Main Content

Čo zatiaľ chýba tohtoročnému finále NBA? Curryho predstavenie!

piatok, 10. jún 2016 14:31 | Autor: De Fa

Čo zatiaľ chýba tohtoročnému finále NBA? Curryho predstavenie!
Čo zatiaľ chýba tohtoročnému finále NBA? Curryho predstavenie! | zdroj: © TASR

Za to, že Golden State Warriors vedú vo finále NBA 2-1 na zápasy vďačia hlavne svojej lavičke. Mnohí experti očakávali však niečo iné. Môžeme začať špekulovať, či to nieje zapríčinené zranením, alebo únavou - avšak zhodneme sa na tom, že zatiaľ tohtoročnému finále chýba “show“ Stephena Curryho.

Môžeme s kľudným svedomím tvrdiť, že tohtoročné finále zatiaľ nieje finále Stephena Curryho. Opäť sa len potvrdilo, že základná časť sezóny a play-off, sú dve rozličné súťaže. V základnej časti Steph Curry doslova lietal nad všetkými ostatnými vďaka svojim výkonom, v play-off sme mohli jeho genialitu zahliadnuť len v sérii proti Thunder. Zvlášť po predchádzajúcej sedemzápasovej sérii, keď v posledných troch zápasoch doslova rozstrieľal obranu OKC sa čakalo, že túto formu si prenesie do úvodných zápasov finálovej sérii proti Cavaliers. Avšak 16 bodový priemer, ktorý zatiaľ dosahuje v tých najdôležitejších fázach sezóny, asi nikto nečakal, pričom v sezóne mal priemer 30.1 bodov na zápas a vo finále ešte doteraz neprelomil dvadsať bodov.

Reflektuje to aj jedna situácia z posledného zápasu, keď približne na konci tretej štvrtiny, po tom čo bola hra prerušená, si to namieril rovno do koša, pod ktorým stál LeBron James. Či už to bolo z nudy, alebo pre pobavenie divákov (p.a. respektíve pre ich podráždenie, keďže bol na súperovej palubovke), možno si len chcel v tú chvíľu pripomenúť, aký je to pocit dať kôš. Na tom už nezáleží. No čo nasledovalo potom ho určite dosť prekvapilo. LeBron James okamžite vyskočil a čisto zblokoval tento na prvý pohľad bezvýznamný pokus Curryho, ktorý tak zostal určite zaskočený. Veď nie často sa vidí, že by sa po odpískaní „blokoval“ pokus o smeč alebo „lay-up“. Väčšinou sa to deje pri strelách z diaľky. (p.a. tento obľúbený prvok hráčov vniesol do hry Kevin Garnett, ktorý tak demonštroval svoju atletickú silu). Na margo tejto situácie James poznamenal „Nechcel som, aby videl, ako lopta ide do koša.“ --- Bola to len ďalšia neúspešná strela, odmietnutie od súpera, alebo jednoducho len ďalšia noc vo Finále NBA, kedy jednohlasne zvolený najužitočnejší hráč ligy nepredviedol svoje kúzla.

Cleveland vrátil obhajcom titulu zahanbujúcu prehru, ktorú utrpeli na ich palubovke v zápase číslo dva. Nad svojim súperom vyhrali 120-90 a znížili stav série na 1-2. Avšak všetci sú zvedaví, ako dokáže Steph odpovedať v zápase číslo štyri.

Musím hrať sto krát lepšie, ako to čo som predviedol,“ sype si popol na hlavu Curry po tom, čo skóroval síce 19 bodov v zápase, ale z toho dokázal zaznamenať iba dva body do polčasu (p.a. najmenej bodov v polčase za celú sezónu). Tréner Warriors Steve Kerr na obranu jeho zverenca povedal: „Nebol vo svojej koži. Bol mäkký. Steph bol nepozorný vo viacerých situáciach, kedy mu hráči utiekli, k tomu pár ľahkovážnych strát....proste najhorší spôsob ako začať.

Inač povedané, Curry a jeho pravá ruka -- druhý člen „Splash Brothers“ --- Klay Thompson, budú musieť vylepšiť svoje priemery, aby Warriors mohli zakončiť svoju legendárnu sezónu očakávaným triumfom. Na margo svojich výkonov Klay, ktorý má taktiež priemer len 12 bodov na zápas, vo finále poznamenal: „Ja a Steph momentálne nestrieľame tak dobre, ako by sme chceli. To je však zatiaľ v poriadku. Stále vyhrávame 2-1 na zápasy, a zákon priemerov sa onedlho prejaví.

To je asi najvyššia priorita v tíme Golden State Warriors práve teraz. Vymyslieť ako dostať hneď túto dvojicu do hry a do svojej obvyklej pohody. Nemožno sa spoliehať na to, že sa tím vráti opäť na domácu palubovku v Oaklande, alebo že ich široký káder to zvládne. Hviezdy sú od toho, aby išli naplno v ten správny čas, inač sa stane, že súper to využije a psychicky pôjde hore. Tak sa rodia často krát „blowouts“ --- prekvapenia, ktoré dokážu zmeniť priebeh celej série.

Zdroj: ESPN, NBA, Instagram