Main Content

Vznikol v NBA neporaziteľný tím? Durant svojim rozhodnutím šokoval

utorok, 5. júl 2016 10:27 | Autor: De Fa

Vznikol v NBA neporaziteľný tím? Durant svojim rozhodnutím šokoval
Vznikol v NBA neporaziteľný tím? Durant svojim rozhodnutím šokoval | zdroj: © TASR

Na túto správu čakal takmer každý fanúšik NBA. Kevin Durant konečne ukončil rokovania so svojimi favoritmi a hneď po necelých 24 hodinách oznámil svoj verdikt. Mnohých jeho rozhodnutie šokovalo, mnohí naopak oslavujú. Stalo sa akýmsi mementom novej éry NBA.

Kevin Durant oznámil, že svoje nasledujúce roky strávi v tíme Golden State Warriors. Tomu predchádzala séria rokovaní s jeho najväčšími kandidátmi – Thunder, Warriors, Clippers, Spurs, Celtics a Heat. Tejto šestici tímov Kevin Durant prisľúbil, že si vypočuje ich stratégiu do budúcich rokov a to ako zapadne do ich plánov. O služby Duranta mal záujem každý tím v lige a naposledy bol hráč jeho kalibru prístupný na trhu voľných hráčov v roku 2010 v podobe LeBrona Jamesa.

Určite sa viacerí hráči ponaučili z chyby, ktorú urobil James s „The Decision“, ktorá bola síce myslená dobre (p.a. veď sa táto jeho show vysielala cez prime time v štátnej televízii a všetky zisky z reklamy išli na charitu --- cca. 2 milióny dolárov), ale v konečnom dôsledku mu viac uškodila. Od tej doby hráči svoje rozhodnutia oznamujú formou svojich agentov, reportérov, listami médiám a podobne. Tak tomu bolo aj v prípade Kevina Duranta, ktorý svoje rozhodnutie oznámil písomne a vyjadril sa nasledovne: „Prvoradý mandát, ktorý som mal od seba, aby som mohol uskutočniť toto rozhodnutie, bolo založené na základe potenciálu môjho rastu ako hráča --- to ma ako vždy nasmerovalo tým správnym smerom,“ napísal Durant. „Ale taktiež som dospel do určitého bodu v mojom živote, kde je rovnako dôležité nájsť príležitosť, ktorá podporí moju evolúciu ako človeka --- opustiť moju zónu pohodlia v prospech nového mesta a komunity, čo ponúka najväčší potenciál pre môj príspevok a osobnostný rast. S ohľadom na túto skutočnosť som sa rozhodol, že odídem a pripojím sa ku Golden State Warriors.

Podľa doteraz zverejnených informácii by mal Durant podpísať s tímom Warriors dvojročný kontrakt. Druhý rok v zmluve by mala byť hráčska opcia, čiže akési zadné vrátka v prípade, že tento experiment nevyjde podľa predstáv (p.a. viď. prestup Dwighta Howarda do Los Angeles Lakers a jeho nesúlad s Kobem). Ak by zotrval v Oaklande celé dve sezóny, prilepšil by si o 54.3 milióna dolárov.

Kevin Durant bol v roku 2014 vyhlásený za najužitočnejšieho hráča ligy (NBA MVP 2014) avšak následne sa objavili u neho komplikácie s chodidlom a musel podstúpiť radu operácii. To ho limitovalo na 27 zápasov v nadchádzajúcej sezóne a OKC nepostúpili ani do play-off. Minulú sezónu sa vrátil opäť do starej formy a odohral 72 zápasov, pričom zaznamenal v priemeroch 28.2 bodov – 8.2 doskokov a 5 asistencii. Po návrate do play-off predviedli skvelý „run“, keď dokázali zdolať tím San Antonia Spurs a mali na dosah senzáciu v podobe pokorenia Golden State Warriors vo finále konferencii, keď viedli nad obhajcom titulu už 3:1 na zápasy. Všetci dobre vieme ako to nakoniec dopadlo...

Čo však málokto predpokladal, sa stalo realitou. Kevin Durant opúšťa Oklahoma City Thunder a pridáva sa k tímu, ktorého takmer porazil, aby s nim vyhral zopár titulov. Stephen Curry – Klay Thompson – Kevin Durant – Draymond Green – Andre Iguodala by mala základna zostava snov a nočná mora ostatných tímov. Veď si priznajme, že keď tím, ktorý dokázal vyhrať 73 zápasov v základnej časti vymení na pozícii „small forwarda“ Harrisona Barnesa za Kevina Duranta je pri plnom zdraví hráčov takmer neporaziteľný!