Main Content

Westbrook môže zmeniť klub ešte pred začiatkom sezóny

štvrtok, 14. júl 2016 08:33 | Autor: De Fa

Westbrook môže zmeniť klub ešte pred začiatkom sezóny
Westbrook môže zmeniť klub ešte pred začiatkom sezóny | zdroj: © TASR

Oklahoma City Thunder prechádza naozajstnou búrkou vo svojom tíme. Po opätovnom neúspešnom pokuse získať titul šampióna NBA a hlavne prebojovať sa do jeho finále sa jadro tímu Thunder rozpadá. Na rad má v najbližšom období prísť aj posledná veľká hviezda tímu...

Ak by sa po sezóne 2011-2012 zachovala kostra tímu, ktorý mal na dosah vysnívaný titul šampióna NBA, mohlo byť všetko ináč. Kevin Durant, Russell Westbrook, James Harden, Serge Ibaka boli spolu necelé dve sezóny a dokázali vyhrať v skrátenej 66 zápasovej sezóne 47 krát a v play-off poraziť tímy ako Dallas Mavericks, Los Angeles Lakers a San Antonio Spurs. Vo finále podľahli Miami Heat a očakávalo sa, že to bude len začiatok. Avšak do tohto plánu prehovorili peniaze a vedenie tímu na čele s majiteľom pravdepodobne nechceli platiť extra peniaze za udržanie tímu a rozhodli sa jedného zo štvorice vyššie uvedených hráčov poslať preč. Ako dobre vieme, James Harden podpísal zmluvu s Houstonom Rockets a stal sa hviezdou ligy a tvárou organizácie Rockets.

Ťažko je teraz polemizovať nad tým, čo keby... Avšak ak by sme sa o to pokúsili, videli by sme devastujúci útočný tím s palebnou silou ako by nemal v tej dobe k dispozícii žiaden konkurent. Durant, Westbrook, Harden a na lavičke nováčik Reggie Jackson (p.a. teraz jedna z hviezd Detroitu Pistons). Ibaka v tej dobe patril medzi najlepších obrancov v lige, podporovaný Collisonom či Sefoloshom a na lavičke skúsení veteráni Derek Fisher a Nazr Mohammed. Ten tím mal ambície minimálne zopakovať rovnako úspešnú sezónu.

Po ďalších štyroch sezónach zostalo jadro tímu v podobe Durant-Westbrook-Ibaka po kope avšak výrazného tímového úspechu sa nedočkali, respektíve nevedeli sa prebojovať cez prekážku v podobe konferenčneho finále. Po poslednom zápase minuloročnom konferenčnom finále proti Golden State Warriors, keď Oklahomu City Thunder delilo len jedno víťazstvo od postupu do Finále NBA, sa všetko v tíme OKC začalo rúcať ako „domček z karát“.

Prvou zmenou bola výmena Serge Ibaku do tímu Orlando Magic. Potom následne opustil tím aj Kevin Durant, ktorý podpísal dvojročný kontrakt s rivalom Golden State Warriors. A v posledných dňoch sa špekuluje o tom, že posledný z trojice Russell Westbrook má už zbalené kufre a čaká, do ktorej destinácie mu Sam Presti odovzdá jednosmernú letenku.

Oklahoma City Thunder čelia v tejto dobe veľkému rozhodnutiu --- poslať svoju poslednú hviezdu tímu v rámci výmeny preč teraz, alebo počas sezóny, alebo zariskovať a počkať ako sa rozhodne Russell Westbrook po sezóne 2016-17, kedy sa stane voľným hráčom a skúsiť mu ponúknuť sumu, ktorú nebude môcť odmietnuť.

Nemyslím si, že existuje niekto, kto by vedel ako sa mieni Russell Westbrook rozhodnúť na budúci rok v lete,“ povedal Howard Back, redaktor prestížneho Bleacher Report. „Ale niekto povedal, že je tu veľmi silné podozrenie, silná viera medzi generálnymi manažérmi rivalských tímov, že Russell Westbrook nemá v pláne zostať a že by mal odísť na budúci rok v lete, keď bude voľným hráčom. Z tohto dôvodu, logický krok Sama Prestiho, ktorý je vždy krok vpred pred takýmito správami, čo sa dostanú na verejnosť, je pravdepodobné že začne (s Westbrookom) obchodovať a vymení ho. Avšak nemám vedomosť o tom, že by sa to momentálne dialo.“

Ako sme už spomenuli vyššie v článku, Thunder sú aktívni, čo sa týka výmeny hráčov. Naposledy boli nečakanými artiklami spomenutí hráči James Harden, Serge Ibaka či Reggie Jackson.

Nakoniec ešte tento reportér pridal zaujímavú špekuláciu: „Čo som počul tu v Las Vegas (p.a. prebieha tam NBA Summer League) od niektorých generálnych manažérov, tak si myslia, že nielenže Westbrook bude vymenený ale bude to skôr, ako si myslíme. Pravdepodobne už pred štartom novej sezóny a momentálne je najpravdepodobnejšou destináciou Boston Celtics.“

Ak by sme sa držali faktu, že by práve Boston Celtics bol favoritom pre zisk Westbrooka, nie je to až tak nepravdepodobné. Celtics majú širokú hráčsku základňu a táto výmena by bola možná aj bez toho, aby úplne rozbili svoje jadro tímu.

Zdroj: Bleacher Report, Instagram