Main Content

Veľká ANALÝZA pred finále NBA: Golden State - Cleveland 5:1!

štvrtok, 2. jún 2016 11:38 | Autor: De Fa

Veľká ANALÝZA pred finále NBA: Golden State - Cleveland 5:1!
Veľká ANALÝZA pred finále NBA: Golden State - Cleveland 5:1! | zdroj: © TASR

Už len zopár hodín nás delí od prvého zápasu finálovej série medzi Golden State Warriors a Clevelandom Cavaliers. Aj keď tieto tímy sú určite každému dobre známe, ponúkame vám našu analýzu vzájomných súbojov na jednotlivých postoch.

Začneme na pozícii Centra. Z najväčšou pravdepodobnosťou sa na tomto poste budú stretávať zo začiatku Andrew Bogut (GSW)Tristan Thompson (CLE).

V minuloročnom finále bola práve táto pozícia rozhodujúca v obrate celej série. Warriors prakticky stiahli svojho centra z hry a nasadili malú zostavu, ktorá priniesla očakávaný úspech. Tento rok to možno bude podobné, avšak predpokladá sa, že oba tímy začnú konzervatívne a zachovajú tradičné zostavy zo základnej časti. Obaja hráči na svojich postoch plnia len jednoduché úlohy – brániť, cloniť a hlavne získať čo najviac doskokov či už v obrane alebo v útoku. Tristan Thompson je jeden z najlepších útočných doskakovačov v lige. V tohtoročnom play-off má priemer 4.2 útočných doskokov na zápas, čo ho radí na tretie miesto za hráčov, ktorí úž svoju púť skončili hneď v prvom kole (Jordan, Howard). Avšak ak si máme porovnať skúsenosti na palubovke, Bogut má určite navrch. Veď netreba zabudnúť, že Andrew Bogut mal byť franchise hráčom Milwauke Bucks po tom, čo bol jednotkou draftu v roku 2005. Takže čo sa týka tejto pozície, je to podľa nás remíza. (GSW 0:0 CLE)

Druhá pozícia je Power Forward, menovite Draymond Green (GSW) vs. Kevin Love (CLE).

Love sa konečne dočká svojho debutu vo finále NBA a fanúšikovia Cavaliers dúfajú, že jeho streľba bude lepšia ako vo vzájomných zápasoch proti Warriors v základnej časti, keď bola na úrovni 28.6%. Určite tomu dopomohol aj jeho protivník na rovnakej pozícii Draymond Green. Bude to mať proti nemu naozaj ťažké. Veď bol túto sezónu blízko zisku ceny pre najlepšieho obrancu ligy, avšak nakoniec skončil na druhom mieste. Proti Clevelandu zaznamenal Green v priemere 19 bodov a 11 doskokov a čo je dôležitejšie - dve víťazstvá. Kevin Love hrá od začiatku play-off agresívne, a je prakticky nebezpečný z každej pozície na ihrisku --- pod košom, zo strednej vzdialenosti ale hlavne spoza trojkového oblúka. Na margo Greena treba pripomenúť, že si musí dávať pozor na ďaľšie jeho excesy v podobe kung-fu kopou a „zákerných“ faulov, lebo každý ďalší “flagrant foul“ bude pre neho znamenať automatickú stopku na jeden zápas. Vyhodnotenie tejto pozície ide podľa nás v prospech Warriors (GSW 1:0 CLE)

Poďme na Small Forward pozíciu. Najpravdepodobnejším scenárom bude asi to, že Andre Iguodala skôr či neskôr v priebehu tejto sezóny bude primárnym obrancom LeBrona Jamesa. Tak ako to bolo v minulej sezóne, tak aj v tohtoročnom finále siahnu Warriors k variante Iggyho pre Harrisonom Barnesom. Na margo King Jamesa treba poznamenať, že v jeho v poradí šiestom finále to bude mať snáď najťažšie za celú svoju kariéru. Nielenže bude musieť zvládať tlak všetkých fanúšikov Clevelandu Cavaliers, aby dokončil svoju misiu, ale aj basketbalových kritikov, ktorí tvrdia, že ak ho aj po druhý krát v rade porazí Stephen Curry, už viac sa nebude môcť korunovať za “Krála“. Treba však pripomenúť, že James vyrastal pod drobnohľadom kritikov a tlak od okolia vie využiť vo svoj prospech. Minulý rok zaznamenal vo finále priemery 35.8ppg - 13.3rpg - 8.8apg a treba poznamenať, že v tohtoročnej play-off je v lepšej forme ako minulý rok. Na čom bude naozaj záležať je, aby dokázal opäť predviesť agresívnu hru smerom do koša ako v minulom roku a popri tom dôveroval v schopnosti svojich parťákov Lovea a Irvinga. Keďže nemôžeme ignorovať fakt, že LeBron James je stále jeden z najlepších hráčov NBA, túto pozíciu prisudzujeme v prospech Cavaliers. (GSW 1:1 CLE)

Shooting Guard pozícia je v zastúpení Klaya Thompsona vs. J.R. Smitha. To, že sa v tomto súboji očakáva nespočetne veľa trojbodových pokusov je jasné každému, kto sleduje NBA. Thompson už ma na konte v tohtoročnej play-off 77 úspešných trojbodových košov, vrátane rekordných 11 úspešných v zápase číslo šesť proti Oklahome. J.R. Smith dokázal zaznamenať 49 úspešných trojbodových košov, avšak cesta Cavaliers do finále NBA bola kratšia a postačilo mu na to 14 zápasov. V prospech Thompsona hovorí to, že je to All-Star hráč a lepší všestranný (p.a. all-around) hráč ako Smith. Avšak J.R. sa v tejto sezóne v obrane viditeľne zlepšil. Čo Cleveland potrebuje, je aby si vylepšil svoju 31% úspešnosť streľby oproti minuloročnému finále, to bude hrať taktiež významnú úlohu. Vyhodnotenie tejto kategórie jasne v prospech Warriors. (GSW 2:1 CLE)

Point Guard pozícia bude pastva pre oči streetbalistov a milovníkov ofenzívneho poňatia hry. Stephen Curry vs. Kyrie “Uncle Drew“ Irvingovi. Dvaja najlepší dribléri, ktorí momentálne pôsobia v NBA. O kvalitách Stephena Curryho netreba ani písať, jeho tohtoročná MVP sezóna hovorí sama za seba. Tu bude otázkou len to, či bude stopercentne fit po všetkých tých pádoch, ktoré absorboval počas tohtoročného play-off. Irving bude chcieť dokázať svoje kvality proti najlepšiemu hráčovi súčasnosti. Bude mať na to dostatok priestoru a to “najväčšie pódium“, ktoré bude sledovať celý svet. Curry dokazovať nič nemusí, preto bez akejkoľvek debaty táto pozícia patrí Warriors. (GSW 3:1 CLE)

Náhradníci. To je samozrejme neoddeliteľná a rovnako dôležitá časť tímu. V podstate môžeme smelo povedať, že náhradníci minulý rok vyhrali finále. Šírka kádra, skúsenosti na nej, energia ktorú dokáže preniesť do hry v dôležitých fázach zápasu. To sú atribúty kvalitnej lavičky. Ezeli, Speights, Livingston, Barbosa, Varejao, Clark a Iguodala alebo Barnes proti Frye, Shumpert, Dellavedova, Jefferson, Williams, Mozgov a Jones. Tímu Cavaliers sa podarilo svoju lavičku oproti minulej sezóne značne posilniť --- veteráni Jefferson, Frye a Williams majú už čo to odohraté. Lavička Cavs je mixom kvalitných strelcov a obrancov. Avšak Warriors má na lavičke hráčov, ktorí by boli v iných tímoch v základnej zostave. V tomto prípade sa opäť skôr prikláňame na stranu Warriors. (GSW 4:1 CLE)

Tréneri sú posledná kategória, ktorú budeme hodnotiť. Steve Kerr vs. Tyronn Lue. Skúsenosti hovoria v prospech Kerra, a to je len druhý rok vo funkcii hlavného trénera. Ak máme byť úprimní, tak to ako zvládol svoj tím po tom, čo zaznamenali historickú sezónu v základnej časti a ako ich dokázal dostať z priepasti v ktorej boli po tom, čo už prehrávali 1-3 na zápasy proti Oklahome City Thunder je na mieste povedať, že svoju prácu už zvládol. Lue vymenil Davida Blatta v polovici sezóny a jednoznačne vylepšil chémiu a kultúru v tíme. Svoje prvé play-off zápasy zvládol bravúrne aj keď v sérii proti Raptors trocha zaváhal a prejavila sa jeho neskúsenosť. Ak budete sledovať viac zápasov Clevelandu, časom postrehnete, že ešte niečo tomu chýba.... Preto aj posledná kategória vyznieva v prospech Warriors. (GSW 5:1 CLE)

Suma sumárum to vyznie ako jednoznačný triumf pre Golden State Warriors. Skóre 5:1 tomu jasne naznačuje. Avšak občas je dobré, keď papierovo slabší tím dostane priestor dokázať, že sa všetci mýlili. LeBron James sa drží v skromných vyjadreniach pre média a viac menej je to o tom, aby svojim spoluhráčom dodával sebavedomie a nádej, že túto sériu môžu zvládnuť. Draymond Green rešpektuje vždy silu súpera, avšak jasne dáva najavo, že jeho tím je najlepší v lige. Tohtoročné finále môže priniesť prekvapivú zápletku a určite priaznivci dobrého basketbalu si prídu na svoje. Nám nezostáva nič iné, len sledovať priebeh tohto finále a veriť, že sa neudejú žiadne zásadné udalosti (zranenia), ktoré by ovplyvnili priebeh tohto veľkého finále.