Main Content

LeBronov dvorný strážca má zdravotné problémy. Rozhodne to GAME 7?

nedeľa, 19. jún 2016 14:48 | Autor: De Fa

LeBronov dvorný strážca má zdravotné problémy. Rozhodne to GAME 7?
LeBronov dvorný strážca má zdravotné problémy. Rozhodne to GAME 7? | zdroj: © TASR

Približne pred rokom musel Lebron James siahnuť na dno svojich síl a vystaviť svoje telo enormnému zaťaženiu. Všetko toto úsilie si vyžiadalo aj svoju daň. Prakticky neustále lekári a fyzioterapeuti pracovali na tom, aby jeho telo regenerovalo a dokázalo vydržať v krátkych časových intervaloch opakovanému zaťaženiu vo finálových zápasoch. Po tom, čo James a jeho Cavaliers vyhrali dva zápasy po sebe a vynútili si zápas číslo sedem nie je to teraz on, kto potrebuje takúto opateru.

Paradoxne je to hráč, ktorý je dvorným obrancom LeBrona Jamesa. „Nechcem to použiť ako výhovorku --- snažím sa nájsť najvhodnejší spôsob ako pomôcť tímu,“ hovorí Andre Iguodala a pokračuje. „Hovoríte si pre seba, že ste v poriadku, a jednoducho idete so svojimi spoluhráčmi na ihrisko a robíte to, čo je potrebné, aby ste dosiahli víťazstvo.

Znie to jednoducho, ale v skutočnosti to tak nie je. Elitní atléti musia podstúpiť túto obetu, aby dosiahli želané výsledky --- najmä ak je vašou prácou brániť najdominantnejšieho hráča na svete. Iguodala bol kľúčovým elementom k tomu, aby Warriors minulý rok obrátili stav série z 1-2 vo svoj prospech a vo finále NBA uspeli. Jeho výkon na oboch koncoch palubovky mu zabezpečilo zisk trofeje Finals MVP, čiže najužitočnejšieho hráča finále. V hlasovaní získal sedem hlasov oproti štyrom, ktoré získal hráč ktorého bránil - LeBron James.

Minulý rok takmer získal trofej najužitočnejšieho hráča finále a pritom jeho tím prehral,“ hovorí Iguodala. „Vždy sa snaží využiť svoje vedomosti, aby dominoval hre. Vždy sa snaží zaplniť všetky štatistiky --- nie len ich zaznamenať, ale dosiahnuť obrovské čísla vo všetkých činnostiach. Na jeho bránenie musíte vyvinúť kompletné úsilie, celých 48-minút a snažiť sa mu jeho hru sťažiť ako je to len možné.

Treba uznať, že Iguodala sa o to neustále pokúša a vedie si naozaj dobre. Avšak posledné dva zápasy mu to veľmi nevyšlo a James dokázal zaznamenať v oboch dueloch po 41-bodov. V tohtoročnom finále ovládol takmer všetky štatistiky (body, doskoky, asistencie, bloky, získané lopty), nehovoriac o tom, aký má prínos pre obrannú stránku svojho tímu.

Ak sa na to pozeráme z tohto pohľadu, James ešte nikdy nevyzeral čerstvejšie alebo s väčšou energiou ako je tomu teraz. Je očividné, že ťaží zo svojej skvelej prípravy a starostlivosti o svoje telo počas celej svojej kariéry.

Čo to všetko znamená pre Andre Iguodalu? Nuž, keď je jeho súper oddýchnutý, jeho úloha zastaviť ho je oveľa zložitejšia. To je logické. Čo tomu všetkému napomáha je fakt, že tento rok celú tu záťaž odbúravaju aj jeho spoluhráči, ktorí Jamesovi v jeho boji pomáhajú. Kyrie irving je posledné zápasy taktiež fenomenálny a Tristan Thompson je v neuveriteľnom „beast-mode“, čo sa týka jeho schopností doskakovať odrazené lopty a preberať v obrane hocijakého hráča súpera. Minulý rok sa James nemohol spoľahnúť na nič z tohto.

Vďaka tomu, že chrbát Andre Iguadalu nie je celkom v poriadku sa z neho v zápase číslo šesť stal len pokrivkávajúci – len s ťažkosťami skákajúci obranca, ktorý zaostáva za výkonmi z úvodu série a nehovoriac za tými z minulého roka. Najväčšie problémy, na ktoré sa samotný hráč sťažoval boli, že nedokáže tak rýchlo zareagovať na zmenu pohybu súpera a prakticky len so sebazaprením cez značnú bolesť doskakuje. Andre absolvoval extra terapeutickú opateru vo svojom dome v East Bay od tímového doktora Chelsea Lane. Trvala niekoľko hodín.

Je to zábavné,“ hovorí Iguodala. „Nezvyknem si púšťať veľa ľudí do môjho domu, ale povedali mi, že je výnimočná, tak som ju pozval a prišla prednými dverami.“ Po tejto starostlivosti Andre povedal: „Bola to doslova búrka po toľkom cestovaní a záťaži a bolesti po dlhej sezóne....Dúfam, že to bola len náhoda. Budem pripravený nastúpiť v plnej sile, či už budem v poriadku alebo nie. Nebude to dôvod, aby som nemohol robiť to, čo cítim, že je potrebné spraviť.

Dôležitosť Andre iguodalu je pre Warriors nespochybniteľná. Je braný ako defenzívny špecialista a starať sa o LeBrona Jamesa a ďalších dynamických hráčov súpera je veľmi dôležitá úloha pre úspech celého tímu. Defenzívny špecialisti sa dokážu v takýchto dôležitých súbojoch vybičovať do špeciálnych výkonov. „Snažím sa robiť len správne veci z basketbalovej perspektívy. Byť na tom správnom mieste, bojovať o najvýhodnejší priestor. Nesnažím sa dostať do hlavy svojich súperov. Vôbec na to ani nemyslím. Mám pocit, že keď budem rešpektovať túto hru, využijem všetky svoje vedomosti o nej, tak mi vráti to, čo som do nej investoval.

Zdroj: Yahoo