Main Content

Draftovali ho pred Draymondom Greenom. Od ďalšieho Čecha v NBA čakajú fanúšikovia veľa

streda, 6. júl 2016 15:48 | Autor: De Fa

Draftovali ho pred Draymondom Greenom. Od ďalšieho Čecha v NBA čakajú fanúšikovia veľa
Draftovali ho pred Draymondom Greenom. Od ďalšieho Čecha v NBA čakajú fanúšikovia veľa | zdroj: © TASR

Fanúšikovia Tomáša Satoranského sa dočkali. Po takmer štyroch rokoch tento Český supertalent podpísal kontrakt s Washingtonom Wizards a zahrá si ako štvrtý Čech v histórii v NBA.

Na zámorskej stránke Wizofawes, ktorá patrí fanúšikom Washingtonu Wizards sa píše: Si fanúšikom Washingtonu Wizards a nikdy si nepočul o Tomášovi Satoranskom? No, je na čase, aby si sa pripravil na party a začal byť nadšený!

201 cm vysoký a 94 kg vážiaci rozohrávač naštartoval svoju kariéru v USK Praha, v ktorého drese sa stal aj najmladším hráčom, ktorý nastúpil na súťažný zápas v českej lige. Mal len 15 rokov. Od roku 2006 Satoranský reprezentoval svoju krajinu v mládežníckom basketbalovom výbere. V roku 2008 sa stal MVP národného výberu do 18 rokov na Európskom šampionáte divízie B. O pár mesiacov neskôr sa pripojil k výberu mužskej reprezentácie a stal sa historicky najmladším reprezentantom v histórii Česka.

V roku 2009 jeho kroky viedli do najlepšej basketbalovej ligy v Európe – do tímu Cajasol Sevilla v Španielsku. Hneď prvú sezónu obsadil so svojim tímom šieste miesto v konkurencii celkov ako Barcelona, Real Madrid, Bilbao či Malaga. O rok neskôr naberal skúsenosti v Eurocupe, kde nakoniec prehral jeho celok až vo finále a obsadili tak druhé miesto v druhej najprestížnejšej medzinárodnej súťaži v Európe.

28. októbra v roku 2012 Tomáš dosiahol ďalší veľký míľnik. Washington Wizards po ňom siahol v druhom kole draftu, vybral si ho z celkového 32. miesta. Povrávalo sa, že na Tomáša a jeho talent upozornil skautov tímu vtedy ďalší Čech pôsobiaci v NBA, v tíme Wizards - reprezentačný kolega a dobrý kamarát Ján Veselý. Spokojnosť bola obojstranná, Wizards túto voľbu ohodnotili ako „low risk – high reward“ voľbu (malý risk – vysoká odmena) a vyhovovalo im, že Tomáš naberie skúsenosti v Európe a príde do ich tímu už ako skúsený hráč. Po piatich rokoch strávených v drese Cajasol Sevilla podpísal dvojročný kontrakt s absolútnym Európskym gigantom – FC Barcelona. V jeho drese sa stal veľmi platným hráčom ambiciózneho klubu a zahral si aj v Eurolige.

Po tom, ako vedenie Washington Wizards vymenilo trénera a podpísalo bývalého trénera Oklahoma City Thunder Scotta Brooksa sa začalo čoraz viac špekulovať o tom, že nový tréner má záujem do svojho kádra priviesť práve Satoranského. Podľa informácii mal osobne vycestovať do Španielska a rokovať s vedením Barcelony a samotným hráčom. Už teraz vieme, že rokovania dopadli úspešne a Wizards podľa informácii zaplatili 1.5 milióna dolárov Barcelone za vykúpenie Satoranského zmluvy. Následne mu ponúkli trojročný plne garantovaný kontrakt na 9 miliónov dolárov.

V drese Barcelony odohral Tomáš Satoranský sedemdesiat zápasov, pričom zaznamenal v priemere 9.3 bodov, 3 doskoky a 3.8 asistencii pri 22 minútach hry. Jeho úspešnosť streľby bola excelentná – 68% pri streľbe z poľa, 44% pri streľbe za tri body a 82% streľby trestných hodov.

Washington Wizards vkladá do dnes už 24-ročného skúseného hráča veľké nádeje a bude zaujímavé sledovať, akú úlohu v tíme mu nájde tréner. Fanúšikovia Wizards sú plní očakávania, veď so štipkou nadhľadu upozorňujú na fakt, že Tomáš Satoranský bol vybraný v drafte z 32.miesta pred Draymondom Greenom (35.miesto).

Zdroj: satoransky.com, RealGM