Main Content

Ukrajinský supertalent na ceste do Manchestru City

utorok, 7. jún 2016 13:04 | Autor: Timotej Gašper

Ukrajinský supertalent na ceste do Manchestru City
Ukrajinský supertalent na ceste do Manchestru City | zdroj: © TASR

Len pred pár dňami oznámilo vedenie „Citizens“ príchod Ilkaya Gundogana, no už čoskoro môže byť potvrdený druhý zaujímavý nákup Pepa Guardiolu. Tentokrát však pôjde o neobrúsený diamant z Ukrajiny.

Vízia a talent španielskeho lodivoda v spojení s arabskými miliónmi a skvelou infraštruktúrou Manchestru City má do britskej metropoly priviesť už čoskoro veľké úspechy. „The Sky Blues“ sa za posledné roky vypracovali medzi európsku elitu, čo potvrdzujú každoročným tuhým bojom o triumf v Premier League či v Lige majstrov.

Pep Guardiola sa už od leta bude snažiť zefektívniť hru a tiež priviesť na Etihad Stadium adekvátne posily, ktoré by mali „Mešťanom“ pomôcť na ceste za úspechmi. Prvou výraznou posilou sa stal už spomínaný Ilkay Gundogan, ktorý nepochybne patrí k najlepším na svojom poste (až na fakt, že ho čoraz častejšie trápia zranenia, čomu fyzická náročnosť Premier League určite neprilepší). Vzhľadom na aktuálny káder je posilňovanie kabíny samozrejmým krokom, keďže počas letných mesiacov sa chystá odchod nejedného hráča. Hovorí sa najmä o Tourém či Fernandovi.

V zahraničných médiách ale pomaly ustáva rozruch okolo Gundogana, pretože v kurze je aktuálne azda najväčšia hviezdička ukrajinského futbalu, Oleksandr Zinchenko. Futbalista pôvodom z mesta Odessa prežíva vskutku zázračnú sezónu, ktorá ho vyniesla do veľkého povedomia.

„Oleks“ futbalovo vyrastal v Šachtare Donetsk, kde hral do roku 2014. V ukrajinskom veľkomeste sa však mladík ani nepozrel do prvého tímu a po krátkej kariérnej pauze sa vo februári 2015 upísal ruskej UFE. V tejto sezóne odohral 19-ročný ofenzívny stredopoliar 26 duelov, v ktorých sa síce podieľal len na šiestich góloch, no jeho nadanie a potenciál neunikol takmer žiadnemu svetovému skautovi.

Skvelé výkony mu ešte v októbri minulého roka priniesli premiérovú pozvánku do národného tímu Ukrajiny, v ktorom si odbil aj debut a v zápase proti Rumunsku sa mu pri výhre 4:3 podarilo skórovať. Zinchenkov gól znamenal prelomenie 20-ročného rekordu, ktorý sa týka najmladšieho strelca v národnom tíme. Pred zázračným vtedy len 18-ročným záložníkom patril tento primát legendárnemu Andryimu Ševčenkovi, ktorý si gólový účet v reprezentácií otvoril ako dvadsaťročný.

Vďaka slušným reprezentačným ale aj klubovým výkonom sa Oleksandr ocitol aj na finálnej súpiske Ukrajiny pred Eurom 2016, ktorá bude v náročnej skupine čeliť Nemecku, Poľsku a Severnému Írsku.

Zinchenko zaujal hlavne svojim herným prehľadom a kvalitnou technikou, ktorá okrem Manchestru City zalarmovala vedenia klubov ako AS Rím, Borussia Dortmund alebo Manchester United.

Podľa ruských aj britských sa prestup skompletizuje hneď po návrate z Francúzska a mladík bude následne zaradený do výberu „Citizens“ do 21 rokov. Akadémia a infraštruktúra Manchestru City napreduje každým dňom a ak chcú šejkovia myslieť na budúcnosť klubu, musia pracovať aj s neobrúsenými diamantmi, medzi ktoré určite patrí aj supertalent z Ukrajiny, Oleksandr Zinchenko.

Vizitka Oleksandra Zinchenka:
Celé meno: Zinchenko Oleksandr Volodimirovich

Dátum narodenia: 15.12.1996 – 19 rokov
Miesto narodenia: Odessa (Ukrajina)
Herný post: Ofenzívny záložník, krídelný univerzál
Aktuálny klub: Fk UFA(Rusko)