Main Content

Nová éra v Miláne: AC chce angažovať hviezdneho trénera

streda, 15. jún 2016 13:49 | Autor: Timotej Gašper

Nová éra v Miláne: AC chce angažovať hviezdneho trénera
Nová éra v Miláne: AC chce angažovať hviezdneho trénera | zdroj: © TASR

Legendárne časy AC Milána sú už dávno preč, no nový majiteľ klubu chce do hlavného mesta módy opäť priniesť úspechy, s čím by mu mal pomôcť aj skúsený lodivod z Južnej Ameriky.

Manuel Pellegrini strávil takmer celú svoju hráčsku kariéru v čilskom klube Universidad de Chile, ktorého dres obliekal dlhých 12 rokov. Ako 33-ročný sa Manuel rozhodol odložiť kopačky na klinec a tri roky nato sa stal hlavným trénerom svojho bývalého klubu. Na lavičke Universidadu de Chile však vydržal len rok a potom sa cez ďalších 6 klubov dostal z Čile cez Kolumbiu až do Argentíny, kde sa v roku 2002 ujal tamojšieho veľkoklubu, River Plate.

Pellegriniho trénerský kumšt chvalabohu neunikol pozornosti ani na starom kontinente a ako prvý sa o služby čilského trénera prihlásil Villarreal. Ako tréner „Žltej ponorky“ vydržal Manuel pekných 5 sezón, čo je zatiaľ najviac v jeho kariére. Po kvalitne odvedenej práci na štadióne El Madrigal dostal Pellegrini ponuku od Realu Madrid a ako je známe, takáto šanca sa neodmieta.

Sympatický taktik však v hlavnom meste skončil rovnako ako takmer všetci jeho nástupcovia a už po necelom roku si musel hľadať nový angažmán.

V novembri 2010 sa ujal Malagy, kde počas troch rokov dokázal obrovské veci. So skromným klubom hral Ligu majstrov a dokráčal až do vyraďovacej fázy za podpory mien ako Jeremy Toulalan, Isco či Nacho Monreal. V roku 2013 Pellegrini Malagu opustil a prijal výzvu anglickej Premier League. Ako tréner „Citizens“ dokázal vyhrať domácu ligu aj ligový pohár, no v Lige majstrov sa ďalej ako do semifinále nedostal. Klub z Eastlands je Manuelovi vďačný za veľa, no prišiel čas na zmenu a 62 ročného trénera vymenili za Pepa Guardiolu.

Mimoriadne skúsený a ostrieľaný kouč si za tie roky vybudoval silný rešpekt a na nový angažmán určite nebude dlho čakať. O jeho služby sa podľa plátku Mirror najviac zaujíma AC Miláno, niekdajší svetový postrach. Klub zo San Sira po dlhých rokoch zmenil majiteľa, keďže známy Silvio Berlusconi predal svoj klub čínskym podnikateľom. Nové vedenie má v pláne vrátiť AC minulú slávu značnými finančnými injekciami, ktoré by mali hrať rolu aj v angažovaní Manuela Pellegriniho, ktorému podľa médií ponúkajú ročný zisk vyše 5 miliónov eur. Čínsky majitelia však musia konať rýchlo, pretože zatiaľ voľný Pellegrini je vraj na lane španielskej Sevilly a aj PSG.