci. Tim bol draftovaný ako jednotka v roku 1997 práve San Antoniom Spurs, kde strávil celú svoju kariéru --- dal tak jasný odkaz spolu s Kobe Bryantom, že vernosť jednému klubu sa vypláca a nie potrebné meniť dresy rôznych tímov a naháňať úspech a uznanie. Obaja svojimi rozhodnutiami zotrvať v klube aj v dobrých a zlých časoch si získali uznanie, veľkosť a rešpekt od každého, kto sa len trocha o basketbal v NBA zaujímal.

Duncan doviedol svoj tím k piatim prsteňom šampióna NBA. V roku 1999, 2003, 2006, 2007 a naposledy na sklonku svojej kariéry v roku 2014 ako stále platný a nenahraditeľný člen tímu.

Poďte si preto prečítať jeho odkaz všetkým fanúšikom basketbalu a San Antonia Spurs:

Ak by som bol požiadaný, aby som napísal scenár svojej kariéry pred 19 rokmi, neexistuje žiadna šanca, že by som bol schopný vymyslieť túto moju cestu.

Stojím tu na konci tejto jazdy a obzerám sa s úžasom, čo všetko som zažil.

Víťazstvá a prehry, na ktoré budem neustále spomínať, ale čo si budem najviac pamätať sú ľudia.

Fanúšikovia na štadióne ale aj mimo neho, personál a trénerov, ktorí ma tlačili a držali ma dohromady, spoluhráčov (dokonca aj súperov), ktorí budú celoživotnými priateľmi, zdieľanie mojich životných vzostupov a pádov s rodinou a blízkymi priateľmi, a čo je najdôležitejšie, momentky mojich detí ako vyrastali a vyžívali sa v sledovaní otcovej práce.

Ďakujem mestu San Antonio za lásku a podporu počas týchto rokov. Ďakujem fanúšikom na celom svete.

V rokoch 2002 a 2003 vyhlásili Duncana za najlepšieho hráča ligy (MVP) a trikrát v rokoch 1999, 2003 a 2005 získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča finálovej série (FINALS MVP). Rodák z Panenských ostrovov je spolu s legendárnym Kareemom Abdul-Jabarom jediným hráčom v histórii NBA, ktorý sa v kariére dostal cez hranicu 26.000 bodov, 15.000 doskokov a 3000 blokov.

Tim Duncan bol vždy hráčom pre tím – nesebecký, skromný, pracovitý, lojálny, priateľský a nesmierne inteligentný hráč. Prvotriedny profesionál, aký sa rodí raz za generáciu. S tímom Spurs dokázal zaznamenať 1072 víťazstiev a 438 prehier v základnej časti súťaže, čo činí presne 71% úspešnosť víťazstiev, čo je najúspešnejšie 19 ročné pôsobenie tímu v akomkoľvek profesionálnom športe v Amerike (NBA, NFL, NHL, MLB). Spurs nevynechalo ani raz počas Duncanovho pôsobenia v NBA nádstavbovú časť súťaže, čiže play-off. A nakoniec posledný fakt hovorí, že tím z Texasu aj napriek tomu, že je v tej silnejšej konferencii, dokázal vyhrať minimálne 50 zápasov za posledných 17 sezón, čo je zároveň najdlhšie trvajúca šnúra víťazstiev v ligovej histórii a víťazné percento bolo najmenej 60% v každej jednej Duncanovej sezóne počas 19 rokov, čo je zatiaľ neprekonateľný rekord za nepretržité úspešné obdobie v akomkoľvek profesionálnom športe v Amerike.

Proste Tim Duncan dámy a páni....bolo nám cťou sledovať jeho legendárnu a historickú kariéru!