Main Content

Naštartuje Derrick Rose opäť svoju kariéru v NY Knicks?

piatok, 24. jún 2016 12:19 | Autor: De Fa

Naštartuje Derrick Rose opäť svoju kariéru v NY Knicks?
Naštartuje Derrick Rose opäť svoju kariéru v NY Knicks? | zdroj: © TASR

„Offseason“ sa oficiálne začala, s čím súvisi aj prílev „šachových - prestupových“ rošád. Na ťahu sú hlavne tie tímy, ktoré sa držali v ústraní. Tímy, ktoré v minulosti diktovali trend v NBA no v dnešnej dobe akoby zaspali.

New York Knicks, Boston Celtics či Los Angeles Lakers sú pripravení vrátiť sa do popredia. Zmena v ich celkoch už začala, no prestupy, draft a trh s voľnými hráčmi je taktiež veľmi dôležitá časť ich procesu transformácie.. No a “Knickerbockers“ už začali jedným zaujímavým prestupom. Do Madison Square Garden prichádza D-Rose!

New York Knicks rozohrali svoju šachovú partiu už po konci základnej časti. Angažovali trénera Jeffa Hornaceka, bývalého trénera Phoenixu Suns a včera skompletizovali výmenu Derricka Rosea z tímu Chicago Bulls. Pre niekoho možno šokujúce a prekvapivé. No poďme si trocha rozobrať celý tento prestup na drobné, aby sme pochopili, kto je väčším víťazom v tomto prípade. Aj keď sa to na prvý pohľad zdá jednoznačné, možno je to nakoniec úplne inač.

Aby sme pochopili rozhodnutie New York Knicks pre zisk Derrick Rosea, musíme prestať myslieť na to, čím kedysi bol D-Rose. Musíme prestať na neho vzhliadať ako na toho nezastaviteľného hráča s neuveriteľne dynamickým prvým krokom, vďaka ktorému dosiahol ocenenie MVP. Ak by to bola stále realita a Rose by dosahoval rovnakú úroveň, táto výmena by bola zamietnutá skôr ako by stačil Phil Jackson (GM NYK) dopovedať svoj návrh Gar Formanovi (GM Bulls).

V súčasnosti je Rose vo svojom relatívne mladom veku spustošený zraneniami a je ďaleko za svojou formou z minulosti. A to je podstata, prečo sa táto výmena vlastne zrealizovala.

Z pohľadu New York Knicks je to prijateľný risk. V dobe, keď je tvárou organizácie Carmelo Anthony, ktorému taktiež uteká čas na to, aby toto mesto ešte pozdvihol do bojov o titul + z pohľadu Rosea je to nová príležitosť , rozumej nový začiatok.

Keď si túto výmenu pozrieme z ďalšej stránky, naskytne sa nám odpoveď na otázku, čo by sa asi stalo s Robinom Lopezom, Jose Calderonom a Jerianom Grantom v hernom systéme nového trénera --- buď by väčšinu času presedeli na lavičke, alebo by počas sezóny hľadali partnera na výmenu, či počkali by do konca ich zmluvy, aby sa stali voľnými hráčmi. Z tohto pohľadu investovať 23 miliónov dolárov do príchodu ešte stále populárneho hráča, ktorý môže všetkých prekvapiť sa rovná nulovému risku.

Jeff Hornacek vo svojich najlepších rokov v NBA pôsobil po boku legendárneho rozohrávača Johna Stocktona. Avizoval, že preferuje, keď hru riadi jeden hráč. Túto jeho filozofiu bohužiaľ nemohol naplno realizovať vo svojom bývalom pôsobisku Phoenixe Suns. Preto je šanca, že tento krát sa to už podarí a Derrick Rose bude na budúcu sezónu jeho tzv. „floor leader“, čiže akási predĺžená ruka trénera na palubovke. Aj keď D-Rose nie je typickým rozohrávačom ako bol Stockton, ale po rokoch bude mať tím Knicks poriadneho rozohrávača, samozrejme ak zostane zdravý.

Teraz si poďme odpovedať na otázku, prečo táto výmena dáva taký zmysel pre Chicago Bulls ? Prečo na to vlastne pristúpili? Biznis je biznis a v NBA to platí dvojnásobne. Bývalá tvár organizácie, ktorá mala tím Chicaga Bulls viesť v bojoch o titul sa v posledných rokoch stala len náhrada za rozohrávača základnej zostavy. Z pohľadu čísel to vyzerá takto:

V minulej sezóne sa Rose umiestnil spomedzi 77 rozohrávačov, ktorí odohrali aspoň 500 minút na 66.mieeste v kategórii true-shooting percentage --- na 69.mieste, v úspešnosti streľby za 3-body --- a na 55.mieste v počte trestných hodoch. Čísla nepustia, D-Rose už nie je ten hráč akým býval. Bulls to pochopili a ešte pred tým ako by Rose na budúcu sezónu pravdepodobne odišiel získali takmer maximum, čo mohli.

Robin Lopez má trojročný kontrakt, ktorý nepresiahne hodnotu 15M na sezónu (p.a. je to v podstate veľmi solídny kontrakt, v dobe keď sa zvyšuje finančný strop klubov a priemerný hráči sú čoraz častejšie preplácaný), v minuloročnom drafte Bulls sledovali mladíčka Granta a mali o ňom veľmi dobre referencie od skautov, čiže v podstate dostali first-round pick, ktorý chceli a Jose Calderon okrem toho že má kontrakt v hodnote 7.8M, ktorý po sezóne vyprší aj veľmi dobrý vzťah zo svojim parťákom z reprezentácie Pauom Gasolom.

Derrick Rose dal New Yorku zelenú a možno, ak sa všetko vydarí podľa jeho predstáv, tak tu skončí aj svoju kariéru a podpíše ešte posledný dlhodobejší kontrakt. Čo však určite ešte zavážilo pri jeho rozhodnutí sú ďalšie dve veci. Po prvé, Rose a Melo sú veľmi dobrí kamaráti a už dávnejšie sa títo dvaja hráči spomínali v súvislosti s rovnakým tímom. Druhá vec je, že New York je v kontakte s ďalším dobrým kamarátom D-Rosea a to Joakimom Noahom, ktorý nemá najlepšie vzťahy s trénerom Bulls Fredom Hoibergom a je voľným hráčom. Noah je rodákom z New Yorku, takže by prišiel v podstate domov a taktiež má blízko k Melovi.

Takže nakoniec si to zhrňme v jednej vete. Chicago Bulls vyšiel z tejto výmeny ako mierny víťaz, no ak Knicks dajú dokopy trio Noah-Melo-Rose a dokážu byť zdraví po celú sezónu, tak ich preskočia o jeden level.